Фантастичен обрат на Григор Димитров и полуфинал за българина в Монте Карло


Фантастичен обрат на Григор Димитров и полуфинал за българина в Монте Карло
Снимка: Getty Images/Guliver

12362 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров осъществи зрелищна победа над Давид Гофен в два сета и се класира за полуфиналите на Мастърс турнира в Монте Карло. Българинът спечели с 6:4 първия сет, а във втория изостана с 1:5. Световният №5 обаче осъществи фнтастичен обрат и вкара частта в тайбрек, който спечели със 7:6 (7:5 в решаващата част).

Двамата тенисисти започнаха уверено на сервис, но пръв до пробив достигна българския представител. Това се оказа и темата на мача, след като двамата повече пробиваха, отколкото да вземат собствените си подавания. Григор реализира 2 пробива срещу 1 на Гофен и съумя да вземе първата част с 6:4.

Белгиецът обаче не трепна и влезе във втория сет пределно мотивиран да го спечели, нанасяйки два поредни пробива на Димитров. Гофен поведе с 5:1 и изглеждаше, че ще спечели лесно втория сет.

Григор Димитров обаче не се отказа. Той се бори до самия край и успя да осъществи също два пробива, като в същото време на два пъти успя да се защити от такъв - 6:6 и тайбрек във втората част. В него световният №5 допусна 2 мини-пробива, но в нито един момент не изпусна водачеството и спечели със 7:5.

Българинът за пръв път в кариерата си достигна до полуфинал в Монте Карло, както и изобщо до финалната 4-ка на турнир от сериите Мастърс, които се играят на настилка "клей". Това беше и поредната му победа над ДАвид Гофен, срещу когото има 9 победи в 10 мача.

На полуфиналите Димитров ще се изправи срещу победителя между фаворитите в турнира - Рафаел Надал или Доминик Тийм.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - Григор Димитров започна неубедително във втория сет и Гофен поведе с 0:40 след няколко неточности в играта на българина. Световният №5 успя да вземе точка, но отново прати топка в аут и предаде водачеството на съперника си.

0:2 - С фантастично отиграване Григор стигна до предимство, след като двамата се вкопчиха в подаването на Гофен. Последваха обаче три поредни сбъркани ретура от страна на родния тенисист и Гофен успя да затвърди пробива си.

0:3 (пробив) - След отлична атака при мрежата Гофен отново поведе с 15:40 и получи две точки за 3-и пореден пробив и втори във втория сет. Нова грешка на Григор и белгиецът взе убедителен аванс във втората част.

0:4 - Безпроблемен сервис гейм за Гофен, който загуби една точка, но чак при 40:0 в своя полза.

1:4 - Първи гейм във втория сет на Григор Димитров, спечелен на 15.

2:5 - Бързи геймове от страна на сервиращите, които загубиха само 1 точка между двете паузи.

3:5 (пробив) - Димитров се опита да се задържи във втория сет и достигна до две точки за пробив при следващото подаване на Гофен. При първата той прати бекхенд в мрежата, но при втората прати истински снаряд от форхенд по бекхенд правата - пробив.

4:5 - Димитров затвърди пробива си с гейм на 15, но остава назад в резултата заради срива, който позволи на старта на втория сет.

5:5 (пробив) - Григор поведе с 15:40 след 3 грешки на Гофен - две от бекхенд и една от форхенд. И двете обаче бяха пропилени, след като Димитров на свой ред допусна две бързи непредизвикани грешки - равенство. На няколко пъти Димитров не позволи на Гофен да затвори сета след тежки разигравания, а на свой ред получи шанс да пробие. След размяна на над 20 удара Григор пробва къса, която не се получи - поредно равенство. Белгиецът получи пореден сет пойнт, но Димитров го отрази с брутален бекхенд по правата, а след това реализира и убийствен форхенд по обратния диагонал за 4-и брейк пойнт в своя полза. И този път обаче той не споучи при ретура. Световният №5 отрази отлично построена атака на Гофен при мрежата, а при последвалата точка Гофен прати топката в аут от форхенд - втори пробив.

6:5 - С нови сили Григор поведе с 40:15, но две поредни неточности позволиха на Гофен да изравни за пореден път. Още 2 пъти Димитров пропусна да затвори гейма и след топка в мрежата от страна на българина и Гофен получи точка за пробив. Григор отрази 2 такива точки и при поредния си шанс да затвори гейма натисна Гофен на бекхенд и той сбърка.

6:6 - Гофен съумя да спре свободното си падане и спечели поаването си на 15 - тайбрек.

ТАЙБРЕК -Завръщането във втория сет даде криле на българина, след като реализира два ранни минипробива срещу един за Гофен - 4:3 и два сервиса за Димитров. Той поведе с 5:3, но след това допусна непредизвикана грешка от форхенд - равни мини пробиви и 5:4. Още в следващата точка с блестящо контра-пие Димитров поведе с 6:4 и получи две точки за спечелване на мача. С атака при мрежата Гофен отрази първия шанс за Димитров да затвори мача. Гофен показа изумителна защита в следващото разиграване, но излезе на мрежата. Димитров пробва минаващ удар, който Гофен успя да достигне, но изпрати волето си в аут - 7:5 и успех за Григор Димитров!

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Григор Димитров откри срещата с уверен гейм на 15.

3:2 - Никакви проблеми за сервиращите след първите 5 гейма. Единствено Гофен взе две точки в гейм №3, но това нямаше значение за бързата победа на Гришо в него.

4:2 (пробив) - Първа опасност в мача. Димитров поведе с 0:30  в подаването на Гофен. Белгиецът се опита да атакува, но при 15:30 прати форхенд в аут и даде 2 точки за пробив в позла на българина. След дълго разиграване, Гофен прати и бекхенд в аут и Димитров проби.

5:2 - Страхотен сервис гейм за Григор, който се разигра и вкара няколко изключителни удари за гейм на 0.

5:3 - Отличен отговор на Гофен, който остава в сета, и то без да даде точка на съперника си.

5:4 (пробив) - Проблем за Димитров, който изостана с 0:30, но демонстрира железни нерви и успя да вземе следващите 3 точки. Ръката му обаче трепна и се стигна до равенство. След 3 равенства Гофен достигна до точка за пробив и още при първата усля да пробие след грешка на Григор Димитров.

6:4 (пробив) - Три точки за пробив в полза на Григор. Той успя да се събере след пробива и поведе с 0:40, но последваха две много силни атаки на Гофен и два аута от ракетата на Гришо. Последва и ретур във филето на мрежата, което позволи на Гофен да атакува по правата от форхенд, но той прати топката в аут - сет за Гришо!

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО:

 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двамата са се срещали досега седем пъти в различни турнири, но никога не са играли на клей. Съотношението в битките им е 6:1 в полза на Димитров. За последно белгиецът и българинът се срещнаха на полуфиналите в Ротердам, когато Димитров без да иска прати топката в окото на съперника. Гофен не можа да продължи мача, а това класира българина на финал в турнира.

В момента Григор е на пета позиция в ранглистата на АТР, докато съперникът му е десети.

Мачът започва в 12,00 часа. Можете да следите двубоя Григор Димитров - Давид Гофен на живо в SportLive.bg.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички