Евроволей 2015: Франция е фаворит, но България... тя е непредвидима (анализ)


Евроволей 2015: Франция е фаворит, но България... тя е непредвидима (анализ)
Снимка: Eurovolleyball 2015, CEV

2695 0

Българският национален отбор по волейбол зарадва цялата родина с класирането си на полуфиналите на Евроволей 2015. Осакатеният тим на Пламен Константинов достигна до топ 4 след две феноменални победи с по 3:0 над Германия (които едва ли някой очакваше да са толкова убедителни), както и след два трудни успеха с по 3:2 над Холандия и Чехия. България отново е сред топ силите в света и, след като си се подиграл с 3-ия в света от Мондиал 2014, значи напълно си заслужил мястото.

Днес, може би за последен път в кариерите на част от тези момчета, "лъвовете" имат шанс да се класират за финал. Тази мисия обаче изглежда много, много трудна, тъй като съперник на България тази вечер в зала "Арена Армеец" е Франция - хитът на волейболния сезон.

"Петлите" пристигнаха в София в четвъртък, а в петък проведоха две занимани на българска територия. Помен от умора нямаше, а те са със статут на абсолютен фаворит в турнира, след като през целия сезон имат една единствена загуба - в груповата фаза на Финалите на Световната лига. Тя дойде от САЩ, но както знаем Франция спечели турнира и чека за 1 милион долара.

В последните две-три години отборът на Лоран Тили израсна в много отношения, като на най-голяма разлика демонстрира атаката на тима. Това до голяма степен се дължи на сработката между отделните единици в отбора, който винаги се е славел с брилянтната си защита, но сега има и смъртоносна атака. В основата на това са прецизните, понякога все едно математически изчислени, подавания на разпределителя Бенямин Тонюти. Те водят до 49% ефективност на "петлите" в атака, което е най-високият процент сред полуфиналистите (наравно със Словения).

Той е изключително разнообразен, като и петимата полеви играчи на Франция бележат по над 2.3 точки средно на гейм. Най-често използваните нападатели са Антони Рузие (49% ефективност в атака) и голямата звезда на Франция Ървин Нгапет (58% ефективност в нападение), като към тях можем да добавим спокойно и Кевин Тили, който показва по-нисък процент на успешни атаки (41%), но срещи разредена блокада е безпощаден.

Играта през центъра също е успешна за Франция, като Льо Ру и Льо Гоф забиват около 60% от общите топки, насочени в "първо темпо", което говори достатъчно за разнообразието в нападение. За защитата на тима няма какво да говорим, но може да изгледате тези отигравания на Ървин Нгапет, за да добиете представа какво ни очаква в София.

И докато Франция играе в този състав вече над 50 мача, Пламен Константинов е използвал тези 6 полеви играчи едновременно на терена в около 10. Дори по-малко, защото през лятото Георги Братоев играеше за отбора, който взе сребърни медали в Баку. Също така той не беше на финалите в Световната лига - ход, който доведе до леко напрежение във волейболните среди, но в същото време помогна на разпределителя да влезе в отлична физическа форма и да е напълно готов за Евроволей 2015.

Малцина очакваха българският волейбол да стигне до топ 4, след като един след друг контузии получиха Цветан Соколов, Тодор Скримов, Боян Йорданов (невъзстановен), Андрей Жеков и срещу Холандия Теодор Салпаров. Но, ето че България е на полуфинал. И всичко това се гради около една дума - колектив.

Колектив и Владо Николов. Да, №11 има "ефективност" от едва 37%, просто защото гръмотевичната му забивка е позагубила своята сила. Но нито част от тази техника не е загубена, а статистиката не отчита, че част от тези "неефективни" атаки са довели или до прехвърлена топка, или до страховита блокада.

Статистически, а и от Лондон 2012 насам, Франция ни превъзхожда, но това не значи, че България е обречена в предстоящия сблъсък. Просто още веднъж "българският лъв" трябва да надскочи себе си, след като в последните години продължава да ниже успехи, макар и без най-добрия си волейболист, както и често с контузени играчи.

Днес Владимир Николов трябва да играе малко по-ефективно и с пословичната хитрост, която изкара Витал Хайнен от кожата му. Виктор Йосифов трябва да допусне по-малко грешки от сервис (12 в турнира). Георги Братоев трябва да не забравя атаките през центъра и че точно там, на "първо темпо", разполага с най-добрите централни блокировачи в турнира (Теодор Тодоров подобри процента си в последните мачове, а Йосифов е с най-висок процент на успешни атаки от центровете в топ 4 на турнира). Тодор Алексиев трябва да вкара още емоция и да не играе на приливи и отливи, а като лидера, който е в последните 3-4 години. Трябва да играе като нападателя, който всички знаем, че е. Ники Пенчев трябва да играе малко по-хитро с блокадата, защото към момента е неефективен в нападение, но не може да се отрече невероятния му принос за в пъти по-добрата защита на България в сравнение с последното може би десетилетие. Теодор Тодоров трябва малко по-често да търси топката в нападение и да покрива една идея по-бързо атаките през зона 4 на френския тим. Георги Братоев пък трябва да е основата - разпределителят трябва да покаже, че има място сред най-големите с по-добри, по-бързи и по-ефективни топки за нападателите, защото френската блокада е първата линия на защита на Франция. А всички знаем каква защита имат "французите".

И голямата въпросителна - Влади Иванов или Теодор Салпаров. Независимо кой започне като либеро, и двамата ще имат роля в този двубой. Единият ще е сърцето на отбраната, а другият ще е човекът, който ще сменя Тодор Алексиев или Ники Пенчев, ако се пропука при посрещане. Техните подавания към Братоев ще са ключът към евентуалната победа.

На страната на България има и един голям... не, огромен фактор - публиката. В залата ще дерат гърла 12 500 души, а пред залата могат да се очакват още поне 5 хиляди. Из цяла България подкрепата към "лъвовете" ще е неистова. И точно публиката е факторът, който може да помогне на волейболистите да надскочат себе си. И да покрият разликата с Франция.

Не се залъгвайте - Франция е фаворитът в този двубой. И то изявен фаворит. Но националният отбор по волейбол е надхвърлял очакванията не веднъж или два пъти. Дано го направи и сега. Успех, "лъвове". България е с вас!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички