Историята за кокаина, който прекратява една от най-великите футболни кариери


Историята за кокаина, който прекратява една от най-великите футболни кариери
Снимка: Getty Images/Guliver

4716 0

Точно преди 20 години, на 25 октомври 1997 година Диего Марадона казва "сбогом" на футбола. Бока Хуниорс се изправя срещу Ривър Плейт и печели Суперкласикото, а за тима на "бокенсес" блести и името на аржентинеца.

Именно този мач и последствията от него разкриват за тайните в живота на един от най-талантливите футболисти, които светът е виждал.

В тима на Бока Марадона не блести така, както в мачовете си за националния отбор и Наполи. Той получава наказание след края на Световното първенство в САЩ през 1994 година и не може да взима участие в официални мачове за период от година и половина. След това формата му драстично спада и той прекарва два слаби и кратки периода в Клуб Расинг и Депортиво Мандиу. Следва и завръщането му в Бока, където настава истинско фиаско. Марадона вече е силно зависим от кокаина и е много далеч от професионална спортна форма. Престоят му там също не е от най-продължителните. Той остава в тима по-малко от година преди да бъде изгонен, а една от най-запомнящите се постъпки е целувката му със съотборника Клауидо Канигиа след успеха над Ривър Плейт.

През 1996 година той отново се завръща в Бока и подписва нов договор. Той твърди, че вече се е отказал от наркотиците и това е най-лошото нещо, което му се е случвало. Само две седмици след като подписва нов договор с любимия си отбор, той е откаран в болница след хипертония, която претърпява в дома си и се завръща в игра чак през юли. Дори преди да стъпи отново на терена, Марадона наема личен треньор, който да му върне формата. По ирония на съдбата, или пък не, това е обвиненият в използване на забранение субстанции канадски спринтьор Бен Джонсън, който е Олимпийски шампион на 100 метра по време на Игрите през 1988 година.

През август 1997 година обаче нещата отново се обръщат на 180 градуса за звездата на футбола. При победа с 4:2 над Аржентинас Жуниърс, Марадона за пореден път се проваля на тест за наркотици. И когато всички очакват футболистът да бъде отстранен от любимата игра, футболната федерация на Аржентина не поставя такова наказание. Постепенно обаче формата му до края на сезона удря дъното, като той е преследван и от контузии и сам разбира, че идва моментът да каже "сбогом".

Логично, "Златното момче" решава да го направи в Супердербито, като по този начин ще маркира и продължилата над 20 години спортна кариера. В срещата обаче Марадона влиза трудно, изостава от противниците, не помага с нищо на тима и логично на почивката бива сменен.

На терена се появява 19-годишният Хуан Роман Рикелме и всички знаят историята как младежът наследява любимия си №10, но това не е истината. В листасъс смените на тима се вижда, че на мястото на Марадона се появява Клаудио Канига, а Рикелме заменя Нелсън Вивас.

Бока обаче губи срещата с 2:1, а след края на мача Марадона изригва: Бока игра като Бока, Ривър - като Ривър. Играха добре през първото полувреме, а през втората част им паднаха гащите. По този начин той излива гнева си върху съотборниците, които загубиха срещата.

Няколко дни по-късно, на 37-я му рожден ден, Диего Марадона разбира, че за пореден път се проваля на тест за наркотици, което окончателно слага точка на професионалната му кариера.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички