След здрава битка и два тайбрека Григор Димитров отстъпи пред Беретини във Виена


След здрава битка и два тайбрека Григор Димитров отстъпи пред Беретини във Виена
Снимка: Getty Images/Guliver

7289 0

Първата ракета на България - Григор Димитров отпадна от турнира във Виена, след като загуби от Матео Беретини със 7:6 (5), 7:6 (1). Двамата изиграха много оспорван двубой, но двата тайбрека направиха разликата, като италианецът показа малко по-добра игра в тях.

И двамата разчитаха на добрия си сервис, като Григор обаче не успя да стигне дори и до точка за пробив в двубоя. В деветия гейм на първия Беретини си осигури две такива възможности. Първата бе спасена със сервис по диагонала, а при втората Григор изненада като игра първия сервис на форхенд.  В тайбрека обаче Беретини успя да надделее. Първият сетбол дойде при 5:6 и сервис на българина, който загуби точката. И вторият сет протече по същия сценарий - без пробиви. При 5:6 Григо отрази мачбол, но това не му помогна за последвалия тайбрек, където успя да вземе само една точка.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор сервира пръв в двубоя и успя без напрежение да вземе подаването си. Беретини все само точка, след като българинът изпрати топката в мрежата.

1:1 - Беретини отвърна по най-добрия начин - с гейм на 0.

2:1 - Първата точка бе за италианеца, но това не попречи да вземе 4 поредни точки и да затвори гейма. Беретини рискуваше максимално при ретурите, но и това не притесни първата ни ракета.

2:2 - Единствената точка, която загуби Беретени бе след изпълнение на втори сервис. До този момент и двамата са много стабилни на сервис и разчитат на него.

3:2 - При 40:15 Григор сгреши от форхенд, но след страхотен сервис взе и това свое подаване.

3:3 - Отново солиден гейм за италианеца, който бързо спечели подаването си на 0.

4:3 - След сечен бекхенд Григор успя да наруши ритъма на Беретини, който сгреши от форхенд за 30:15. Добър сервис и излизане на мрежата му осигуриха гейма.

4:4 - Пореден бърз гейм за Беретини, който загуби само точка.

5:4 - Първата двойна грешка на Григор в двубоя позволи на съперника му да поведе с 30:15, а след форхенд в мрежата Беретини стигна и до две възможности за пробив. Първата бе спасена със сервис по диагонала, а при втория изненада като игра първия сервис на форхенд. Благодарение на добрия се сервис успя да се измъкне от трудната ситуация и взе първия по-критичен гейм.

5:5 - Безпроблемен гейм за италианеца, като в основата му бе доброто сервиране. При 15:40 Григор можеше да намали разликата, след като бе изкаран на мрежата, но сгреши и не успя да я прехвърли.

6:5 - Много плътен сервис по диагонала осигури предимство от 40:15 на Григор. След това последва мрежа от бекхенд, но след аут от форхенд на Беретини - Григор взе и този гейм.

6:6 - Беретини дръпна с 0:40, но аут от форхенд по диагонала и воле от бекхенд в мрежата намали до 30:40. След ас обаче Беретини взе подаването си.

Тайбрек: Григор игра агресивно и взе първата си точка. След размяна на слайсове италианеца сгреши и Димитров дръпна с 2:0. Отново отличен сервис на Беретини му осигури първа точка в тайбрека. Напрежението играеше роля и при двамата като за шест точки бяха разменени четири мини-брейка до 3:3. Първият сетбол дойде при 5:6 и сервис на българина, който загуби точката.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Светкавичен гейм на 0 за Беретини.

1:1 - Григор успя да спаси най-дългия гейм досега. За 30:40 направи двойна грешка и отново бе изправен пред възможността да бъде пробит. След страхотен сервис по правата се спаси, а успя да вземе подаването си при второто си осигурено предимство. Тогава ретур на Беретини излезе в аут, а той оспорва, но без успех.

1:2 - 11-ият в света имаше леки затруднения, но Григор така и не съумя поне да стигне до точка за пробив. При равни 30 последва ретур от бекхенд в аут на Григор и точка от воле на мрежата за Беретини за затваряне на гейма.

2:2 - Бърз гейм на 0 за Григор, в който записа и първи ас.

2:3 - Във втори пореден сервис гейм на Беретини се стигна до равни 30. Със силен сервис обаче се измъкна и взе следващите точки.

3:3 - Лесен гейм за Григор на 15.

3:4 - Световният №11 спря да доминира толкова с началния си удар, но въпреки това не му попречи да си вземе гейма.

4:4 - Още един бърз гейм за Григор, този път на 0.

4:5 - Беретини направи втората си двойна грешка в двубоя за 15:30. Въпреки че Григор се бори, не успя да затрудни съперника си, който показа завидно самочувствие на корта, а форхендът му вършеше страхотна работа.

5:5 - Третата двойна грешка на Григор в двубоя не го спря да вземе подаването и да запази равенството в сета.

5:6 - При 0:40 Григор впечатли със страхотен ретур от бекхенд, след което последва аут от форхенд на италианеца. Последва обаче забивка от мрежата, която му осигури спечелване на гейма.

6:6 - На Димитров му се наложи да излезе от много неприятна ситуация, като дори отрази и мачбол. След това Беретини изкара слайс бекхенд в аут, а след мрежа от форхенд на италианеца - Григор взе гейма си и последва нов тайбрек.

Тайбрек: Беретино поведе с мини пробив за 2:1, а след това взе и двете си точки за 4:1. До края Гришо така и не успя да вземе повече точки, а Беретини затвори двубоя.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

До момента двамата са играли веднъж помежду си. През пролетта Григор победи в първия кръг на Мастърса в Монако със 7:5, 6:4. Бившият №3 вече може да се похвали с цели 300 победи в професионалната си кариера, a сега следва и мач номер 500 в Тура.

В първия двубой Григор се справи с Дамир Джумхур в два сета. Програмата във Виена в сряда откриват Пабло Кареньо Буста и Денис Шаповалов, които излизат на корта в 13:00 ч. След това играят Андрей Рубльов и Александър Бублик, преди Гаел Монфис да срещне Денис Новак. Програмата продължава с мача Григор Димитров – Матео Беретини и завършва с Мартон Фучович – Карен Хачанов.

А какъв жест направиха организаторите във Виена към Григор - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички