РЕТРО: Когато Франция "смачка" България, но се случи Боян Йорданов (ВИДЕО)


РЕТРО: Когато Франция "смачка" България, но се случи Боян Йорданов (ВИДЕО)

7131 0

Днес в столичната зала "Арена Армеец" ще се изиграят полуфиналите от Евроволей 2015, като вниманието на всички у нас е ангажирано с един двубой - България срещу Франция.

Исторически погледнато "лъвовете" доминират над "петлите" с 6:3 победи в официални сблъсъци между двете волейболни сили. Последните два сблъсъка обаче бяха категорично спечелени от Франция, но ние ще насочим вниманието ви към една специална дата, в която пак бяхме в ролята на аутсайдер - 28.11.2006 година.

Тогава, на Световното първенство в Япония, се изправихме именно срещу настоящия носител на титлата в Световната лига. И мачът не можеше да се развие по-зле за българите - 0:2 (23:25, 22:25) и 15:18 в полза на съперника в третия сет. Нещата изобщо не се получаваха - Владо Николов беше предвидим в ключовите моменти, Пламен Константинов трудно се справяше със защитата на Франция, атаките през центъра липсваха, а единствено Матей Казийски (понастоящем извън националния отбор, но действащ волейболист) поддържаше интригата в мача.

И тогава се случи... Боян Йорданов. И по-точно неговата смъртоносна лява ръка, която вдигна България от състоянието, в което беше изпаднала. Диагоналът, който даде всичко от себе си, но контузия го спря да играе и на Евроволей 2015, беше искрата в състава на "лъвовете", която разпали играта на националите. Той собственоръчно върна България в играта, а пословично силната защита на "петлите" нямаше отговор. Тя вадеше всяка втора забивка на Владо, с мъка съумяваше да спаси и забивките на Казийски, но тези на Светкавицата... нямаше шанс.

Влизането на Боян Йорданов "откри" играта на националите и "разхвърли" блока на французите. Матей Казийски и Пламен Константинов редовно забиваха пирони през разкъсания двоен блок на съперника. Играта в защита също беше подобрена, а Евгени Иванов допринесе за 7 от 14-те блокади на България в целия двубой.

След 25:22 и 25:22 България изравни резултата и нямаше кой да спре "лъвовете" по пътя им към победата, която се оказа ключова за крайното 3-о място в турнира, което никой не очакваше от българските волейболисти.

Тайбрекът минава безпроблемно за българите - 15:10. Победата и радостта е за българския лагер, а сред най-щастливите е Боян Йорданов - човекът, който цял живот чака своят шанс в националния тим, поставен зад безспорния №1 Владимир Николов. И човекът, чиито 15 точки в този мач са най-малкото, с което той се отчете.

Но победата... победата пак идва благодарение на невероятния български колектив, с който се славим в цял свят. Такъв колектив, какъвто има и в момента в националния отбор по волейбол.

А последната точка, последният пирон в ковчега на Франция е забит от... Пламен Константинов. Дано и днес Гибона има последната дума срещу Франция!

Предоставяме ви и пълен записа на мача, за да се подготвите добре за довечера! Успех, български "лъвове"!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички