Григор Димитров смачка неудобен съперник на старта в Барселона


Григор Димитров смачка неудобен съперник на старта в Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

10553 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна по брилянтен начин участието си на тенис турнира в Барселона, който е от сериите ATP 500. Световният №5 в мъжкия тенис надделя лесно след 6:2, 6:1 над черната си котка в тура Жил Симон. Френският специалист на "клей" кортове е един от най-неприятните за българина съперник в исторически план, но хасковлията беше безапелационен в първи мач от програмата в сряда.

След като първите 4 гейма преминаха без пробив, Димитров влезе в страхотна серия от 7 поредни спечелени части, с което успя да вземе първия сет с 6:2, а след това и да поведе с 3:0 на съперника си във втория сет. Той реализира и втори пробив, благодарение на който спечели с 6:1 и даде едва 3 гейма на Симон, който преди днешния мач имаше 5 победи срещу Григор Димитров.

Българинът изигра много солиден двубой, в който спечели над 60% от точките на втори сервис на Симон, както и над 40% от първия начален удар на своя съперник. Димитров имаше проблеми единствено със сервиса си, като вкара едва 49% от началния си удар и допусна 5 двойни грешки, но това не му попречи да спечели срещата.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Лесен старт на втория сет за Григор Димитров.

2:0 (пробив) - След 30:30 Димитров в трети пореден сервис гейм на съперника стига до възможност за пробив след силна атака по правата и аут на Симон. Пробивът в крайна сметка беше реализиран.

3:0 - Гейм на 30 за Димитров и важна преднина за българина във втория сет.

4:1 - Димитров и Симон си размениха по един лесен сервис гейм.

5:1 (пробив) - Григор поведе с 0:30 в следващото подаване на съперника си. В дълго разиграване при 15:30 Димитров прати мощен бекхенд по диагонала, който Симон не успя да върне. Бившият член на топ 10 обаче изигра следващите две точки с много риск и успя да се защити от пробив. Гришо получи още две точки за пробив след феноменални разигравания, но Симон успя да отрази и тях - поредно равенство и 6 успешно спасени брейк точки за французина. Седмата обаче влезе в графата на Григор Димитров - пробив и 5:1.

6:1 - Почти безпроблемен сервис гейм за Димитров, който спечели на 30, с което постигна и категорична победа над един от най-тежките си съперници в исторически план.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Гришо допусна две непредизвикани грешки за старт на мача и се стигна до 30:30. Аут на Симон и драйв воле на българина дадоха предимство на Димитров в началото на мача.

1:1 - Гейм на 15 за френския клей специалист.

2:1 - Димитров допусна втора двойна грешка в мача, а при 15:15 прати и бекхенд в мрежата - 15:30. Удар с рамката на ракетата от страна на Симон изравни резултата, а с атака при мрежата си даде гейм точка, но не успя да завърши точно с форхенд по правата. Равенството се задържа два пъти преди Григор да реализира ас и успешен уинър по диагонала от форхенд.

2:2 - Гейм на 0 в полза на Симон.

3:2 - 0:40 в полза на Симон след куп грешки от страна на българския представител. С отлично стоп воле и силна атака по форхенда на Симон Димитров намали до 30:40, а след това рискува с атака от сервис по диагонала и форхенд по правата - равенство и спасени 3 точки за пробив. Симон се добра два пъти до равенство, но не и до нов шанс за пробив след силна игра на Григор от основната линия.

4:2 (пробив) - И Димитров показа силна игра при сервиса на своя съперник, повеждайки с 15:30. Двамата влязоха в страхотно разиграване, в което на три пъти топката кацна на линиите. Симон обаче надделя и успя да изравни за 30:30. Той обаче сбърка от бекхенд и на свой ред световният №5 получи първа точка за пробив. Аут от бекхенд на Симон означаваше и пробив за българина.

5:2 - Григор Димитров затвърди пробива, макар и след няколко тежки разигравания в подаването си.

6:2 (пробив) - Жил Симон допусна втори шанс за пробив на Димитров, но при атаката си Гришо сбърка - 40:40. Грешка на французина даде нов шанс за пробив на Григор и той се възползва.

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО:

 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двамата със Симон имат осем мача помежду си, като френският тенисист води с 5-3 победи. Последните два успеха обаче са на сметката на първата ни ракета – 2-0 сета в Синсинати през 2016 г. и 3-1 сета по-рано същия сезон на Уимбълдън. В единствената им среща на клей досега триумфира Жил – 2-0 сета през 2016 г. в Монако. 

Симон беше един от големите таланти на френския тенис, но в последните години изпитваше сериозни проблеми с контузии и така и не съумява да намери оптималната си форма. Бившият член на топ 10 в мъжкия тенис обаче е специалист на "червени" кортове и Григор Димитров може да очаква тежък двубой срещу него в Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички