Да изкореним завинаги манталитета на "достойните губещи"


Да изкореним завинаги манталитета на "достойните губещи"
Снимка: БГНЕС

1234 0

Какво повече да искаме от нашите момчета, след като са победили олимпийския шампион по волейбол Бразилия, световния шампион Полша и гигантите в този спорт Русия и Сърбия? С тази теза отговарящият от десетилетия за волейбола в БНТ журналист и коментатор Сашо Йовков оправда неуспеха на България да се класира за финалната фаза на тазгодишното издание на Световната лига по волейбол.

За толкова много години Йовков така и не надскочи особата си. Но не той е тема на коментара – тема е наслагването на тезата от такива като него да сме доволни, когато не сме успели в някой спорт, защото сме се представили "достойно". Да, ние трябва да подкрепяме любимците си и в трудни моменти, но когато не успеем, е редно да не сме доволни. Няма как да сме доволни, щом бием имена като Бразилия, Русия, Полша и Сърбия, но губим от Канада във Варна?! Да, Аржентина в последния си мач срещу нас бяха домакин, но не играеха за нищо, защото нямаха шанс да продължат напред. И най-малкото е, че трябва да съжаляваме горчиво, да проклинаме и да недоволстваме, че не успяхме.

Волейболистите ни получават непрестанно подкрепата на феновете, но в професионалния спорт ЕДИНСТВЕНОТО мерило е успехът. Когато биеш, си най-добрият. Докато биеш, си най-добрият. Когато не биеш – следват критиките, следва недоволството. Години и години наред във волейбола България успява да обърка нечии сметки, но никога не е ставало така, че да излязат нашите сметки – за нещо повече от полуфинал в поредния голям турнир. И е логично това да е омръзнало на всички, да се палим повече и да не се примиряваме, че един мач не ни стигнал.

Световната лига вече е минало, но наесен предстои Европейско първенство. Там Бразилия и Аржентина не играят, ще има време и за малко повече почивка и подготовка. Така че нашите момчета трябва да се целят в победата всеки път – защото само така се става истински победител. Оправдания винаги ще се намерят, но големите шампиони са такива, защото не ги търсят. А "достойната" загуба топли твърде оскъдно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички