Радостин Стойчев: Олимпийската квалификация е безумие!


Радостин Стойчев: Олимпийската квалификация е безумие!
Снимка: БГНЕС

1477 0

Бившият национален селекционер по волейбол Радостин Стойчев разкри впечатленията си от изминалото европейско първенство в България и Италия в интервю пред "България Днес".

Г-н Стойчев, вашите впечатления от Евро 2015?

- Първенството беше много равностойно. С доста емоции преди всичко за нас, българите, и за всички зрители в залата. Възможностите бяха много изравнени. Имаше обрати. Не бях предвидил подобен финал. Преди старта на шампионата смятах, че до финалната четворка ще достигнат отборите на България, Полша, Италия и Русия.

На какво отдавате силните игри на Словения?

- И на четвъртфинала, и на полуфинала, те срещнаха два отбора, които играха много слабо. Не искам да подценявам словенците, защото играха доста добре в нападение. техните опоненти правеха много грешки. Андреа Джани е подобрил доста неща за малкото време, в което работи с тях. Имаха идея как да постигат точките.

Какъв беше най-силният коз на България?

- Публиката в София беше окачествена от италианските журналисти като атмосфера, която не са виждали. Това помогна на нашите волейболисти да извадят максималното. Всички достигнаха капацитета си, а някои от тях дори го надхвърлиха. За отбори, които не са свикнали да играят в подобна зала, е проблем. Щом не се чува контактът с топката и не може да се комуникира с най-близкия играч, изпадаш в състояние на безтегловност. Нарушава се визуалната преценка за полета на топката. Това се случи с много от тимовете, които играха в "Арена Армеец".

Контузиите дадоха ли допълнителен стимул на останалите, за да изстискат още малко от себе си?

- Травмите са част от играта. Всеки треньор трябва да ги предвиди и да направи всичко възможно за тяхната превенция или възстановяване. На мен ми се е случвало много пъти да играя финални мачове без основни състезатели. Българските волейболисти бяха гледани от своите семейства, това също помогна. Класирането трябва да бъде оценено като един доста добър резултат.

Какво не ни достигна на полуфинала срещу Франция?

- Не ни стигнаха две точки. За тях се говори от години във волейбола. Много хора казват за тях, че са много малко, а според други са много. Именно те правят разлика. Не ни стигат много пъти. Това не е драма. У нас се правят драми. В Европа и света се правят трезви анализи и програми за бъдещето. Искам поне веднъж такова представяне да се използва по правилния начин. Да се помисли за бъдещето.

Доколко поражението на полуфинала оказа влияние върху мача за бронза с Италия?

- Със сигурност оказва влияние. Тимът беше на крачка от успеха да стигне до финал. Там е разликата, че на другия ден трябва да играем по-силно в сравнение със загубения мач. Това направи Италия, която се представи катастрофално на полуфинала. В мача за третото място играха по-концентрирано. Много е голяма ролята на медицинския щаб да възстанови играчите. Вечерта да се направят правилните терапии, масажи, храни, медикаменти. На другия ден да се хидратират играчите наново. Да се направи правилен разбор и отпочинали и свежи да влязат в мача. Ако това се направи, негативните неща отпадат, понеже страницата е обърната.

Излезе информация, че са ви преместили от вашето място в залата по време на финала. Какво точно се случи?

- Словенската агитка беше седнала на нашите места. Ние бяхме група от 12 човека със закупени билети. Стюардите не успяха да ги изместят. Всичко беше наред. Словенците бяха много културни. Дори ни поканиха да седнем в средата на тяхната агитка, но там не можеше да се гледа мачът, защото стояха изправени и беше много шумно.

Не ви ли поканиха в ложите като бивш национален селекционер?

- Нито преди, нито сега са ми предлагали пропуски или билети. Това не е проблем. Мога да разграничавам българската федерация, с която отношенията ми не са тайна за никого, от националния отбор. Продължавам да не одобрявам нищо от това, което се случва във федерацията. В същото време съм фен на националите.

Спекулира се, че ще поемете чужд национален отбор. Има ли нещо вярно?

- Имал съм доста предложения за много национални отбори. Това са спекулации. Концентрирам се върху работата си с Тренто. Не мисля в близко бъдеще да променям това. Дори сега отивам на тренировка.

Ще работите с Георги Братоев в Тренто. Какво видяхте от него на европейското?

- Той е с основен принос за резултатите на отбора. Жоро имаше голяма заслуга за общия облик на тима. В 95% от случаите дистрибуцията му беше много правилна. Намерих много малко неща, които да не ми харесват в начина, по който водеше мача. Свали повече от 15 килограма. Видях няколко детайла, върху които ще работим с него. Показа и характер.

Кой още от българите показа израстване на европейското?

- Теодор Тодоров направи невероятни неща на блок. За мен категорично беше най-добрият. Останалите играха добре. В последния мач имаше няколко нискокачествени прояви, но вече казахме какви са причините. Приятно ме изненада играта на Пенчев. Той определено е израснал и в нападение. Впечатлих се как решаваше ситуации на висок блок. Владо Иванов свърши своята работа на мястото на Салпаров.

Какво да очакваме от олимпийската квалификация в Германия?

- Има доста време. важно е да видим в какво състояние ще са отборите. Квалификацията е безумна. не смятам, че е реално толкова добри отбори да се борят за толкова малко места. По-трудно е да се стигне до олимпиадата, отколкото да се представиш успешно на нея. Там има слаби отбори, така че е лесно да се пробие в четворката. Конкуренцията ще е жестока. Важно е да се изгради икономична схема на игра. Това важи за подготовката и за стратегията. Трябва да сме като пчелички за всяка точка.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички