Германия смаза конкуренцията в мъжката щафета в Контиолахти


Германия смаза конкуренцията в мъжката щафета в Контиолахти
Снимка: Getty Images/Guliver

1613 0

Мъжкият отбор на Германия затвърди доброто си представяне на Световното първенство по биатлон в Контиолахти със световна титла в щафетата. В състав Ерик Лесер, Даниел Бьом, Арнд Пфайфер и Симон Шемп германците надделяха над Норвегия и Франция. Четвърта остана Русия. Българите - Красимир Анев, Иван Златев, Владимир Илиев и Димитър Герджиков се класираха на 16-то място.

Състезанието

След първата стрелба на фаворитите в състезанието не направиха грешка и се движеха в пакет - и Германия, и Франция, и Норвегия. Големият провал беше Русия - наказателна обиколка, направена от Евгени Гараничев. България, в лицето на Краси Анев, използва два допълнителни патрона.

На втората стрелба истинско показно направи Симон Фуркад, който определено демонстрира много добра форма в Контиолахти. Той направи пет от пет със светкавична стрелба, а след него излязоха Норвегия, представлявана от легендата Оле Ейнар Бьорндален и Германия от Ерик Лесер. Краси Анев също се справи с пет от пет патрона и в крайна сметка предаде на пето място нашата щафета.

След първата стрелба на втори пост, Германия поведе, в лицето на Даниел Бьом, без грешка в стрелбата, а големият фаворит Норвегия вървеше на второ място - без грешка, след като Тарей Бьо продължи серията без пропуск за скандинавците. Франция беше трета, след като Жан-Гийом Бетарикс използва един допълнителен патрон. Иван Златев, който пое нашата щафета от Краси Анев, използва два допълнителни патрона и вече бяхме 12-ти. Руснаците бяха 15-ти.

При стрелбата от прав обаче Бьом и Бьо сбъркаха - съответно използваха два и един допълнителен патрон, като Беатрикс се възползва и макар също да се нуждаеше от един допълнителен патрон, беше по-бърз и излезе първи. Втори беше Лукас Хофер от Италия, а Бьом излезе трети. Иван Златен не направи грешка от прав и ни остави на 14-то място. А Алексей Волков, с чиста стрелба успя да вкара Русия в десетката. Челната тройка се запази и при предаването, като Тарей Бьо поиздъхна и брат му Йоханес Тингес пое норвежката щафета на пето място, на 11,2 секунди от водачите Франция.

Първата стрелба на третите постове отново изведе Германия напред - бърза стрелба на Арнд Пфайфер доведе до успеха. Йоханес Тингес Бьо изведе Норвегия на второ място, а Чехия т.е. Михал Шлезингер беше трети. Владимир Илиев направи нула и България беше на 13-та позиция, на под минута зад Германия! Русия беше осма, след като и Дмитрий Малишко продължи серията от нули на Волков.

При втората стрелба Пфайфер се справи отлично с напрежението и с пет от пет затвърди лидерството на Германия. Михал Шлезингер използва два допълнителни патрона и Чехия изостана на 13 секунди, а Йоханес Тингес Бьо също се справи с два допълнителни патрони и Норвегия беше трета на 16 секунди. Владимир Илиев използва също допълнителни патрони - два, но беше достатъчно бърз, за да излезе България девета! Малишко пък заби пет от пет и Русия беше осма, на 47 секунди от Германия.

Дойдоха и последните постове - и Симон Шемп направи отличен легнал, като запази аванса от 12-тина секунди пред Норвегия в лицето на Емил Хегле Свендсен. Мартен Фуркад задържа Франция на трето място, но на цели 34 секунди. За съжаление обаче последния ни пост - Димитър Герджиков, влезе в наказателна обиколка, след като не можа да свали последната мишена с три патрона и останахме на 14-то място. Русия с Антон Шипулин се движеше шеста, след като Шипулин използва един допълнителен патрон.

Решителна последна стрелба - и Симон Шемп удържа, макар да му трябваше един допълнителен патрон. Свендсен стреля прекалено бавно и също използва допълнителен патрон, което го остави на 15 секунди. Мартен Фуркад беше безгрешен, но си остана на 40 секунди, оформяйки класирането за медалите. Така за Шипулин остана единствената възможност да се бори за четвърто място за Русия и той го стори с пет от пет на последния прав.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички