Григор Димитров отново не успя да победи Надал и отпадна на полуфиналите в Акапулко


Григор Димитров отново не успя да победи Надал и отпадна на полуфиналите в Акапулко
Снимка: Guliver/GettyImages

140057 0

Първата ракета на България Григор Димитров не успя да спечели в първия си полуфинал през 2020 година. Най-добрият ни тенисист загуби от Рафаел Надал в два сета след 3:6, 2:6 и на финала в Акапулко испанецът ще се изправи срещу Тейлър Фриц. Световният номер 2 не изигра със сигурност един от най-добрите си двубои, но и това не помогна на Григор да стигне до втори успех срещу него в своята кариера.

И двата сета се развиха по сходен начин, като Димитров успя да пробие пръв, но и в двата случая допусна веднага пробивът да бъде върнат, а след това и Надал стигна до втори, дори до трети във втория сет. И двамата обаче направиха голям брой непредизвикани грешки, а Надал допусна три двойни грешки в срещата, докато Григор само една.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Надал сервира първи в двубоя, като взе подаването си без да влиза в разигравания и даде само точка на Григор.

1:1 - Стабилен сервис гейм за Григор. Българинът успя да разходи по корта Надал, а и началният му удар бе достатъчно остър, за да затрудни испанеца и да вземе гейма на 15.

2:1 (пробив) - Григор поведе с 40:0, като третата точка бе след бекхенд уинър по правата, който "кацна" точно на линията. Изненадващо, тенисистът ни стигна до пробив след двойна грешка на Надал.

2:2 (пробив) - Хасковлията върна услугата на Рафа, като допусна няколко грешки на своето подаване, с което улесни Надал за връщане на пробива. С два форхенд уинъра успя да стигне до точка за рибрейк и още при първата Григор изпрати топката в мрежата.

2:3 - До този момент статистиката показва, че Надал е спечелил едва една от точка от разигравания и всички останали са на сметката на българина. След грешка от подсечен бекхденд на Григор и ас по правата на Надал резултатът стана 15:40. След добър ретур, който затрудни испанеца, Гришо стигна до 30:40, но страхотен минаващ бекхенд осигури гейма на Рафа.

2:4 (пробив) - Доста оспорван гейм, като два пъти се стига до дюс, а Григор изпусна възможността при 40:30 да затвори подаването, като допусна непредизвикана грешка от слайс бекхенд. При второто равенство българинът скъса кордаж на ракетата си и даде точка за пробив пред Надал, която бе материализирана след нова непредизвикана грешка.

2:5 - Най-дълго продължилият гейм, в който Григор изпусна три шанса да навакса пробива изоставане. За 30:15 Григор записа страхотна точка след стопволе, но след това отново допусна грешка от форхенд за равни 30. Испанецът сгреши от форхенд, но след солиден сервис се спаси. И в следващите разигравания българинът успя да притисне Надал, което провокира световния номер 2 да сгреши. Той отново се измъкна след начален удар по диагонала, а и с ас си осигури предимство. Агресивната игра на Димитров не спря и това му помогна да стигне до третата възможност за пробив. Григор пресили форхенда си, пропилявайки и тази възможност, а след това Надал затвори гейма с добри сервиси.

3:5 - Бърз гейм на 0 за Григор.

3:6 - Надал не допусна изненада и успя да затвори сета. Григор впечатли с невероятно изпълнение на лоб за равни 15, но след това не успя да стори нищо повече, за да се задържи още в сета.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Григор дръпна с 30:0, като първата точка бе след страхотно изпълнение на бекхденд по правата. След това обаче допусна първата си двойна грешка в двубоя, като Надал стигна до равни 30 след дълго разиграване, За радост, испанецът стигна само до тези две точки, а Григор взе откриващия гейм във втория сет.

 

2:0 (пробив) - Димитров този път се възползва от неточностите в играта на Надал и проби още при първата възможност. При равни 30 Григор сбърка от бекхенд, но след това същото стори и Надал за дюс. След това българинът бе привикан на мрежата и изглеждаше, че ще завърши точката, но вместо това пресили минаващия удар. Надал пък от своя страна направи двойна грешка. Григор впечатли с хубав форхенд по диагонала за точка за пробив, от която се възползва след форхенд уинър.

2:1 (пробив) - По абсолютно същия начин, както в първия сет, Григор веднага допусна да бъде върнат пробива. Българинът не заложи на агресия в играта, като доста "поомекоти" ударите си, вместо да вложи сила в тях.При равни 15 Григор изигра страхотно стопволе, но Надал успя да го отрази. След това хасковлията сгреши от като насочи ударите си към форхенда на Надал, който дръпна с 30:40 и се възползва след нов форхенд уинър.

2:2 - Григор изненада с къса топка Надал, за която не бе подготвен и изравни за 30:30. Испанецът обаче показа голямо колебание на сервис и предостави шанс за пробив пред хасковлията, но последва перфектен сервис за 40:40. Грешна от ретур на Григор при втори сервис осигури предимство на Рафаел и отново със силен начален удар се измъкна в гейма.

2:3 (пробив) - Матадора, за разлика от Григор, не пропусна възможностите си и стигна до втори пробив в сета. След страхотен ретур Рафа дръпна с 15:30, а след топка на линията си осигури брейкпойнт. Въпреки че Григор се защити добре, Надал стиган до обрат в сета след невероятна къса.

2:4 - Първата точка бе за Григор след минаващ бекхенд, но Надал бързо изравни. След страхотен бекхенд уинър по обратния диагонал Димитров си осигури леко предимство за 30:15, но не съумя да стигне нещо повече. След игра на мрежата и пресилен ретур Надал увеличи преднината си.

2:5 (пробив) - Григор съвсем загуби настроение в играта си и допусна нов пробив, този път на 0.

2:6 - Григор спечели първите две точки, но след слаб ретур на втори сервис и сгрешен форхенд точките се изравниха.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Това е двубоят, който се очаква с най-голямо нетърпение на турнира, а Димитров има до този момент едва една победа срещу испанеца, която датира от 2016 година в Пекин. Григор се бори за завръщане в топ 10, което ще стане именно при подобни победи, докато Надал иска да измести Новак Джокович от върха в ранглистата.

имитров приключи миналата година с много по-добра игра в сравнение с това, което показа през останалата част от сезона. Той започна да играе добър тенис и го показва в Акапулко, спечелвайки няколко много добри срещи. Ще имам нужда да покажа най-доброто, на което съм способен, и се надявам, че съм готов да го направя", сподели испанският тенисист преди днешната среща.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички