Григор Димитров се справи с изпитанието "Андрей Рубльов" и продължава напред в Мелбърн


Григор Димитров се справи с изпитанието "Андрей Рубльов" и продължава напред в Мелбърн
Снимка: Gulliver/GettyImages

8077 0

Световният номер 3 Григор Димитров продължава с победите на първия за годината турнир от Големия шлем Australian Open. Днес българинът се наложи с 6:3, 4:6, 6:4, 6:4 срещу 32-я в света Андрей Рубльов.

Срещата се игра при изключително тежки условия, като температурата в Мелбърн бе над 40 градуса. Нивото на игра очаквано не бе високо, като двамата направиха над 26 двойни грешки и много непредизвикани такива, но в крайна сметка българинът продължава към 1/8-финалите. Там негов съперник ще е победителят от двойката Ник Кирьос - Жо-Вилфред Цонга.

Първи сет

0:1 (Пробив) - Григор Димитров спечели жребия и избра да сервира в откриващия гейм на мача. Андрей Рубльов стартира уверено и притисна българина, като поведе с 0:40 след три удара в мрежата на Гришо. Поставеният под №3 спаси първите две възможности, но при третата руснакът пласира добър ретур и поселдва нова грешка на сънародника ни.

0:2 - Поставеният под №30 направи страхотен първи сервис гейм и бързо затвърди пробива си.

1:2 - Димитров загуби първата точка в третия гейм, но запази концентрация и обърна развоя, като поведе с 40:15, а с ас спечели първия гейм на сметката си.

2:2 (Пробив) - Руснакът започна с три непредизвикани грешки и лесно се стигна до резултат 15:40. Първата точка бе спасена, но при втората Рубльов прати топката в мрежата.

3:2 - Веднага след като навакса изоставането си, българинът позволи да се стигне до нови две точки за пробив при 15:40. Отличният начален удар помогна на Гришо да се измъкне от неприятната ситуация и да изравни за 40:40, а скоро след това и да вземе подаването си.

3:3 - Отговорът на 30-я поставен не закъсня и той лесно изравни след гейм на 0.

4:3 - Нов труден гейм в мача, при който се стигна до 15:30, но Григрор направи нужното и взе така важния седми гейм в сета.

5:3 (Пробив) - След почивката, 32-ят в света поведе с 30:0, след което направи две поредни двойни грешки, за да върне собственоръчно българина в разиграването, а с прекрасна атака Димитров си спечели точка за пробив. Мощните форхенди от основната линия помогнаха на сервиращия в тежката ситуация и той върна равенството в сета. Грешка от бекхенд донесе нова точка за пробив, а при втори сервис Димитров поведе разиграването и бързо нанесе печеливш удар.

6:3 (СЕТ) - Хасковлията започна с двойна грешка, но бързо поправи грешката си с ас. Скоро Димитров стигна и до първия си сетбол в мача, който бе материализиран след грешка от ретур на противника.

Втори сет 

0:1 - Рубльов стартира отлично втория сет и спечели откриващия гейм.

1:1 - Отговорът на Димитров не закъсня и той бързо върна равенството в сета.

2:1 (Пробив) - Българинът имаше шанс за пробив още в началото на втората част. Той направи страхотен ретур-ас, с което си спечели две точки за пробив при 15:40. Първата бе отразена с добър сервис по диагонала от сервиращия, а втората с нова "порция" мощни форхенди. Ретур на линия позволи на Димитров да вземе аванс в следващото разиграване и с добре изпълнен смач си спечели нова точка за пробив, а поредна непредизвикана грешка от руснака доведе до първи пробив в сета.

3:1 - С гейм на 0 сънародникът ни затвърди пробива си.

3:2 - Рубльов не бе притесняван от Димитров в петия гейм на сета, като спокойно стигна до неговото спечелване.

4:2 - Българинът продължи да върши работата си на корта, като спечели шестия гейм, въпреки че направи двойна грешка.

4:3 - Рубльов започна смело седмия гейм, поведе с 30:0, но прекрасен ретур и двойна грешка върнаха Димитров в борбата за спечелването му. С два добре пласирани сервиса обаче руснакът измъкна подаването си.

4:4 (Пробив) - Концентрацията на българина падна в осмия гейм и това доведе до точка за пробив след неправилно разчетено излизане на мрежата. Секунди по-късно Димитров поправи грешката си, след като отново бе в средата на корта, но този път това му донесе успех - 40:40. С двойна грешка сънародникът ни даде нова точка за пробив на посрещащия и след шест изравнявания на точките се стигна до пробив, с който руснакът изравни.

4:5 - Веднага след направения пробив, 30-ят в схемата спечели и подаването си, за да поведе в резултата.

4:6 (СЕТ) - Десетият гейм стартира лошо за Григор, който направи и двойна грешка, за да даде инициативата на руснака. Гришо обаче направи пълен обрат в гейма и след двете поредни двойни грешки, той пласира три хубави сервиса за 40:30. По-настоятелната игра на Рубльов му спечели първи сетбол в срещата, а секунди по-късно Димитров предаде подаването си.

Трети сет

0:1 - Руснакът започна с настроение третия сет и лесно спечели откриващия гейм.

1:1 - Григор отговори подобаващо и също лесно взе подаването си.

1:2 - Третият гейм в сета бе труден за Рубльов. Руснакът позволи да се стигне до 40:40, а с двойна грешка даде геймбол на Димитров. Точката обаче бе отразена с мощен начален удар, а скоро след това и геймът отиде на сметката на сервиращия.

2:2 - Световният №3 показа спокойствие в 4-я гейм, след пропуснатите възможности в преходния, и бързо взе подаването си на 0.

2:3 - Руснакът продължи с трудното спечелване на геймовете си, но запазва дистанцията за момента.

2:4 (Пробив) - Постепенно Рубльов заигра така, както в началото на срещата и с мощните си форхенди притисна сервиращия до стената, като стигна до пробив.

3:4 (Пробив) - Колкото лесно загуби подаването си, сравнително толкова лесно Димитров върна пробива, след няколко безумни грешки на сервиращия.

4:4 - Българинът можеше да изравни с лекота, след като поведе с 40:0, но веднага след това направи две двойни грешки и сгреши форхенд, с което резултатът бе изравнен. Скоро обаче геймът все пак бе на сметката на Гришо.

5:4 (Пробив) - Деветият гейм на мача се разви по плановете на поставения под №3 Димитров, който поведе с 0:40 и получи три скрити мачбола. Руснакът намали до 30:40, но веднага след това направи втора двойна грешка в гейма и българинът ще сервира за сета.

6:4 (СЕТ) - Григор поведе с 40:0 и когато бе на една ръка от третия сет, той направи две двойни грешки, а Рубльов излезе успешно на мрежата и резултатът бе изравнен. Грешка на руснака доведе до предимство и 4-ти сетбол, който също бе отразен след двойна грешка. Руският тенисист отрази още един сетбол с ново премерено излизане на мрежата. При петия сетбол Рубльов уцели топката с рамката на ракетата и тя попадна далеч от очертанията на корта.

Четвърти сет

0:1 - Сет №4 стартира добре за Рубльов, който поведе с 40:15, но допусна изравняване и дори спаси точка за пробив, за да поведе с 1:0.

1:1 - Григор от своя страна спечели по-лесно подаването си и изравни резултата.

1:2 - Третият гейм в сета се забави, след като при 15:15 връзките на обувките на руснака се скъсаха и се наложи тяхната смяна. След кратката пауза Димитров стигна до точка за пробив при 30:40, която обаче бе отразена след добре проведено разиграване от руснака. Скоро след това 30-ят поставен взе подаването си и отново излезе напред в резултата.

2:2 - Сервис геймът на Григор бе спечелен лесно и той бързо изравни резултата.

2:3 - В петия гейм на сета Рубльов постигна две двойни грешки, за да позволи да се стигне до 40:40, а веднага след това с третата си двойна грешка той подари и точка за пробив. В крайна сметка обаче той отново намери начин да спаси подаването си и да запази интригата.

3:3 - Изненадващо и противно на очакванията Григор сам се вкара в беля, след като направи двойна грешка и подари две точки за пробив при 15:40, но и в двата случая той пое инициативата в разиграванията и изравни за 40:40. Нова двойна грешка даде трета точка за пробив пред руския тенисист, но в крайна сметка Димитров спечели шестия гейм.

4:3 (Пробив) - Григор Димитров дочака своя момент и след нова порция колебливи отигравания, този път той направи пробив.

5:3 - Димитров спечели лесно своя сервис гейм, затвърди пробива си и вече мисли за спечелването на мача.

5:4 - Рубльов показа свободна, спокойна игра в деветия гейм и лесно го спечели на 0, като българинът бе концентриран изцяло върху 10-я гейм на сета.

6:4 (МАЧ!) - Свободната игра на руснака продължи и на сервис на Григор, като посрещащият поведе с 15:30. Българинът изравни след рано взет форхенд, но бекхенд слайс в аут даде точка за пробив на Рубльов. Хубав сервис по диагонала помогна на 3-я в света да достигне до равенство, но отново грешка от бекхенд слайс доведе до нов шанс за пробив. Отново началният удар на българина го измъкна в тежка ситуация, а форхенд в аут на Рубльов доведе и до първи мачбол. В последната точка руснакът имаше предимство, но с помощта на мрежата той привика Григор на мрежата, където българският №1 бе безгрешен и спечели мача.

Единственият мач между младата надежда на руския тенис и Димитров до този момент бе във втория кръг на US Open миналата година, когато Рубльов изненадващо стигна до победа със 7-5, 7-6(3), 6-3.

Във втория кръг първата ни ракета победи драматично американеца Макензи Макданолд в пет сета, а Рубльов спечели в четири сета мача си срещу ветерана Маркос Багдатис.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички