Наградиха Радо Янков и Георги Атанасов за спортист и треньор на януари


Наградиха Радо Янков и Георги Атанасов за спортист и треньор на януари

2258 0

Носителят на Световната купа по сноуборд Радослав Янков и неговият наставник Георги Атанасов-Джоко получиха наградите на Пресклуб България за спортист и треньор на януари.

Освен традиционните златни бижута на двамата, “Златна България” и “Златен трикольор”, отделно изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков връчи ваучер за сезонна лифт карта на героя от Чепеларе, завоювал първия голям кристален глобус в родните зимни спортове.

Радослав Янков бе избран и за №1 през декември 2015 г., когато записа първата си победа за Световната купа в паралелния гигантски слалом на състезанието в Кареца, Италия. През януари сноубордистът продължи победния си ход в същата дисциплина за големия трофей в Бад Гащайн, Австрия, а след това се класира втори в Рогла, Словения. Този успех му донесе 24 гласа от 26 спортни редакции в анкетата на Пресклуб “България” за първия месец на тази година.

Треньорът на сноубордиста Георги Атанасов събра 18 гласа, следван от старши треньора на БК Берое Любомир Минчев /7 гласа/ и старши треньора на ВК Левски жени Радослав Бакърджиев /1 глас/.

В началото на април ще се проведе анкетата за март и много е вероятно отново Радослав Янков да излезе начело, тъй като на 6-ти март той влезе в историята като първия българин-носител на Световната купа по сноуборд.

“Чувствам се герой, защото това бе поредица от стартове”, каза днес чепеларският талант. Той бе категоричен, че неприятната ситуация с липсата на нашия химн по време на церемонията за връчването на Световната купа в паралелния гигантски слалом не е случайност. “Това беше нарочно”, убеден е българинът, тъй като домакините от Германия няма как да не са знаели кой може да е пръв в генералното класиране и да не са подготвени със записа на “Мила Родино”. Единствено Роланд Фишналер можеше да изправери Радослав Янков, но италианецът изостана с 430 точки след последния старт за сезона в германския курорт Винтерберг, припомни звездата от Чепеларе.

Дали конкурентите завиждат или искрено поздравяват нашия сноубордист? Отговор даде треньорът Г. Атанасов:

“Разговарях с доста мои колеги и представители на сноуборда от различни страни и те ми казаха, че 90 % от конкуренцията ни се радва, но догодина никой няма да ни се радва.”

Радослав бе удостоен и с наградата почетен гражданин на Чепеларе. Общината обяви, че дарява 1 декар земя на своя прочут възпитаник, но днес сноубордистът сподели, че не е получил все още документа за дарението и не знае къде точно се намира теренът.

В Пампорово има трасе за сноуборд, за слоупстайл, в момента се работи по проект за мегапарк с трасета и за останалите 3 дисциплини – паралелен гигантски слалом, бордъркрос и биг еър, съобщи Мариян Беляков. Той изрази обида и недоумение, че след огромния успех на Радослав тема в медиите е създаването на дом на сноуборда, когато такъв има, но никой не говори за направените инвестиции и организираните състезания в Пампорово. При това едноименното акционерно дружество е инвестирало през последните 4 години не по-малко от 1 млн. лв, без да вземе и 1 лев от държавата, подчерта мениджърът.

През 2014 г. Пампорово посрещна участниците в Европейската купа по слоупстайл и според официалната оценка на ФИС това е едно от най-добре организираните състезания досега. Същата година в престижния ни курорт се състоя Световен сноуборд тур в същата дисциплина, а през 2015 г. турът бе проведен за втори път. Пампорово АД е с готова кандидатура да приеме и кръг от Световната купа по слоупстайл, стана ясно на пресконференцията. При подкрепа от страна на Министерството на младежта и спорта, това може да стане още следващия сезон, тъй като конгресът на Международната федерация ще е през юни и не всички домакинства на стартовете по сноуборд са определени предварително, поясни Иван Фърков – мениджър по сноуборд и ски свободен стил на Пампорово АД.

Универсалният мегапарк ще е разположен върху 40 дка, при това теренът не е залесен, така че няма да има екопротести. При добро стечение на обстоятелствата, с партньорство от държавата, проектът е осъществим за 2 години, смята Беляков. Ако държавата иска да направи дом на сноуборда /обявено бе Банско/, то и Пампорово може да е дом, призова той. /БГНЕС

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички