Мариян Беляков: До 2-3 години ски зона "Мечи чал" ще бъде конкурентна на Пампорово


Мариян Беляков: До 2-3 години ски зона "Мечи чал" ще бъде конкурентна на Пампорово
Снимка: actualno.com

2111 0

Легловата база в курорта видимо започва да не достига, заяви изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков на пресконференция днес в София.

Емблематичният за курорта хотел „Перелик“ вече е 100% реновиран и от 3 звезди е вече 5-звезден. А според него е изключително важно в един курорт да има баланс между брой писти, дължина на писти, брой оръдия за сняг, брой снегоутъпкващи машини и леглова база.

Беляков каза, че е сериозен ръстът на записалите се британски туристи – с 60%, а на ирландските – със 100%, което не било очаквано.  По думите му има огромно търсене към Пампорово и Мечи чал от балканските страни и традиционно силно от наши сънародници.

До 2-3 години той очаква ски зона Мечи чал да придобие вида на Пампорово.

„Не само, че самият общ продукт ще бъде още по-привлекателен за хората, двете ски зони ще си бъдат и конкуренция една на друга. И категорично това ще е  най-голямата ски зона не само в България, а на Балканите“, подчерта изпълнителният директор на „Пампорово“ АД.

300 оръдия за сняг работят по 15-те писти на Пампорово. Те са били сериозно обновени преди сезона. В момента работят на максимум при много ниски температури, разположени с добра плътност по ски зоната.

„Самите пространства тази година за каране на ски са доста по-големи. Трудни, тесни и опасни участъци тази година са значително подобрени“, каза Беляков.

Той съобщи, че дружеството е претърпяло сериозна финансова щета за стотици хиляди лева още преди старта на сезона.

„На 2 декември имахме подготвени и заснежени шест писти - нещо, което не се е случвало в историята ни. Тогава падна най-големият дъжд, който аз съм виждал в Пампорово през последните 8-9 години. За 8-10 часа изми буквално всичко. Оттогава досега преминахме през големи крайности. Огромните ни притеснения за целия труд, който положихме през ноември и началото на декември ни донесе огромно разочарование. В момента пък сме на прага на първия силен уикенд с почти 100% отворена ски зона“, посочи изпълнителният директор.

Ски зона Мечи чал, с която Пампорово вече се рекламира като общ продукт, също ще бъде отворена в събота. До четвъртък, включително, цената за лифт карта е 25 лева, а след това ще си бъде 55 лв. за двете зони. Пакет семейни лифт карти се предлагат и за двете ски зони, и само за Мечи чал.

Според Беляков българските ски курорти веднъж завинаги трябва да се отървем от „прокобата“ да бъдат евтини.

„Няма как да бъдем евтини, не трябва да се хвалим наляво и надясно, че сме евтина дестинация, да печелим разни призови класации от това, че сме евтини. Лифт картата трябва да е с 30-40% по-скъпа, за да излиза сметката на ски операторите, но ние не можем да си го позволим. Щом се вдигат заплатите в сектора, значи може да се вдигнат и цените, секторът да се развива. Няма нищо лошо в това. И разберете, инвестициите са огромни. Щетата от онзи валеж в началото на месеца е за стотици хиляди лева. Такъв удар не бяхме получавали, откакто аз съм в „Пампорово“ АД“, подчерта той .

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички