Виктор Йосифов – Капитанът, който ще поведе „лъвовете“ на домашното Световно


Виктор Йосифов – Капитанът, който ще поведе „лъвовете“ на домашното Световно
Снимка: cev.lu

4417 0

Вече сме септември месец! 48 години по-късно България отново е домакин на Световното първенство по волейбол. Все по-близко е началото на планетарния форум, който ще се проведе в България и Италия между 9 и 30 септември. Общо 9 града в двете държави ще приемат мачове от Мондиала.

„Дворецът на културата и спорта“ във Варна, „Булстрад Арена“ в Русе и „Арена Армеец“ в София, както и „Пала Алпитур“ в Торино, „Ленд Роувър Арина“ в Болоня, „Медиоланум Форум“ в Асаго, „ПалаФлорио“ в Бари, „Нелсън Мандела Форум“ във Флоренция и „Форо Италико“ в Рим са градовете, които ще приемат 24-те претендента за титлата.

Отборът на България е в една група със световния шампион от предишния Мондиал Полша, както и с Иран, Куба, Финландия и Пуерто Рико, като първите четири тима продължават в следващата фаза. Мачовете в Група D стартират на 9 септември в “Двореца на културата и спорта“ във Варна.

„Лъвовете“ на Пламен Константинов ще имат нужда от сериозна подкрепа в предстоящите мачове, като при добро стечение на обстоятелствата тимът ни ще играе пред собствена публика до 20 септември. При евентуално класиране за финалната четворка, която ще се играе в Торино, националите ще имат нужда от лидерите в отбора и точно поради тази причина ще стартираме с Виктор Йосифов – капитанът на волейболните национали.

Българският централен блокировач е роден в град Омуртаг на 16 октомври 1985 година. Интересен факт е, че преди да стартира волейболната си кариера в училище, Виктор се подвизава на футболния терен.

Кариерата му започва в мъжкия отбор на Шумен, след което играе от 2006 до 2009 година в тима на Черно море (Варна). След сезон 2008/2009 Йосифов получава повиквателна за националния отбор от Силвано Пранди за предстоящите световни квалификации във Варна. Тогава публиката по такъв начин посреща българина във всяка среща, че след края на мачовете Пранди получава въпрос от журналист дали пуска центъра само заради скандиранията на привържениците на „лъвовете“.

Отговорът на този въпрос идва няколко месеца по-късно по време на Европейското първенство в Турция. Тогава тимът ни прави страхотна серия от победи и стига до ½-финал, където търпи поражение от бъдещия шампион Полша. В битката за бронза обаче България бие Русия с гръмкото 3:0, а абсолютният дебютант Виктор Йосифов безапелационно печели приза за „Най-добър център“ на Стария континент.

Тогава на 24 години Виктор започва и кариерата си в чужбина, след като преминава в италианския Рома. До момента той има общо седем сезона на Ботуша, като през последния спечели наградата за „Най-добър блокировач“ в А1. Също така той има и по един в Германия и Русия.

В тима на България Виктор играе без почивка вече 10 години, като е взимал участие в най-важните мачове на тима на големите турнири. През 2015 година Йосифов отново става №1 на позицията си на Евроволей, който се провежда в България и Италия, а нашите остават на 4-а позиция.

През 2016 година, когато Владимир Николов прекратява кариерата си, треньорът Пламен Константинов му възлага тежката задача да бъде капитан в следващия цикъл от турнири, както и на предстоящите Олимпийски игри в Япония.

Сега Виктор ще изведе България с лентата на гърдите си и както не един и два пъти е заявявал, очаква отборът да играе като едно цяло, за да може да победи и най-тежките си съперници.

Най-голямата подкрепа за Йосифов в предстоящите срещи ще бъде дългогодишната му половинка и от скоро съпруга Виолина Йосифова. Двамата сключиха брак през лятото, няколко дни преди да започне подготовката на тима ни във Варна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички