10 години по-късно магията на Ливърпул в Истанбул си остава неразгадана


10 години по-късно магията на Ливърпул в Истанбул си остава неразгадана
Снимка: Getty Images/Guliver

5372 0

Точно преди 10 години, когато бях на 10, се случи то - чудото от Истанбул. До ден днешен футболните фенове не могат да си обяснят какво всъщност се случи в нощта на 25 май 2005 г. в Турция.

На стадион "Кемал Ататюрк" отборите на Милан и Ливърпул се изправиха един срещу друг във финал на Шампионската лига. Едва ли някой е предполагал, че за този двубой ще се говори години наред. Дали “росонерите” тогава подцениха съперника си, или пък магията около “мърсисайдци” бе толкова силна, че не успяха да я развалят?

Аз вярвам, че самият път на Ливърпул до финала бе омагьосан. Сигурно се досещате за гола призрак (Жозе Моуриньо го нарече така) на Луис Гарсия в полуфинала срещу Челси, който класира “червените” на финала. Не, мистерията започна в доста по-ранна фаза на надпреварата.

Ето защо:

Ливърпул бе на крачка от отпадане още в груповата фаза. Програмата изправи “мърсисайдци” срещу гръцкия шампион Олимпиакос в директен сблъсък за второто място в групата. Ако мърсисайдци искаха да се класират трябваше да имат по-добра голова разлика от съперника си. Олимпиакос обаче поведе. На “червените” вече им бяха необходими цели 3 гола. Задачата ставаше все по-трудна и неизпълнима. Футболистите на Ливърпул върнаха едно попадение в 47-ата минута чрез гол на Синема Понгол. Десет минути преди края на двубоя всичко излглеждаше загубено. В 81-вата минута обаче резервата Нийл Мелър направи резултата 2-1 в полза на Ливърпул. Още един гол, само още един... Капитанът Стивън Джерард се засилва и шутира... Джерард изпрати бомбен снаряд във вратата на Олимпиакос. С попадението си Джерард оформи крайното 3-1 за Ливърпул и класира “мърсисайдци” на осминафинал. 

След трудното начало в турнира, Ливърпул не срещна проблеми срещу съпереника си на осминафиналите - Байер Леверкузен. Убедителна победа с 3-1 и в двата мача. Ливърпул премина и четвъртфиналната фаза. “Червените" отстраниха Ювентус с общ резултат 2-1. На полуфинал английският гранд се изправи срещу друг английски тим - Челси. Двата отбора не записаха победител в първия мач, дори не си отбелязаха и гол. Всичко ще се решава в реванша.

Тогава Луис Гарсия отбелязва гола призрак. Все още има спорове дали топката премина гол линията или не. Съдията обаче призна попадението и това изпрати Ливърпул на финал.

 Финалът

Двубоят за възпитаниците на Рафаел Бенитес започна кошмарно. Паоло Малдини отбеляза гол за Милан още в първата минута. До края на полувремето последваха още две попадения във вратата на Йежи Дудек, реализирани от Ернан Креспо. Ливърпул губеше на почивката с 3-0. Футболистите на "мърисайдци" напуснаха терена с наведени глави. Никой не предполагаше, че през втората част ситуацията ще се преобърне.

Играчите на Ливърпул обаче направиха и немислимото, и невъзможното. Само за 6 минути успяха да изравнят резултата. Към успеха ги поведе капитанът Стивън Джерард. Той изпрати топката във вратата на Дида с глава след центриране на Рийзе. Две минути по-късно Шмицер стреля отдалеч и бразилският страж не успя да реагира. След отще 4 минути отново Джерард е в главната роля. Той падна в наказателното поле и отборът му получи правото да изпълнява 11 - метров наказателен удар. Зад топката застана Алонсо, пропусна дузпата,но след добавката бе безгрешен. Само за шест минути Ливърпул преобрази резултата. Привържениците на"мърсисайдци" ликуваха, а тези на Милан, не можеха да повярват, че любимият им тим изпусна такава преднина. До края на редовното време последваха нови спасявания на Йежи Дудек, избивания на топката от гол-линията, Милан удари и греда. Ливърпул обаче не допусна нов гол, но не успя и да отбележи. Стигна се до продължения - без попадения. Изтекоха и допълнителните 30 минути. Стана ясно - дузпите ще определят новия шампион на Европа. Определено играчите на Ливърпул имаха психологическо предимство. Това много пролича при изпълнението на 11-метровите наказателни удари. Но и вратарят на "мърсисайдци" се постара да разконцентрира съперниците си. Дудек направи три феноменални спасявания и увенча Ливърпул с успех. Случи се немислимото - английският тим изтръгна трофея от ръцете на Милан.

Ливърпул доказа, че няма невъзможни неща. Няма спечелен мач или трофей преди съдията да сложи край на двубоя! Никой от съперниците на "червените" не успя да развали магията. Това просто бе сезонът на Ливърпул.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички