7sport анализ и Sesame бонус за трагичния Евертън на Бенитес


7sport анализ и Sesame бонус за трагичния Евертън на Бенитес
Снимка: Getty Images/Guliver

3232 0

Евертън изхарчи доста пари в последните трансферни прозорци, но резултати сякаш са в постоянен регрес. След острата раздяла с Анчелоти, ръководството реши да инвестира в друг реномиран треньор със сериозни успехи на Острова – Рафаел Бенитес. 7sport пръв съобщи за назначението на испанеца, а сега ще се опита да ви обясни, защо той е сред Sesame bonus фаворитите за следващ уволнен мениджър във Висшата лига.

Едно старо футболни клише гласи, че класирането никога не лъже. Два момента от моментното класиране разказват тотално различни истории за сезона на Евертън. Само градския съперник Ливърпул бе спечелил повече точки през август и септември. Никой обаче няма по-лош рекорд от началото на октомври насам. Тези резултати пратиха „карамелите“ в долната половина на таблицата, далеч от позициите, за които бе потърсен Рафаел Бенитес.

Евертън спечели само една точка в последните си 6 мача (статистиката не отразява мачът с Арсенал в понеделник вечер). Те са и в серия от 294 минути без гол, а Арсенал и Челси са съперниците в два от следващите им 4 шампионатни двубоя. По всичко изглежда, че завръщането на Рафа в Мърсисайд ще бъде катастрофално, което още повече ще увеличи обичта към него от червената част на града.

Трябва да отбележим, че лесното преливане от небивал оптимизъм и убийствен песимизъм не се отразява при коефициентите на Sesame за мачовете на „сините“. След края на лошата серия, отборът има всички шансове да се върне към резултатите от началото на кампанията. Въпреки всичко проблеми, които 7sport ще разгледа в тази статия, понякога изглежда, че момчетата на Бенитес просто нямат нужната доза късмет. Огромна мистерия за нас остава въпросът как отбор, който похарчи толкова много за нови играчи, може да разполага с толкова къса резервна скамейка. Стартовите 11 изглеждат доста впечатляващи, но в момента, в който двама или трима трябва да излязат от стартовия състав, нещата се объркват.

Дългото отсъствие на най-важния играч – Доминик Калвърт-Люин, който бележеше поне веднъж на всеки 90 минути, няма как да не се отрази. Английският национал не е играл от август. Това би трябвало да омекоти критиките към Бенитес, тъй като нападателят реализира цели 29 гола в миналогодишния сезон с Анчелоти. Неговият партньор Ричарлисон вкара само два гола, но пък вече си заслужи достатъчен брой жълти картони, за да му осигурят отсъствие в мача срещу Брентфорд през изминалия уикенд, когато „карамелите“ не сбъднаха прогнозата на Sesame за категорична победа. Така, Бенитес е принуден да залага на стария си познайник Соломон Рондон, който обаче е позагубил доста от остротата, с която си изгради име по английските терени. Като свободен трансфер, Рондон изглеждаше добра опция за резервен нападател, но 550-те му игрови минути показаха, че не може да води атаката. До този момент, нападателят има едва три удара към противниковите врати и още чака първия си гол.

Бенитес обаче показа нюха си към селекция с двете крила. Ерата Хамес Родригес приключи, а испанецът изхарчи 1.7 милиона пауна за да изостри двата фланга на нападението си с Демарай Грей и Андрюс Таунсенд. Двамата реализираха по три гола до началото на октомври, и нито един в следващите мачове. На последния дори му се наложи да играе като вътрешен полузащитник, след като Абдулай Дукоре не бе на линия. Том Дейвис е в катастрофална форма, която коства поражението с 5 на 2 срещу Уотфорд. Същото състояние показа и Жан-Филип Гбамин след само едно полувреме срещи Уулвърхемптън. Фабиан Делф игра добре срещу Тотнъм, но бе сменен в края за да не се рискува евентуална травма, от каквито е преследван бившия полузащитник на Манчестър Сити в цялата си кариера.  

Това обаче са наследени проблеми, трупани от слабите политики на предходните мениджъри. Те доведоха и до проблеми за клуба с финансовия феърплей на ФИФА, което няма да им позволи да се подсилят сериозно през зимата. Бенитес все пак може да разчита на Ченг Тосун, който е част от супер сделката на Сам Алардайс, която накара Евертън да се раздели с 50 милиона паунда срещу правата на Тосун и Тео Уолкот.

Евертън още не е открил и заместник в защитата на Шеймъс Колман, въпреки че такъв се търси от няколко сезона. Бенитес нямаше късмет и с отбранителния вал. Най-добрият му защитник Йери Мина се контузи, а Бен Годфри пък бе извън терените заради изкаран ковид. От тогава насам, младокът не може да се върне на обичайното си ниво. Няма как да виним Рафа за грешките на Мейсън Холгейт, който дори бе изгонен срещу Тотнъм и Люка Дин, който изглежда е загубил някъде цялата си креативност.

Стратегия на испанеца с два компактни дефанзивни блока от по 4 човека и контраатакуващ футбол даде резултати на старта, но Евертън има много сериозни проблеми, когато трябва да организира постепенни нападения. И все пак, подобен стил може да бъде много ефективен срещу атакуващи отбори, какъвто е Арсенал. За това ви съветваме да опитате залог за победа на „карамелите“ със Sesame bonus за последния мач от кръга във Висшата лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички