България се бори, но загуби последния си мач от Световното по волейбол


България се бори, но загуби последния си мач от Световното по волейбол
Снимка: FIVB.org

9505 0

Националният отбор по волейбол на България приключи участието си на Световното първенство по волейбол 2018. Това стана след поражение от Канада с 2:3 (19:25, 14:25, 25:21, 25:19, 10:15) в столичната зала "Арена Армеец". По този начин "кленовите листа" изпревариха "лъвовете" в класирането на Група "G", като играчите на Стефан Антига заемат втората позиция след САЩ, а България завършва участието си с четири победи, четири загуби и трето място в подреждането.

В първите два гейма играта на момчетата на Пламен Константинов бе много под очакваното ниво и гостите бързо поведоха с 0:2 гейма в София. Последва обаче корекция в тактиката на българския състав, която доведе до изравняване на резултата и вкарване на мача в тайбрек. И там обаче Канада се оказа отборът, който повече търсеше победата, която дойде след 10:15.

Най-резултатен в срещата бе Николай Учиков с 20 точки, а Тодор Скримов заби още 16, но това не се оказа достатъчно за победата днес. Джон Перин записа на сметката си 18 пункта, а Николас Хоуг добави още 15 за успеха на Канада.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Началото на мача бе ужасяващо за България, като след серия начални удари, Канада стигна до аванс от 1:7. Мирослав Градинаров пък изпрати сервис в аут за 2:8 и първа техническа пауза. До втората техническа пауза "кленовите листа" увеличиха аванса си на 8 точки при 8:16. "Лъвовете" изглеждаха напълно обеззверени и лесно грешаха, от което се възползваха момчетата на Стефан Антига.

След втората техническа пауза нивото на игра в полето на България се покачи и записахме пет точки, като при 13:18 Антига прибегна до таймаут. Изключително нелепа грешка при 14:19 на Салпаров и Теодор Тодоров позволи на съперника да стигне до точката след мощна атака на Градинаров. Това се оказа и повратният момент в гейма, след като домакините бяха заиграли на по-висока скорост, но устремът им бе секнат. Така геймът отиде на сметката на гостите след 19:25.

ВТОРИ ГЕЙМ

И втората част започна със серия на начален удар от Максуел Холт, която даде аванс от четири точки на гостите при 1:5. Грешка от атака на Ники Пенчев помогна на Канада да стигне до още по-изразителна преднина на първата техническа пауза - 2:8. Грешките в полето на България не спираха, като продължавахме да изпитваме проблем при завършването си на атаката и Пламен Константинов взе почивка при 3:10.

Последователни грешки на Теодор Тодоров и Георги Сеганов накараха Пламен Константинов да направи две смени, като в игра се появиха Светослав Гоцев и Добромир Димитров. Промените обаче не дадоха резултат и след успешни блокади срещу Скримов и Йосифов се стигна до втората техническа пауза при 4:16. Отново България нямаше шанс да се бори за гейма в края, като загуби и тази част след още по-изразителното 14:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

Третата част, за разлика от другите геймове, започна равностойно и дори "лъвовете" имаха водачествот при първата техническа пауза - 8:7. При втората техническа пауза отново България имаше една точка аванс, въпреки че минути по-рано водеше с три точки при 14:11, когато Антига взе таймаут. Все пак запазихме аванса си след грешка от начален удар на Холт.

Мощна серия от начален удар на Тодор Скримов реши изхода от третия гейм. Посрещачът би начален удар от 20:20, като направи три аса, а за 24:20 блокадата ни спря атаката на съперника. Все пак успешна атака на Пенчев от зона 4 сложи точка в спора при 25:21.

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ

Сякаш "лъвовете" намериха стила си на игра и започнаха равностойно и четвъртата част, а при първата техническа пауза изоставахме с минималното 7:8. Резултатът се обърна в полза на България при 12:11, след успешна атака на Пенчев, а блокада на Сеганов срещу Перин ни даде аванс от две точки и почивка за Антига - 13:11. 

Втората техническа пауза дойде с обрат в резултата и аванс от три точки за България - 16:13. Три поредни брейк точки обаче върнаха самочувствието на съперника, и Пламен Константинов взе почивка. Тодор Скримов, който играе поредният си силен мач, отигра две поредни много трудни топки, за да върне водачеството на тима ни и при 19:17 Антига взе почивка. Страхотна игра в защита на Салпаров помогна на България да реализира още една брейк точка след атака на Учиков, но серията ни бе спряна при 20:17, когато съперникът атакува успешно от втора линия. До края на частта "кленовите листа" бяха напълно объркани и след блокада на Йосифов, резултатът бе изравнен след 25:19.

ПЕТИ ГЕЙМ

Петият гейм стартира с две поредни точкови блокади на съперника - срещу Учиков и Пенчев - 0:2. Йосифов направи първата точка за България след успешна атака през центъра. Веднага след това Пенчев изравни с поредния си ас, а Николай Учиков хвана на блок с една ръка Холт за 3:2 и Антига взе първа почивка. Смяната на полетата обаче дойде при 5:8 след атака в аут на Скримов, а веднага след това Учиков бе хванат на блок и Пламен Константинов взе таймаут. До края на гейма играчите на Стефан Антига запази аванса си и спечели срещата след 10:15.

Състав на България: Георги Сеганов, Мирослав Градинаров, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Теодор Салпаров - либеро

Преди мача

Днес приключават мачовете от Световното първенство по волейбол 2018 на територията на България. Страната ни е съ-домакин с Италия на Мондиал-а, като с края на мачовете в България, по всяка вероятност и представителният ни тим изиграва последната си среща на турнира.

Шансовете на България изглеждат прекалено илюзорни за класиране към финалната шестица, която ще се играе в Италия. Все пак "лъвовете" на Пламен Константинов ще излезнат в "Арена Армеец" и ще опитат да зарадват за последен път тази година феновете на волейбола.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички