Хитрата лисица Федерер намери начин да прекърши неуморната съпротива на Надал


Хитрата лисица Федерер намери начин да прекърши неуморната съпротива на Надал
Снимка: Getty Images/Guliver

10850 0

В юбилейния мач №40 между Роджър Федерер и Рафаел Надал радостта остана за швейцареца, който превъзмогна тежко поражение във втория сет, за да стигне до изключителна победа със 7:6(3), 1:6, 6:3, 6:4 над най-големия си съперник на тенис кортовете. Благодарение на изстрадания успех, Федерер ще играе на финал на "Уимбълдън", в който ще се опита да спечели немислима 9-а титла в Меката на тениса.

В първия сет двамата тенисисти сервираха изключително уверено, като единствената точка за пробив бе на сметката на Роджър Федерер, но беше брилянтно отразена от Надал. Логично това доведе до тайбрейк, в който двамата показаха най-доброто, на което са способни. Испанецът поведе с мини пробив и 3:2 в резултата, но Федерер показа висш тенис пилотаж, печелейи следващите 5 точки на своята сметка.

Втората част на Централния корт се превърна в истинска катастрофа за Федерер, който пропусна да реализира 3 точки за пробив рано-рано в сета, а след това изпадна в сериозна дупка. Още в следващия гейм той допусна пробив на 0, а до края не успя да спечели повече геймове - 1:6 и Надал изглеждаше във водеща позиция.

Швейцарецът обаче използва поражението като мотивация и беше като преобразен в следващите минути. Той категорично печелеше своите сервис геймове, а при 2:1 реализира ранен пробив, който се оказа и достатъчен за повеждането с 2:1 в сетовете.

Надал изглеждаше, че набира скорост на старта на четвъртия сет, но Федерер рязко смени темпото в гейм №3. Ретурите му помогнаха да си осигури водеща позиция в разиграванията и с няколко блестящи атаки той проби Матадора и дръпна с ключов брейк в 4-ия сет.

Последните два гейма се превърнаха в истински епичен сблъсък, като Надал оцеля на 4-и пъти, отразявайки мачболи. При 5-ия обаче испанецът прати бекхенд в аут и Федерер съумя да го надиграе за 6-и път в последните 7 мача.

Сервисът на Федерер работеше много добре през целия двубой -  68% ефективност при първи начален удар и допусна само 1 двойна грешка. В същото време обаче ретурите му бяха изиграха ключова роля. Надал постоянно натискаше на бекхенд страната на съперника, но Федерер беше подготвен за това и с интересен блок бекхенд превърна сервиса на Надал в оръжие срещу самия него.

За статистиката остават 51 уинъра срещу 32 на Надал, а непредизвиканите грешки бяха почти равни - 27 за швейцареца срещу 25 на Матадора.

Това беше 40-ият мач между двамата, като Надал продължава да води категорично в пряката статистика - 24:16, включително и в мачовете от Големия шлем - 10:4. На "Уимбълдън" това беше 4-ият им мач, като Федерер поведе с 3:1 в пряката статистика между двете привидно неостаряващи легенди на световния тенис.

В неделния финал пък Роджър Федерер ще се изправи срещу другия си голям опонент в последното десетилетие - Новак Джокович, който по-рано днес спечели срещу Роберто Баутиста-Агут.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Двете по-дълги разигравания бяха спечелени от Надал, но Федерер сервира уверено в останалите и откри мача с гейм в своя полза.

1:1 - Гейм на 0 за Надал след 2 сбъркани ретура на Федерер и ас на Надал.

2:1 - Лесен гейм и за Федерр, който сервира също толкова уверено и не даде точка на испанския си опонент.

2:2 - Две точки в полза на швейцареца, но Надала сравнително лесно защити подаването си.

3:2 - Битката продължава без никакви шансове за посрещащия - Федерер даде една точка на Рафа преди втората почивка в мача.

4:3 - Двамата продължиха с изумително добрата игра на сервис, като си размениха по един гейм на 0, с което приключи и животът на първия комплект топки в мача.

4:4 - Швейцарецът пръв стигна до точка за пробив. Федерер поведе с 15:30, но Надал се защити с отлична атака от форхенд. Последав аут от белхенд на испанеца - 30:40. Последва впечатляващо разиграване от 21 удара, при което Федерер на няколко пъти се защити отлично, но в момента, в който опита да атакува от бекхенд, прати топката в мрежата. Следващите две точки бяха в актива на Надал, който се защити от пробив.

5:4 - И испанецът имаше своите шансове да асе добере до пробив, след като се добра до 30:30, но швейцарецът беше безкомпромисен в следващите две точки.

5:5 - Този път лесен сервис гейм за Матадора.

6:5 - Гейм на 0 в полза на Федерер, който се отчете и с една отлична атака при мрежата, финиширала с драйв воле, последван от стоп воле.

6:6 - Въпреки че изостана с 40:0, с 3 невероятни блок бекхенд ретура Федерер изравни резултата и постави под напрежение Надал. Швейцарецът получи страхотна възможност да атакува от форхенд, но не успя да се нагласи добре и пропусна корта. Втори пореден удар на Фед излезе в аут и двамата се насочиха към тайбрек в първия сет.

7:6 (3) - Първото разиграване беше феноменално, като Федерер се хвърли в атака с форхенд по правата и атака при мрежата. Роже пусна късо воле, но Надал като по чудо стигна топката и я прати в ъгъла на корта - минипробив. В последващите точки статуквото се запази, но Федерер успя да го върне за 3:3 след отлична акция при мрежата. Надал отново потърси бекхенда на опонента при сервис, но отново това беше грешна стратегия - отличен ретур, след който последва и зашеметяващ форхенд за 4:3 и още един минипробив.

С атака при мрежата швейцарецът си осигури аванс от 5:3, а Надал прати следващия си ретур в мрежата - три сетбола за Роджър. Още първата беше реализирана след уинър по форхенд правата.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Слаб първи гейм и за двамата, като всички точки бяха плод на непредизвикани грешки. Все пак предимството беше за сервиращия, като Надал спечели гейма на 30.

1:1 - Надал направи две поредни фантастични точки. Първо с минаващ удар стигна до 30:30, а след това се добра до първа точка за пробив, след като съумя да спре атаката на Федерер при мрежата. Швейцарецът се защити с игра сервис-мрежа, достигайки до равенство. Последвалото разиграване беше фантастично, но с атака от форхенд и след това при мрежата испанецът се добра до втора поредна възможност да поведе с 0:2. В следващата точка Надал разгада намеренията на Федерер за атака по бекхенд страната, успя със силна контраатака да атакува, но швейцарецът записа две майсторски волета и се предпази от пробив. Последва и отлична комбинация от сервис по бекхенда на Надал и бърза атака към форхенд страната, но и той не успя да "затвори" гейма след грешка от бекхенд. Все пак предимството на сервиращия си каза думата и Федерер се отърва без поражения в най-тежкия си гейм до момента.

1:2 - Истински мастърклас от разнообразна игра показа Федерер в следващите няколко точки, като благодарение на блок ретура си осигури удобни топки за атака, а с това и 3 поредни спечелени точки за 15:40. С брилянтно контрапие Надал успя да неутрализира първата възможност за пробив, а грешен ретур на Федерер остави Надал в играта. Испанецът завърши гейма със самочувствие, след като прати два страхотни сервиса и не остави шансове на Федерер за атака.

1:3 (пробив) - Две поредни слаби разигравания от страна на Федерер, който прати последователно бекхендите си в аут и в мрежата. Той опита ранна атака от форхенд в следващото разиграване, но го изпрати далеч в аут - 0:40. Още една грешка на Федерер означаваше и пробив за Надал.

1:4 - При 30:15 Федерер постори отлична атака, но волето му попадна в мрежата. В следващото разиграване отново непредизвикана грешка от негова страна направи изоставането му сериозно.

1:5 (пробив) - Перфектна защитна игра на Надал, който при 30:30 се превърна в истинска стена от основната линия и Федерер нямаше отговор на ниските удари, към които испанецът прибегна при атаките на швейцареца при мрежата.

1:6 - Лесен сервис гейм за Надал, който се възползва от талния срив в играта на опонента и спечели на 0.

ТРЕТИ СЕТ

1:1 - Лесни геймове за старт на третия сети за двамата тенисисти.

2:1 - Федерер вече изглежда по-стабилен на сервис, след като се провали тотално във втория сет и печели подаването си на 0.

3:1 (пробив) - Швейцарецът стигна до 30:40 при подаването на Надал, а в последената точка се стигна до фантастично разиграване при мрежата. Надал усети къде Федерер ще пласира минаващия си удар и с контраволе изглеждаше, че е спечелил точката. Бившият №1 обаче показа съобразителност, успя да върне трудно удара, а след това да завърши с бекхенд воле, попаднало дълбоко в полето!

4:1 - Веднага шанс за връщане на пробива, като с две отлични защити Надал стигна до 0:30. С отличен слайс сервис той намали изоставането си, но пък последва двойна грешка - първа в мача и две точки за ри-брейк. Първият бе отразен с атака при мрежата и смач, но при втория Наадл влезе страхотно в разиграването и натисна здраво от форхенд. Федерер обаче издържа в отбранителна позиция и след 23 удара швейцарецът стигна до точката - 40:40. Федерер отрази още един брейк бол, дошъл благодарение на впечатляващ ретур на Матадора - второ равенство. Надал рискува в следващата точка с форхенд по диагонала, но го пресили, а в следващото разиграване Федерер затвори гейма с изненадваща атака от бекхенд по диагонала.

4:2 - Грешки от ракетата на Надал доведоха до 15:40 в полза на Федерер. Първата опасност беше отразена със сервис по диагонала, който швейцарецът не успя да върне, а втория - с невероятен форхенд по диагонала - 40:40. Два поредни сервиса към форхенд ретура изненадаха Федерер и Надал се справи с тежката задача.

5:2 - Гейм на 15 за Федерер.

5:3 - Отново изоставане с 0:30 за Надал, но това беше последвано от три страхотни сервиса на испанеца и шанс за оставане в сета. Федерер направи грешка и Надал защити подаването си.

6:3 - Безпроблемен сервис гейм за Федерер, който не позволи на Надал да се надява на обрат - подаване, спечелено на 0 и сет за Федерер!

 

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

0:1 - Надал стартира на начален удар, но с две магически отигравания Федерер поведе с 15:30. С агресивна игра от началната линия и атака към форхенд страната испанецът се измъкна от трудна ситуация и изравни за 30:30, а след това изненада с кик-сервис Федерер, който прати ретура си в аут. Последва и качествен форхенд с много топспин, кацнал в ъгъла на корта - гейм за Надал.

1:1 - Въпреки двата бруталния диагонала от форхенд, които Надал хвана, Федерер спечели гейма сравнително лесно с разнообразния си сервис.

2:1 (пробив) - При 0:30 Надал получи подарък от съдбата, след като топка в мрежата все пак премина в полето на Федерер и се оказа неспасяема за швейцареца. В следващото разиграване обаче победителят в 100 мача на "Уимбълдън" организира скоростна акция, която завърши с форхенд по диагонала - две точки за пробив. Надал отвърна с фамозен бекхенд по диагонала - 30:40. Форхенд в аут от Надал означаваше и първи пробив в 4-ия сет.

3:1 - Гейм на 0 за Федерер.

3:2 - Гейм на 15 за Надал, който ясно показва, че няма да се откаже лесно.

4:2 - При 15:15зрителите видяха поредното блестящо разиграване, което Федерер се опита да спечели с фантастичен бекхенд по диагонала. Надал обаче се защити брилянтно, а при 26-ия удар швейцарецът прати топката в мрежата - 15:30. Форхенд по правата и директна точка от сервис донесоха предимство на Федерер, който с отлично изпълнение по правата от начален удар отново поведе с 2 гейма.

4:3 - Труден гейм на 30 за Рафаел Надал.

5:3 - Отново силен сервис гейм за швейцарския майстор на ракетата, печелейки на 15.

5:4 - Федерер пропусна златна възможност да се доближи до точка за пробив, след като допусна две непредизвикани грешки при атаки - 40:15 за Рафа. Надал обаче върна "услугата" след грешка от воле при игра "сервис-мрежа", а след това Федерер с форхенд, кацнал на линията, изравни - 40:40. Куриозна точка се разигра след това, като Федерер спечели разиграването след ретура си, но вече беше поискал ястребово око за сервиса на Надал - той се оказа точно на линията и Роджър загуби и точката, и едно от обжалванията си.

Последваха обаче два шеметни ретура на Федерер, които му осигуриха първи мачбол в срещата. С перфектен сервис по правата Надал успя да го отрази - ново равенство. Ас отново по правата даде предимство на испанския тенисист, но уинър от бекхенд върна паритета в гейма. Сбъркан форхенд от Надал даде втори мачбол за швейцареца, но и той не беше реализиран. Испанецът изригна с фантастично стоп воле, а след това с ас остана в мача.

6:4 - Федерер откри гейма с ас по диагонала - 15:0. Надал отвърна с контрапие към бекхенда на Федерер и сполучи с изненадващия ход - 15:15. Със смазващ форхенд по диагонала Маестрото отново поведе с 30:15, но след това сбърка форхенд, пращайки го в аут - 30:30. Последва слаб смач на Федерер, а след това вторият беше отчайващ - аут и точка за пробив. Швейцарецът показа нерви и с няколко отлични защити принуди Надал да сбърка - равенство. Този път атаката при мрежата на Федерер му донесе успех, след като успя да се справи с три волета, последното от което превърна в уинър - 3-и мачбол за легендарния швейцарец. Надал показа брилянтна защита, връщайки всичко възможно, а след това успя да обърне разиграването и да атакува с форхенд по диагонала - равенство и 3-и отразен мачбол.

Федерер не трепна в следващия момент, като успя да регистрира ас по правата, с който стигна до 4-а възможност да спечели срещата (14-и ас). Роджър се виждаше победител след отлични два поредни форхенда, но с епичен минаващ удар от бекхенд Надал съумя да остане за пореден път в мача - равенство. Смазваща комбинация от сервис и форхенд даде 5-и шанс на Федерер и този път Надал прати топката в аут от бекхенд - край на драмата и успех в 4-и сета за почти 38-годишния швейцарец!

Преди мача

Епизод №40 от величествената битка между Роджър Федерер и Рафаел Надал ще можем да гледаме днес на Централния корт на Уимбълдън. Двамата се изправят един срещу друг за първи път в надпреварата от финала през 2008 година, когато испанецът спечели своята първа титла в "Ол Инглънд Клъб". Преди това пък двамата мериха сили и във финалите през 2007 и 2006 година, когато ФедЕкс постигна победи.

В досегашните 39 сблъсъка между двамата Матадора има аванс от 24 победи срещу 15 за великия швейцарец. За последно те играха в 1/2-финалите на Ролан Гарос, като тогава успехът бе за Краля на клея след 6:3, 6:4, 6:2, а след това Надал грабна и 12-а си Купа на Мускетарите.

Двамата до момента нямат други мачове на любимата настилка на носителя на 20 титли от Големия шлем. Федерер се е устремил към 9-а титла в Лондон, а срещу него излиза най-големият му съперник през годините. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички