Бъдещата Албена Денкова повежда американец към злато и слава за България


Бъдещата Албена Денкова повежда американец към злато и слава за България

10293 0

Фигурното пързаляне не е сред най-популярните спортове в България, където футболът фокусира вниманието, поделяйки си го с тениса, и донякъде с волейбола. Но всичко може да се промени, ако нашата страна открие своите нови Албена Денкова и Максим Стависки. И това вече е на път да се случи, след като талантливата и обещаваща двойка Мина Здравкова и Крис Дейвис спечели Държавното лично първенство през този месец и им предстои международното състезание в Полша след две седмици, даващо право на участие на Световното за юноши в Естония през март. За целта ще се съревновават с още 24 двойки, като трябва да получат определен брой точки.

Мина е красива, целеустремена и влюбена в своя спорт. "От 12 години се занимавам с фигурно пързаляне. Бях на 4 г., когато татко ме заведе на пързалката. Оттогава пързалянето е всичко за мен", моят живот, признава пред Sportline. bg девойката. С танци на лед се занимава от 5 години. Състезавала се е за Великобритания няколко години, където има успехи, но от 2014-а стремленията й са насочени към това да прослави България.

За това ще й помогне талантът, упоритата работа и... нейният партньор. Крис е американец, събрали са ги треньорите им Марика Хъмфрис, Джейми Лайт, Крис Хайланд и Ив Чалом. "С него танцуваме от 5 месеца насам, той е добро и възпитано момче, много си пасваме. Крис се радва, че ще представи България и усилено се интересува от нашата култура", признава 16-годишната Мина.

Крис Хайланд и самият Крис Дейвис са оптимисти за представянето на двойката на предстоящите състезания. "Мина е много интензивна на леда. Доста зряла е за възрастта си, признава Дейвис. - Ние се движим идеално в синхрон и вярвам, че нещата ще се получат".

"Двете деца нямат нужда от моето насърчаване, споделя Крис Хайланд, който от доста време работи с партньора на Мина. - А само от време да се развиват заедно".

"Моите идоли са Албена Денкова и Максим Стависки. Надявам се един ден да станем като тях. Но към Световното не тръгваме с голямата кошница, важен ни е самият дебют и да се представим достойно", завършва Мина Здравкова.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички