Григор Димитров не намери отговор на мощта на Денис Шаповалов


Григор Димитров не намери отговор на мощта на Денис Шаповалов
Снимка: Guliver/GettyImages

20549 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да намери отговор на мощните сервиси и светкавични форхенди на Денис Шаповалов и в тежка трисетова битка отстъпи срещу световния №14 след 6:2, 3:6, 6:2 в 1/4-финалите от "Мастърс" турнира в Рим.  

В двучасова битка на Централния корт в италианската столица канадецът изглеждаше по-свежият тенисист, като през първата част наложи волята си с убийствени форхенди и много мощни сервиси. Димитров беше пробит още във втория си сервис гейм, а на свой ред нямаше нито една точка за пробив. В края на сета той отново допусна брейк. 

Във втория сет той даде всичко от себе си и, въпреки че ранният му пробив бе веднага неутрализиран, при 4:3 в своя полза отново успя да стигне до брейк и да изравни в сетовете. В решаващата част обаче Шаповалов бе далеч по-свеж и още в първия гейм проби и не остави никакви шансове на Димитров до края на мача, пробивайки го и в последния гейм. 

Димитров имаше разочароваща вечер на сервис, след като вкара  62% от първите си начални удари, от които обаче спечели по-малко от 60% при разиграванията. Той допусна цели 5 пъти да бъде пробит от 9 възможности. За целия мач той имаше едва 2 шанса да стигне до пробив, възползвайки се и от двата. 

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА 

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Димитров избра да сервира пръв в мача и поведе с 30:0 преди да допусне първата си непредизвикана грешка - 30:15. Последваха уинър от форхенд и ас за първи гейм в негова полза. 

1:1 - Много бърз гейм и за Шаповалов, който не даде точка на Гришо. 

1:2 (пробив) - Първи проблеми за Димитров на сервис, като началният му удар не работеше и Шаповалов се възползва - 0:30 след уинър от форхенд и грешка от бекхенд на българина. Той прати още една топка в аутза 0:40 Първата беше неутрализирана с топка в мрежата от страна на Шаповалов, но при втората с дълбоки удари канадецът затрудни Димитров и той прати бекхенда си в мрежата. 

1:3 - Шанс за българина да стигне до бърз контра пробив след 0:30. Шаповалов отговори с отличен начален удар за 15:30, а след това атакува при мрежата и с воле изравни. Последваха две грешки на Гришо и гейм за №12 в схемата. 

2:3 - Бърз гейм на 0 за Димитров. 

2:4 - Пак с отвори шанс за Гришо да търси пробив, след като с добра защита стигна до 15:30, но сбърка в следващите си два удара - един в мрежата и един в аут за 40:30. Още една грешка и Григор предаде гейма за опонента си. 

2:5 (пробив) - Тотален срив в играта на Григор, който след нова поредица от грешки доведе резултата до 15:40. С отлична къса Гришо спаси едната точка за пробив, а при втората Шаповалов прати топката в аут, но съдията на стола отсъди, че е добра. Последвалият удар на Димитров бе в мрежата и съдията не позволи преиграване на точката, което даде гейма в полза на канадеца. 

2:6 - Гейм на 15 и Шаповалов спечели сета. 

ВТОРИ СЕТ 

1:0 - Григор стартира на сервис и във втория сет. Той поведе с 40:15, но Шаповало остана в гейма с отличен форхенд по диагонала, принудил Димитров да сбърка. В следващата точка Гришо затвори гейма. 

1:1 - Димитров не изостави следващата част, въпреки че изглеждаше лесно за Шаповалов да затвори на 15. След отлична защита и атака при мрежата българинът намали, а след това Шаповалов прати дълбок ретур на Гришо в мрежата - равенство. Последваха два удара в аут на Григор и край на гейма. 

2:1 - Въпреки показаните колебания, Димитров спечели подаването си и за пръв път в мача се оттегли на почивка с аванс. 

3:1 (пробив) - При 15:15 Димитров направи най-силното си отиграване, като първо пусна силен бекхенд по правата, а след това блесна с отлична къса, която се оказа недостижима за Шаповалов  15:30.Пред него се откри идеална възможност за атака след слабо излизане към мрежата на Шаповалов, но минаващият му удар попадна право на подложената ракета на канадеца - 30:30. Отново с отлична защита Димитров стигна до точка за пробив, при която първият сервис на канадеца не сполучи. И вторият се оказа в мрежата, с което Димитров стигна до пробив. 

3:2 (пробив) - Шаповалов потърси бързо връщане на пробива и поведе с 15:30 при подаването на Димитров. Той показа отлична защита при следващата размяна на удари и Димитров прати бекхенда си в аут - 15:40. В следващата точка Гришо направи отлична защита, но в решаващия момент прати минаващия си удар в мрежата - бърз рибрейк. 

3:3 - При 30:30 Шаповалов реализира брутален форхенд по обратния диагонал, с който "замрази" Гришо на основната линия. Последва атака при мрежата и Шаповалов изравни геймовете. 

4:3 - Най-накрая убедителен сервис гейм на Димитров, чийто първи начален удар му осигури аванс от 40:0. С фантастичен форхенд по диагонала той бързо дръпна отново в резултата. 

5:3 (пробив) - Двойна грешка на канадеца направи резултата 15:30, след което Гришо отново направи силна защита, но не успя да отговори на поредния форхенд диагонал с лявата ръка на Шаповалов - 30:30. С много умела атака към бекхенд страната на Шаповалов българинът успя да го накара да сбърка, а при точката си за пробив повтори изпълнението и Шаповалов отново сбърка - пробив за родния представител. 

6:3 - Два отлични сервиса и слаби ретури на Шаповалов дадоха аванс на Димитров от 30:0. В първия случай, с който Гришо пусна удар към форхенда на опонента канадецът успя да атакува мощно и да намали - 30:15. Следващата атака беше към бекхенда и веднага топката беше пратена в аут - 40:15. За съжаление, последва двойна грешка на Димитров, която беше проверена от съдията на стола - 40:30. Следващият ретур от бекхенд на Шаповалов беше в мрежата и Димитров изравни сетовете. 

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Гейм на 0 за Шаповалов, с който откри сметката си в решаващия сет. 

0:2 (пробив) - Неподходящ момент първият сервис на Григор да не работи, тъй като това позволи на Шаповалов да натисне от форхенд и да поведе с 0:30. но бързо изравни до 30:30. За съжаление, следващата му атака не сполучи, след като Шаповалов се защити отлично от диагоналните удари на Димитров, привика го на мрежата и го надигра там - точка за пробив. След двойна грешка, канадецът все гейма. 

0:3 - 30:30 при сервис гейма на Шаповалов, като с добър ретур Димитров влезе в разиграване, но прати бекхенда си в аут, а след това предаде и гейма. 

1:3 - Гейм на 0 за Димитров. 

1:4 - Почти безгрешен гейм и за Шаповалов, чийто форхенд остана неразгадаем за Димитров. 

2:4 - Отново силен сервис гейм за Гришо. 

2:5 - Димитров изпусна добър шанс за минаващ удар при 0:0, след като удари топката с рамката на ракетата. Въпреки това в следващата точка се възползва от грешка на Шаповалов за 15:15. В следващата точка се бори сериозно, но мощните удари на опонента не му оставиха шанс - 30:15. Канадеът вкара още няколко бомби от сервис и си гарантира предимство в разиграванията и да играе на форхенд, което доведе и до две поредни точки - гейм за Шаповалов. 

2:6 (пробив) - Шаповалов се опита да реши всичко в мача още в гейма на Димитров, достигайки до ситуация 15:40. Димитров неутрализира първата точка с минаващ удар по правата от бекхенд, но след това прати топката в мрежата и загуби подаването си, с което и 2 сета. 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Родният представител имаше много тежко препятствие в предишния кръг, като се изправи срещу Яник Синер и трябваше да обръща срещата, след като загуби първия сет с 4:6, но след това стигна до 6:4, 6:4, но не и без проблеми на собствения си сервис. Предишните два мача той спечели с по 2:0, но сега пред себе си има много тежко изпитание, изправяйки се пред световния №14 в лицето на Денис Шаповалов.

Канадецът стартира шампионата в Рим по идентичен с Григор начин, печелейки с по 2:0 първите си два мача и на осминафиналите с 2:1 срещу Уго Юмбер. Той е считан за фаворит преди днешната среща с Григор, но букмейкърите дават равни шансове в мача. 

Двамата са се изправяли един срещу друг два пъти до момента, като и двете победи са за Григор Димитров с по 2:0 - през 2016 година в Торонто и през февруари тази година в Ротердам. И двете срещи се изиграха на твърда настилка. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички