Салпаров: Ще "разкъсат" Константинов, ако напусне националния отбор


Салпаров: Ще "разкъсат" Константинов, ако напусне националния отбор
Снимка: БГНЕС

1375 0

Българският волейболист Теодор Салпаров даде пространно интервю за руския "Р–Спорт", в което говори доста и за българския волейбол. SportLive.bg публикува отделни извадки от интервюто, които в голяма степен касаят българските фенове. 

Усеща ли се волейболен бум преди домашното Световно първенство? Има ли натиск към отбора за резултати?

- Очакват се резултати. Ние получихме прилично финансиране от държавата. Не говоря за медали, но ние трябва да се представим достойно, да покажем приличен резултат. Разбираме, че много отбори са се развили още повече, ние не сме най-добрите, но ще се опитаме.

И вие ли сте в това число? След неуспеха на България да се класира на Олимпиадата вие почти завършихте кариерата си в националния отбор...

- Взех си почивка. Разговарях с Пламен Константинов и той каза, че ще пробва млади играчи, но ще разчита и на мен. Ако му бъда нужен, във всеки един момент съм готов да дойда в отбора. Той е за мен много важен, огромна ценност е. Националният отбор е дал много на моя живот и на моята кариера.

Между другото, двама български специалисти - Пламен Константинов и Радостин Стойчев, са сред кандидатите за нов треньор на Русия. Ще пуснат ли Пламен?

- Не, разбира се. Той има договор до Световното първенство през 2018 г., затова Пламен веднага опроверга тези слухове. Може би в Русия някой е говорил по тази тема с него, но той няма да напусне България. Ще го "Разкъсат" у дома, ако остави отбора (Смее се).

Харесва ли ви кандидатурата на Стойчев? Вие сте работил с нрго в Динамо (Москва) и в националния.

- Той бе помощник на Владимир Алекно в Динамо, след това постигна големи успехи в други клубове. Стойчев е отличен треньор, но дали той иска да се върне във волейбола? Доколкото зная, той иска да си почине. Има идеи за бизнес, така че даже не зная дали са му звъняли с въпрос да поеме Русия. Със сигурност знам, че към него има интерес от националния отбор на ПОлша.

Доколко България рискува, канейки в националния млад треньор като Константинов? И тежко ли им е на играчите, когато треньор им стане човек, с който до неотдавна са играли?

- Ние с Пламен живяхме в една стая в националния отбор много години. Когато стана селекционер, беше ни тежко и на двамата. Дори проведохме един сериозен разговор, като мъже, разбрахме се и оттогава не е имало проблем. Трябва да се прави ясно разграничение между това кога е твой приятел и кога твой треньор. Когато си на игрището, трябва да чувстваш неговия авторитет, а след тренировки да ходите по ресторанти, по момичета... Това е важно, но не е никак трудно.

От вас би станал добър агент или коментатор. Мислил ли сте за това с какво ще се занимавате след края на игровата си кариера?

- Не за първа година мисля за това. Имам си някакъв бизнес. Разбирам, че всяка година може да ми е последна, но докато го има желанието да се боря, импулса в сърцето, който те тласка напред, аз искам да играя. Когато това вече го няма, ще спра и ще се занимавам с бизнес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички