Сашо Томов може и Господ да излъже, убеден е Славчо Тошев


Сашо Томов може и Господ да излъже, убеден е Славчо Тошев

8314 0

Бившият вратар на Славия и "Ботев" (Пд) Славчо Тошев коментира пред Sportline.bg "горещите" теми в българския футбол:

- Много нерви, много напрежение преди дербито ЦСКА - Лудогорец, а накрая 1:1...

- Това с нервите и престрелките са пълни глупости! Играта е създадена за хората. Да им носи удоволствие и да й се радват колкото е възможно повече хора. А футолът в България се превръща в нещо съвсем различно. Игра на нерви, начин за изкарване на пари, черно тото, какви ли не глупости! Това много разваля футбола. Затова и националният отбор е на такова ниво и нищо не върви, както трябва.

- Няма футбол вече в България, така ли?

- Е, не, че няма футбол... Лудогорец от къде го изкарахме - от българския футбол, естествено. Има футбол, но този начин, по който го ръководят в момента, тези лъжи, които се говорят на футболисти, на обществеността... Наиситна това влияе адски много. Аз като играч мога да кажа, че най-важното нещо, което пречи на футболистите, е психическата настройка преди мач. Играчите постоянно ги държат в някакво напрежение. Преди всеки мач им казват, че едва ли не ако срещата не завърши така, както трябва, това ще им промени живота. Напротив! Според мен трябва да им казват, че това е просто една игра. Да излязат на терена и да се забавляват, да дадат най-доброто от себе си. Мачове ще има много така или иначе...

- Няма как да стане това. Футболът вече е бизнес.

- Да, бизнес е. Но когато един човек прави нещо с удоволствие и спокойствие, тогава му се получават най-добре нещата. Когато има напрежение, независимо дали работи, дали играе футбол или прави секс, нещата не се получават.

- Правилно ли беше решението за уволнение на Любо Пенев?

- Ако погледнем резултатите - да. Но с това тесто, този материал, който имаме, и Господ да слезе на земята, не може да направи силен отбор.

- Как да върнем качеството на българския футбол?

- Качеството ще се върне, когато имаме достатъчно стадиони, бази, на които да обучават децата, и когато изпратят достатъчно млади специалисти на обучение в държави, в които футболът е на много високо ниво. Българските кадри трябва да ходят за по няколко месеца в школи в чужбина, за да се учат. И после да се върнат, за да пренесат знанията, които са получили. Да ги приложат у нас. За да се получи нещо на топниво, нещо модерно. А не да вадим треньори от нафталина, които използват методи от 80-те години на миналия век. Днес те не са вървежни, затова и нищо не се получава сега при нас. Изкарват децата на сгурия да тренират и искаме от тях успехи. Е няма как да стане! За да имаме успехи, трябва да вложим акъл и да изградим терени и качествени кадри...

- Футбол е ясно, че нямаме, а мъже в него има ли?

- Мъже? Пълно е с мъже в българския футбол. А доколко им се получава играта, това вече е съвсем друг въпрос. Но, наистина, мисля, че футболът е един от малкото спортове, в който не съм чувал или поне аз не знам да има гей. Колкото и странно да е.

- Сериозно ли?! Не вярвам...

- Гейовете се делят от колектива. А футболът е колективен спорт, затова подобен човек не вирее на такова място. Тези, които са от другата страна, трудно се вписват във футбола.

- В Италия постоянно обсъждат гейовете във футбола.

- В Италия...

- Дори за Дел Пиеро говореха, че е гей.

- То и за мен се говори, че съм гей-милионер, но нито едното е вярно, нито другото. Харесвам повече от всичко жените и все още не съм милионер. А това, което се говори и онова, което е истина, са съвсем различни неща.

- Модата на метросексуалните мъже във футбола някак ги прави да изглеждат все по-нежни.

- Футболистите са добре поддържани млади хора. Те разполагат с достатъчно време, което да отделят на външния си вид. Могат да си позволят да си купят достатъчно хубави дрехи, за да покажат красивите си фигури. Защото, разберете, че един човек, който спортува всеки ден няма как да е с шкембе или да има дефекти по фигурата.

- Коя е българската модна икона във футбола?

- Благой Георгиев е чудесен екземпляр. Фигурата му е страхотна, има отлични черти, красива усмивка. Животът, който води, е интересен не само на футболните фенове, но и на цялата общественост...

- Живот, подчинен изцяло на имиджа.

- Ако говорим за религията и татуировките, мисля, че да. Той е вярващ, но не чак толкова. Просто това, което прави, е повече модно, отколкото истински негово.

- И защо?

- Всеки си има някакви негови си неща в главата... Така си мисли, че ще се представя по-добре, ще се чувства или по-красив, или по-добър в живота или във футбола, ще му върви повече. Няма определена цел. Доколкото го познавам, а ние сме израснали заедно, той държи винаги да е на високо ниво, да изглежда добре, да е ухажван от мениджъри, треньори, президенти, приятели и от най-красивите жени. Което не е лошо. Напротив, това е добра цел.

- А Валери Божинов? При него този имидж не го ли проваля?

- Да. Огромен спад има при него. Но когато сам не си помогнеш, и Господ не може. Той направи голяма грешка със Спортинг. От нещо съвсем малко стана огромен проблем. И това изигра лоша шега на кариерата му. Не знам как ще си го прости това. Божинов е много добър човек. Един от футболистите с най-голямо сърце, винаги ще ти помогне, винаги ще нарави така, че да се чувстваш щастлив в компанията му. Аз, като страничен човек, виждам, че е направил грешка. Мисля, че и той го осъзнава. Но няма как да грешиш в живота един, втори, трети път и да не ти се отрази това на кариера, на връзка или на каквото имаш там.

- И трансферът му в Левски ли беше грешка?

- Не. Това беше спасителен пояс, който го върна във футбола. А напускането е надежда за нещо по-добро. В момента Левски, колкото и зле да звучи, е кораб, който нито потъва, нито отплува. Закотвен е и не мърда ни напред, ни назад. Дано скоро намерят финансиране. Надявам се да се появи достатъчно солиден човек, който да застане зад Левски. Само тогава ще тръгне нагоре. Ще има добри футболисти, ще направят отбор, ще станат шампиони...

- А ЦСКА ще стане ли шампион?

- Винаги съм бил за ЦСКА. Но сега стискам палци за Лудогорец и се надявам този отбор да триумфира с титлата. Много приятели имам в ЦСКА, работил съм със Стойчо Младенов, който е изключително качествен човек и знае по какъв начин стават нещата. Шапка му свалям за кариерата като футболист и треньор. Но отборът, който може да представи България най-добре в Европа, е Лудогорец.

- Примерът на Кирил Домусчиев ли е начинът за излизане на българския футбол от блатото?

- Да. Домусчиев е много умен човек. Бизнесите, които разви в последните 15 години, го показват. Той разкри пред всички, че футболът може да бъде печеливш бизнес, а не огромна дупка, в която се хвърлят пари без възвръщаемост. Той направи така, че един селски отбор да го познава цяла Европа. Превърна този селски отбор в печеливш бизнес.

- Защо не направи това с ЦСКА?

- Защото, за да стигнеш до контролния пакет в ЦСКА, трябва да си подмолен, да си долен тип... Домусчиев е умен бизнесмен и затова предпочете едно село да го вдигне от калта, вместо да се бори с куп малоумници, докато стигне до ЦСКА и го направи отбор.

- Александър Томов обаче се справи.

- Томов може да се справи с всичко! Томов може да излъже и Господ! Колкото и да го оплюваме Томов обаче, той направи така, че ЦСКА да съществува и днес. Вярно, не е най-добрият човек на света, не е бизнесмен №1, но дава всичко от себе си, за да получава най-доброто за себе си. А покрай това и ЦСКА успява да получи нещо, за да държи някакво ниво...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички