Кой ще спре САЩ? "Янките" със седма поредна победа на Световното след бой над България


Кой ще спре САЩ? "Янките" със седма поредна победа на Световното след бой над България
Снимка: FIVB.org

15508 0

Националният отбор на България претърпя първа загуба от втората фаза на Световното първенство по волейбол, на което сме домакини с Италия. Играчите на Пламен Константинов бяха надиграни с 0:3 (20:25, 20:25, 18:25) от тима на САЩ. Това е седма поредна победа за "янките" на турнира, като те вече са сигурни участници във финалната шестица.

От своя страна "лъвовете" ще трябва да търсят задължителна победа утре срещу Канада, за да запазят шансовете за един от двата най-добри втори отбора в турнира. След този успех САЩ е лидер в група "G" в София с 19 точки, а България остава на втората позиция с 12 пункта.

САЩ се превръща във втория тим, който ще играе във финалната шестица в Италия, като вчера това направиха и другите домакини - Италия.

ПЪРВИ ГЕЙМ

Срещата започна равностойно, като Николай Учиков направи първите две точки за България, а след това Тодор Скримов и Николай Николов направиха блокада срещу диагонала на Матю Андерсън за 3:2. Първата ни възможност за брейк точка дойде при 4:3 след чудесен сервис на Скримов, но Николов бе хванат на блокада. Докосване на мрежата на българската блокада и успешна такава срещу Валентин Братоев донесоха първа техническа пауза за гостите - 6:8.

Ас на Дейвид Смит увеличи аванса на "янките" при 6:9, но веднага след това последва начален удар в мрежата - 7:9. Братоев "върна жеста" и на свой ред реализира ас, само за да дойде грешката веднага след това - 8:10. Сандер и Холт спряха атака на Учиков от зона 1 при 9:12 и Пламен Константинов взе първа пауза в мача. Успешна атака на Скримов от зона 2 намали за 11:13, а веднага след това Скримов записа ас на сметката си - 12:13. Последва грешка на Скримов и ас от другата страна на мрежата дело на Кристенсън - 12:15. "Бъркана" топка на гостите за 13:15, но веднага след това Николай Николов "подари" втората техническа пауза на САЩ след флот сервис в аут - 13:16. Една от най-нелепите ситуации дойде веднага след паузата, когато либерото на "янките" Ерик Шоджи трябваше да прехвърли топката с пас отгоре, като го направи по най-прецизния начин и записа точка на името си.

Последва устрем в играта на момчетата на Джон Спероу, които взеха четири от следващите пет точки след втората техническа пауза и поведоха с 14:19. Сеганов хвана на блок Матю Андерсън, а веднага след това върнахме още една точка от изоставането си за 16:19. Последваха обаче три поредни грешки при опит за наша атака и разликата отново набъбна - 16:22. Ас на Георги Сеганов при 19:24 накараха Спероу да прибегне до таймаут. Все пак САЩ нямаше проблем да вземе гейма след успешна атака от зона 4.

ВТОРИ ГЕЙМ

Първият брейкбол в гейма бе за гостите, след като Ръсел завърши атака на своя тим през зона 4 - 1:3. След мощен сервис на Николай Пенчев, играчите в бяло трябваше да прехвърлят с пас топката в нашето поле. България обаче не успя да се възползва, а секунди по-късно САЩ взеха разиграването и направиха нов брейк точка след успешен пайп и техническата пауза дойде при 5:8.

По-добрата игра от начален удар на САЩ продължи и след почивката, като Смит реализира ас, а след нов добър сервис, тимът му организира и нова атака, като Ръсел направи нова брейк точка за Щатите - 6:11 и Пламен Константинов взе почивка. Успешна атака на капитана Йосифов сложи край на серията от начален удар на Смит. Втората техническа пауза дойде при 9:16, след нова порция грешки в полето ни.

След техническата пауза двата тима играеха точка за точка, като Щатите запазиха аванса си до 13:19, когато Андерсън заби в аут, а след това Скримов направи ас с помощта на мрежата - 15:19 и почивка за Спероу. Отново добра серия на България накара американският треньор да вземе почивка при 19:22, след серия от добри начални удари на Пенчев. Тейлър Сандър сложи точка на спора с ас по правата и край на гейма при 20:25.

ТРЕТИ ГЕЙМ

И третата част започна с ранен аванс за САЩ при 1:3. Последва обаче атака в аут на Андерсън и ас на Мирослав Градинаров, а нова атака в аут на САЩ доведе до пълен обрат в гейма - 4:3. Брейк точка на България при 7:5 след успешна атака на Пенчев даде по-сериозен аванс на "лъвовете", а първата техническа пауза дойде при 8:6 след успешна атака на Градинаров. 

България запази аванса си от две точки до 12:10, когато Кристенсън извади добра защита, а след това Щатите организираха успешна атака, а веднага след това Градинаров сгреши в атака - 12:13. Авансът на гостите до втората техническа пауза набъбна на три точки при 13:16 след силна серия от начален удар на капитана Тейлър Сандър. 

И след техническата пауза момчетата на Джон Спероу продължиха да диктуват темпото на игра и запазиха аванса си до края на срещата. Капитанът Тейлър Сандър сложи точка на спора с отлична атака за 18:25.

Състав на България: Георги Сеганов, Николай Учиков, Валентин Братоев, Тодор Скримов, Виктор Йосифов, Николай Николов, Теодор Салпаров - либеро

Състав на САЩ: Андерсън, Ръсел, Сандер, Кристенсън, Холт, Смит, Шоджи - либеро

Преди мача

Националният отбор на България продължава участието си на Световното първенство по волейбол. "Лъвовете" се класираха за втората групова фаза на надпреварата, като сега са в група "G" заедно с тимовете на Иран, САЩ и Канада.

Вчера сънародниците ни се справиха с Иран, като победата над "персите" дойде в три гейма. Ако играчите на Пламен Константинов искат да продължат към финалната шестица в Италия, ще трябва да спечелят днешната, както и утрешната среща с "кленовите листа".

Играчите на Джон Спероу са фаворитите в тази група, където вчера се наложиха над Канада с 3:1 и убедително седят начело на групата с 16 точки. Към момента "лъвовете" са с 12 пункта и ще се надяват на нови три днес. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички