Злато за Яков Фак във френетичния масов старт в Контиолахти


Злато за Яков Фак във френетичния масов старт в Контиолахти
Снимка: Getty Images/Guliver

2384 0

Френетично – само така може да се опише последното състезание от Световното първенство по биатлон. В масовия старт при мъжете се стигна до битка между четирима души – Яков Фак, Ондрей Моравец, Тарей Бьо и Оле Ейнар Бьорндален. В крайна сметка първите трима разпределиха медалите – злато за словенеца, сребро на чеха и бронз за младия норвежец. А Бьорндален се оказа единственият в днешния масов старт без нито една грешка, но и това не стигна поне за медал, независимо от цвета.

В състезанието участие взе само един българин – Владимир Илиев. С три грешки в стрелбата той се класира на 25-то място. Лидерът в генералното класиране за Световната купа Мартен Фуркад завърши десети, а най-близкият му съперник Антон Шипулин се класира седми.

Преди последния кръг в Хантимансийск Мартен Фуркад е убедителен лидер в генералното класиране с 933 точки, пред Антон Шипулин с 822 и Яков Фак с 800. Владимир Илиев е 22-ри с 381 точки, колкото има и французинът Куентин Фийон-Майе, а Красимир Анев остава 28-ми с 291 точки.

Състезанието

В самото начало лидерът за Световната купа Мартен Фуркад избра тактика с високо темпо и отвори разлика от десетина метра пред другите преди първа стрелба. При първата стрелба обаче отличник беше легендата Оле Ейнар Бьорндален, но все пак той не успя да изпревари по-младите Йоханес Тингес Бьо, Ерик Лесер и Фуркад, които бяха в челото на стрелбището и излязоха първи – в посочения ред. Общо 20 души минаха чисто на първия легнал, като за съжаление нашият Влади Илиев направи една грешка и остана 27-ми. А първите 14 души бяха събрани в точно 10 секунди и никой не искаше да налага бързо темпо – показателно е, че колоната в средата на обиколката беше поета от Михаел Рьош от Белгия!

Предвид развитието станахме свидетели на нещо уникално – 25 биатлонисти от общо 30 започнаха стрелба на практика едновременно. Йоханес Тингес Бьо и Ерик Лесер бяха отличниците по бързина и точност, като поведоха колоната. Високият стандарт на стрелбището се запази – 13 души продължиха без пропуск, като Владимир Илиев направи чиста стрелба и се изкачи с малко в класирането, заемайки 25-то място. Мартен Фуркад направи една грешка, а същото стори и Антон Шипулин, който е втори в генералното класиране за Световната купа и първи само в класирането за дисциплината! За сметка на това Бьорндален и Симон Фуркад, заради предпазливото каране на Бьо и Лесер, излязоха начело в един момент по втората обиколка. А общо всичките 30 биатлонисти бяха в границите на 46 секунди – изключително представяне на всеки един.

При третата стрелба, която вече беше и първа на прав, Симон Фуркад, Оле Ейнар Бьорндален и Симон Едер блеснаха с нули и съответно оформиха новата тройка в челото. Ондрей Моравец беше най-близко до тях, на само 7,2 секунди. Мартен Фуркад се провали с две грешки и падна чак на 19-то място. Влади Илиев направи една грешка и застана на 21-во място. Интересен факт беше, че Ерик Лесер, с две грешки, изостана чак на 23-то място!

При четвъртата стрелба въпросът беше кой ще удари от първите четирима – Симон Фуркад, Оле Ейнар Бьорндален, Симон Едер или Ондрей Морвец? Те караха по-бавно и позволиха на Емил Хегле Свендсен, Яков Фак, Тарей Бьо и Евгени Гараничев да се залепят за тях точно преди влизането в стрелбището и всичките осем биатлонисти бяха в 6 секунди разлика. И Оле Ейнар Бьорндален показа, че е наистина бог на биатлон – нова чиста стрелба, което му позволи да поведе колоната, на само 1,6 секунди пред Тарей Бьо, 3,4 секунди пред Ондрей Моравец и 4,1 секунди пред Яков Фак. Между тях четиримата щяха да се решават медалите! Влади Илиев направи още една грешка и излезе 23-ти.

На последния, невероятно висок склон, Яков Фак и Ондрей Моравец изтеглиха пред двамата норвежци – Бьорндален и Бьо, което си беше направо немислимо доскоро. И в крайна сметка Фак, който без съмнение от Нова година насам показва най-добрите бегови резултати като цяло, завоюва златото, като не даде шанс на Моравец да го контрира. В битката за бронза по-младия Бьо успя да спечели срещу Бьорндален.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички