Гибона показа твърда ръка, но дали тя не му реже клона?


Гибона показа твърда ръка, но дали тя не му реже клона?

3068 0

В самото начало на периода си като национален селекционер (който при определено стечение на обстоятелствата може да изтече още другия месец, след световното в Полша) Пламен Константинов показа твърда ръка. Дългогодишният капитан на представителния ни тим изгони от лагера близнаците Георги и Валентин Братоеви. "Причината да ги освободя е изцяло спортно-техническа. Добромир Димитров и Мирослав Градинаров заслужават шанс за изява и вярвам, че ще се представят на добро ниво". Това беше мотивът, официално изказан от Гибона.

И точно с него Константинов става уязвим, въпреки че мнозина окачествяват хода му по-скоро като правилен. Истинската причина е известна на всички, които познават братята и следят тяхното поведение в контекста на държавния тим. Близнаците са невъзпитани, не зачитат йерархията, тровят обстановката, поставят условия, когато отстранят единия - какъвто беше случаят с Георги при предния селекционер Камило Плачи, се цупи и другият.

Ако трябва да бъдем докрай справедливи на базата на фактите обаче, трябва да отбележим, че Жоро Братоев бе хвърлен в боя след оттеглянето на титулярния разпхределител Андрей Жеков в изключително тежък момент - преди олимпиадата през 2012-а. С него станахме четири пъти четвърти - на игрите в Лондон, на европейското в Полша и Дания и два пъти в Световната лига. Публична тайна е, че Братоев е поставил ултиматум на Плачи, че иска да си остане твърд титуляр след връщането на Жеков в нацоналния за световната квалификация през януари тази година. Затова и Андрей не игра в Световната лига това лято. Но пък Гибона просто обръща монетата - той залага твърдо на Жеков. И е дал да се разбере, че Братоев ще е пейка. На всичкото отгоре Георги беше сред първите, които започнаха тренировки по искане на Пламен.

Другият вариант пред Константинов беше да се опита да превъзпита Жоро Братоев. Като го остави, ще има конкуренция, която е полезна и за Жеков, защото Добри Димитров при всички положения е далеч от двамата. Но едно ежедневно говорене със сигурност би коствало много повече усилия на Пламен, отколкото простото отстраняване, което премахва и проблема. Ако примерно в миналото треньорите на националния отбор бяха действали по този начин, самият Константинов, Владимир Николов и Жеков нямаше да играят в един отбор. Непоносимостта между Пламен и Владо като съиграчи беше очевидна, а Николов тормозеше Андрей в Левски. Но какво да кажем за невъзпитания гений Христо Стоичков?! Един измежду него и Балъков трябваше да бъде сменен на полувремето с Германия, когато щяха да си извадят очите.

Преди европейското в Русия през 2007-а Мартин Стоев изгони Владо пак по време на лагер, този път в Казанлък. Но го върна за Световната купа, където станахме трети и се класирахме за олимпиадата в Пекин. Не се знае дали Гибона ще амнистира близнаците. Най-странното е, че изгонването им става и в момент, когато по екип в националния се връща споменатият Владимир Николов - той е имал откровен конфликт с Вальо Братоев. Контрата обаче е в Пламен - треньорът е той. Открит остава въпросът дали всяко явно несъгласие със селекционера ще води до изгонване. И дали твърдата ръка на Гибона не му реже клона...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички