Теодор Салпаров - Моторът на отбора


Теодор Салпаров - Моторът на отбора
Снимка: FIVB.ch

5512 0

Вече сме септември месец! 48 години по-късно България отново е домакин на Световното първенство по волейбол. Все по-близко е началото на планетарния форум, който ще се проведе в България и Италия между 9 и 30 септември. Общо 9 града в двете държави ще приемат мачове от Мондиала.

„Дворецът на културата и спорта“ във Варна, „Булстрад Арена“ в Русе и „Арена Армеец“ в София, както и „Пала Алпитур“ в Торино, „Ленд Роувър Арина“ в Болоня, „Медиоланум Форум“ в Асаго, „ПалаФлорио“ в Бари, „Нелсън Мандела Форум“ във Флоренция и „Форо Италико“ в Рим са градовете, които ще приемат 24-те претендента за титлата.

Отборът на България е в една група със световния шампион от предишния Мондиал Полша, както и с Иран, Куба, Финландия и Пуерто Рико, като първите четири тима продължават в следващата фаза. Мачовете в Група D стартират на 9 септември в “Двореца на културата и спорта“ във Варна.

Един от най-важните играчи в националния отбор на България в последните 15 години се казва Теодор Салпаров. Той играе на поста либеро, а емоцията, която пренася на терена, влияе на целия отбор и в това спор няма.

Теодор Салпаров е роден в Габрово на 16 август 1982 година, а на 14 години семейството му се мести в София. Майка му Тодорка Симеонова, която също е бивша волейболистка, успява да го убеди да тренира волейбол, а не футбол. Скоро Салпаров става част от юношеския тим на ЦСКА, а не след дълго дебютира и за мъжете. 

В богатата си клубна кариера габровлията играе в много отбори и постига куп успехи. Напуска "Червено знаме", за да замине за Русия, а там играе за три отбора в три поредни сезона - Луч, Газпром и Динамо Москва. През 2017 година от Динамо "късат" договора с българина, след като Матей Казийски бяха от руската столица, за да замине за Италия, а от клуба заявяват, че повече не искат да имат нищо общо с български състезатели. Следва завръщане в ЦСКА за два сезона, като играе за тима, в който президент е брат му Георги Георгиев. През лятото на 2009 година подписва нов едногодишен договор с Динамо, преди отново да играе една година в ЦСКА, след което заминава за Турция и играе заедно с Владимир Николов в Галатасарай. Следващия сезон двамата отиват във Франция и обличат екипа на АСЮЛ Лион, преди Салпаров отново да се завърне в Русия, този път в тима на Зенит. Там той играе предимно в Шампионска лига, като печели наградата три поредни години - 2015, 2016 и 2017, а през 2015 взима и наградата за "Най-добро либеро" на финалния турнир в Берлин. От 2017 година либерото играе за Нефтохимик 2010 (Бургас), където изпълнява и функцията на спортен директор.

За националния отбор на България визитката му също е доста цветна. Дебютира за "лъвовете" преди 15 години - през 2003 година и от тогава е неизменна част от състава на България. През 2006 година печели бронз с родината на Световното първенство, а година по-късно взима медал със същия цвят от Световната купа в Япония. През 2009 година се окичва с бронз и от Европейското в Турция, а през 2012 година записва и четвърто място на Олимпийските игри в Лондон. На този турнир Теодор печели и приза за "Най-добър защитник" на Олимпиадата. Той печели приза и за най-добро либеро на турнира "Хуберт Вагнер" в Полша през 2010 година.

В личен план Салпаров е разведен, като има син Георги. Вече повече от една година има нова жена до себе си и това е актрисата Ралица Паскалева, която през лятото роди първото им дете - Максим. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички