Пламен Константинов: За Световното догодина трябва да променим подхода си към ключовите мачове


Пламен Константинов: За Световното догодина трябва да променим подхода си към ключовите мачове
Снимка: cev.lu

1212 0

Националният отбор по волейбол се прибра в София след участието си на европейското първенство в Полша. България отпадна от Сърбия на четвъртфинал, след като загуби с 3-0 гейма от западните ни съседи. Късно вечерта в петък националите пристигаха в столицата с полет от Виена.

"Нямам най-точното обяснение за начина, по който изиграхме мача със Сърбия. Някак си изгаснахме. Нямахме този хъс, нито тази емоция. Според мен се е видяло, беше очевидно. Момчетата чувстваха, че имаме път и възможност. Аз ви казах и преди тръгването, че трудният път ще бъде до полуфиналите. Ако бяхме пробили, можехме да играем финал. За съжаление пропускаме втори такъв шанс – и на домашното Европейско, както и сега", каза селекционерът при завръщането на отбора на летище София.

"Уважавам сърбите и като отбор, доказали са се и като постижения. Мъжкари са, проявяват характер в такива мачове. Това са неоспорими факти, но ние имахме възможност дори след колебливото ни начало. Започнахме добре втория гейм, върнахме ги с наши грешки. В третия гейм водехме до края. Имахме три сетбола да се върнем, можеше да се обърне мачът", коментира Константинов.

"Най-интересното е, че имахме два такива мача тази година – срещу Аржентина и срещу Сърбия. Ако изгледате мачовете, ще видите, че ги изиграхме по един и същ начин", добави специалистът.

Той коментира и думите си по време на една от почивките на мача със Сърбия, когато заяви, че отборът играе насила и без настроение:

"Аз не съм бил тих състезател – бях пожарникар. Това е един от начините да не задържаш излишно напрежение в себе си. Може да не изглежда добре отстрани, но изкарваш напрежението. Ако го държиш в себе си, това ти пречи да прескочиш такива моменти и мачове. Безспорно има напрежение в един четвъртфинал, защото знаеш какъв път ти отваря. На всички беше ясно, че ако прескочиш този мач, имаш реални шансове за финал."

Пламен Константинов каза какво трябва да се промени в тима за Световното първенство, на което сме домакини през следващата година.

"Необходимимо е да променим точно това – начина, по който се играят ключовите мачове, начина, по който се настройваме за ключовите мачове." "Във Варна бихме Белгия в два мача безапелационно. В Лигата спечелихме срещу Бразилия и Полша, изпускайки класиране на финалите. Емоцията, което ни липсва навън, тук го добавя публиката", заяви селекционерът.

"Това са моменти, в които всеки трябва да се намери правилния подход, когато нещата не се получават, когато не му върви играта, как да излиза от тази ситуация. Когато ти върви, не е нужна намеса. Но когато не се получава, ние не намиране начин да превключим, да изчакаме момента. Защото моментът, в който може да се обърне един мач, винаги идва и трябва търпеливо да го изчакаш. Ако бяхме взели третия гейм, щяхме да отидем на тайбрек. Там няма гаранция, че ще го спечелим", сподели Константинов пред камерите.

"Имаше два момента, в които можеше да се обърне – във втория гейм и след това в третия гейм. Имаме три ситуации, които бяха перфектни. По-идеални не могат да ти дойдат. Сърбия, която спечели Световната лига миналата година, няма да ти даде 40 възможности, за да спечелиш гейма. В шестицата сме, което означава, че се класираме директно на следващото Европейско, което беше програма минимум. Но когато чувстваш и виждаш, че този отбор има сили за нещо повече, този четвъртфинал лично за мен не е резултат, с който исках да се върнем", призна треньорът на националния отбор.

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички