Сметки, сметки, сметки, а накрая тъжни гледки


Сметки, сметки, сметки, а накрая тъжни гледки
Снимка: FIVB.ch

3579 0

Националният отбор по волейбол на България прекрати участието си в тазгодишното издание на Световна лига, след като късно снощи момчетата на Пламен Константинов претърпяха поражение в последния си мач от Аржентина с 3:1.

По този начин "лъвовете" не се класираха за финалната шестица, като вместо това за финалите в Бразилия ще пътува тимът на Канада.

Преди мачовете в Кордоба България бе с реални шансове да се класира сред най-добрите шест, като „трикольорите“ се нуждаеха от две победи, за да си подпечатат билетите за финалната надпревара в Куритиба, Бразилия между 4 и 9 юли.

В първата среща на аржентинска земя, българският треньор и неговият щаб решиха да заложат на резервните състезатели срещу Бразилия, за да запазят силите на титулярите за срещите със Сърбия и Аржентина. Очаквано нашите претърпяха тежко поражение и трябваше да търсят задължителни победи в последните си два мача. Естествено сметките на нашите отново се объркаха и България пак остана далеч от най-добрите отбори в света.

Ако се върнем една седмица назад, ще си припомним победата над Бразилия във Варна, която върна шансовете ни за класиране. „Селесао“ е домакин на финалната шестица и поради тази причина момчетата на Ренан Дал Зото не играеха на пълни обороти в предварителните мачове. И вместо да се възползва от този факт, Пламен Константинов хвърли неопитните си момчета в битка с Олимпийския шампион, като логичното се случи.

По време на 9-те мача, които националният отбор изигра в Казан, Варна и Кордоба се видяха голяма част от силните и слабите страни на представителния ни тим. Определено има над какво да се поработи в тима ни през лятото, като един от основните елементи, на който трябва да заложи треньорският ни щаб е началният удар. Вторият гейм срещу Сърбия бе показателен за това, като след 9 изпълнени начални удара в началото на гейма, 7 бяха сбъркани.

Разбира се, тазгодишното издание на Световна лига ще запомним и с включването на Розалин Пенчев и Георги Сеганов. Младият посрещач изненада всички с отиграванията си в близост до мрежата, а също и с мощния си начален удар. Разпределителят на Сора пък показа добър поглед върху играта, както и добро разбирателство с основните нападатели на тима. Истината обаче е, че и на двамата им трябва още игрово време преди да се превърнат в основни състезатели за националния отбор.

Какво да кажем за човека, от когото очакваме да печели мачовете – Цветан Соколов. Едни ще кажат, че е изморен от сезона с Лубе (Чивитанова), където спечели титлата в Италия и бронзов медал от Шампионска лига. Но помните ли кога за последно диагоналът на България е изиграл два поредни силни мача за България? А помните ли колко пъти той заби в средата на мрежата и колко пъти в аут по време на вчерашния РЕШАВАЩ двубой с Аржентина? А в мача с Аржентина в Русия? А сервисът му с отскок на турнира във Варна, който се приземи в нашето поле без дори да стигне до мрежата?

Може би най-важният и отговорен пост във волейбола е този на разпределителя. Какво имаме ние там? Георги Братоев – състезател със самочувствие, състезател, който има страхотен поглед над играта. Разпределител, който обича играта през центъра, но в същото време разпределител, чиято физическа форма е под всякаква критика.

С играта, която България показа срещу Аржентина (на два пъти) и особено срещу Канада, по-нормално е да кажем, че заслужено се прибираме в къщи и няма да играем в Куритиба.

И в крайна сметка какво се оказва? България пак прави сметки какъв е начинът за класиране и България пак ще гледа финалите на голям, значим турнир по телевизията, а през август предстои и Европейско първенство в Полша.

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички