Григор Димитров подари мястото си на 1/4-финалите в Австралия на рожденика Тиафо


Григор Димитров подари мястото си на 1/4-финалите в Австралия на рожденика Тиафо
Снимка: Getty Images/Guliver

13512 0

Осминафиналите на Australian Open останаха последната спирка на Григор Димитров  в Мелбърн, след като категоричният фаворит отпадна от Франсис Тиафо след 5:7, 6:7, 7:6, 5:7 в първия мач от програмата при мъжете рано тази сутрин.

Двамата тенисисти изиграха напълно равностоен двубой, в който Димитров дори записа повече точки общо в мача, но ключови се оказаха 15-те шанса за пробив, които световният №21 пропусна да реализира.

Гришо пропусна куп шансове още в първия сет, но още с първата точка за пробив Тиафо проби и спечели сета. Във втория Димитров поведе с пробив, но не успя да го задържи и допусна да се стигне до тайбрек. В него представителят на България изпусна цели 3 мача да спечели сета, а след това и загуби с 6:8.

Тиафо изглеждаше все по-зле физически и Димитров се възползва от това. Въпреки че губеше с 2:4, той успя да се добере до тайбрек, в който спечели със 7:1. Последва тежък за Тиафо 4-и сет, в който Димитров получи куп шансове да пробие, но не се възползва. Така, при 5:5 Григор изигра най-слабия си сервис гейм от средата на третия сет, а Тиафо събра силите си и успя да пробие, а след това да вземе последния гейм на 15 - 5:7 и триумф за навършващия 21 години американец.

Статистиката от мача не показва категорично превъзходство за Тиафо, който обаче беше по-решителен във важните моменти. Той отрази цели 15 точки за пробив, реализира 5 от открилите се пред него 13. Записа и повече печеливши удари (63 срещу 59), като дори и грешките му бяха повече, но в крайна сметка това нямаше значение.

В най-важните моменти от мача нервите на Григор не издържаха. Въпреки че записа цели 11 грешки по-малко от съперника и 21 аса срещу 10 на съперника, Тиафо издебна ключовите моменти, в които Димитров показа колебания, докато Гришо не се възползва от същите тези слаби периоди на американския си колега.

Димитров се очаква да падне допълнително в ранглистата, след като не успя да защити точките си от миналогодишния четвъртфинал в Австралия.

РАЗВОЙ НА ДВУБОЯ

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Бърз сервис гейм за Григор, който е като прероден след обрата в третия сет.

1:1 - Димитров стигна до 30:30 в подаването на Тиафо, като показа отлична защита, но все пак американецът стигна до 40:30 със смач. С отличен форхенд по диагонала непоставеният в основната схема тенисист спечели.

2:1 - При 30:30 съдията на линията отсъди "аут" при атака на Тиафо. Последва оспорване, което американецът спечели, а след това Димитров допусна двойна грешка - точка за пробив. Григор отрази първата с отличен сервис, но допусна нова непредизвикана грешка - предимство Тиафо. С ас Димитров се защити, а след това направи отлична защита срещу тежките удари на американеца - предимство Григор. Удар в мрежата на Тиафо означаваше успех за Гришо.

2:2 - Гейма на 15 за Тиафо.

3:2 - Отговорът на Григор беше категоричен - гейм на 0.

3:3 - Страхотен шанс за Димитров, който поведе с 0:30. С огромна доза шанс и с помощта на мрежата Тиафо изравни за 30:30. С отлични два сервиса американецът успя да вземе гейма си.

4:3 - Бърз гейм за Димитров на 15, като единствената точка на съперника беше след двойна грешка на българина.

4:4 - Отново шанс за българина, който след изоставане 30:0 стигна до 30:30. Димитров получи шанс за пробив след грешка на Тиафо, но американецът отново пусна в употреба страхотния си форхенд - равенство. Двойна грешка на Тиафо доведе до нов шанс за пробив на Димитров, като успя да влезе в разиграване. За съжаление, той сбърка с форхенда си - ново равенство. Димитров беше близо до това да върне смач на Тиафо, но топката срещна мрежата, а с чудовищен форхенд американецът завърши успешно гейма.

5:4 - Нов безупречен гейм за Димитров.

5:5 - Гейм на 0 за Тиафо.

5:6 (пробив) - Сериозни проблеми за Григор. Той допусна две сериозни грешки при 15:15 и се стигна до две точки за пробив за Тиафо, който привидно едва се движеше по корта. Последва атака при мрежата на Тиафо, а минаващият удар на Димитров излезе в аут.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Лесен сервис гейм за Тиафо след срива на Григор Димитров в тайбрека.

1:1 - 15:40 за Тиафо след три поредни грешки на българина. Отличен сервис, а след това страхотна атака при мрежата неутрализираха двете точки за пробив - 40:40. И следващите две точки влязоха в неговия актив и той се спаси от тежката ситуация.

2:2 - Бързи геймове за сервиращите.

2:3 - Тиафо допусна грешка за 15:15, но след това американецът безпроблемно спечели подаването си.

2:4 (пробив) - Димитров се добра до 30:30 при подаването си, но след това прати бекхенд слайс в мрежата - шанс за пробив в полза на Тиафо. Нов форхенд в аут от негова страна означаваше и първи пробив в третия гейм.

3:4 (пробив) - Тиафо явно се отпусна, което доведе до 15:40 в полза на Димитров. Той записа изключителен уинър от бекхенд при 30:40 и успя да върне пробива.

4:4 - Първи сервис гейм на 0 за Григор Димитров.

4:5 - Отлична игра на българина, който поведе на два пъти - 0:15 и 15:30, а при 30:30 Тиафо сбърка форхенд, пращайки топката в мрежата. С прекрасен сервис американецът се защити и изравни. На няколко пъти паритета между двамата се задържа, но американецът записа отлична поредица от начален удар и атака при мрежата, с които взе гейма.

5:5 - Димитров поведе с 40:30 на своя сервис, но пропусна да затвори гейма. Последва и грешка от начален удар, а при втория Тиафо се опита да атакува, но прати топката в мрежата - предимство за българина. С атака при мрежата той изравни паритета в геймовете.

5:6 - Димитров не успя да се възползва от шансовете си, но все пак се добра до 40:40 след отлична защита от атаката при мрежата на Тиафо. Америкаецът получи предимство, при което обаче сбърка при атака при мрежата, а след това направи и втори пропуск - точка за пробив за Димитров. Тиафо обаче записа ас, с който се защити, но след това Димитров вкара шеметен форхенд на бекхенд страната на съперника - втора точка за пробив. И тя беше защитена, след като Димитров не сполучи с минаващия си удар от форхенд. В крайна сметка, атакуващата мощ на Тиафо се оказа отново печеливша - 6:5.

6:6 - Гейм на 15 за Димитров.

7:6 (7:1) - Още в началото Тиафо прати форхенд в аут, а Димитров се възползва максимално, повеждайки с 3:0. Гришо нанесе още два мини-пробива, с което взе контрол върху събитията на "Мелбърн Арена" - 5:0. В крайна сметка, Григор спечели със 7:1

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Бърз сервис гейм за Григор Димитров.

1:1 - Гейм на 15 за Тиафо.

2:1 - Димитров отново не показа колебания в подаването си и отново поведе в резултата.

3:2 - Поредицата за сервиращите продължава уверено - Тиафо взе гейм, в който изоставаше с 15:30, а Димитров грабна гейм на 15 с бързи разигравания.

4:2 (пробив) - Григор Димитров най-накрая успя да поведе в мача с пробив. Всички започна от оспорване на Тиафо, след което той изостана с 15:30, а това разстрои играта му. Григор предприе защитни действия и остави съперника си да бъра, успявайки да го пробие.

4:3 - Бърза възможност за връщане на пробива. Ролите се обърнаха и Тиафо се възползва от грешки на Димитров, повеждайки с 15:40. При 30:40 Гришо направи двойна грешка и пробивът беше върнат.

4:4 - Нов шанс за пробив в полза на Димитров - 30:40 след грешка на Тиафо при атака при мрежата. Тиафо обаче не трепна - мощни форхенди му осигуриха предимство, а със сервис американецът изравни.

5:4 - Димитров отново изпита проблеми при подаването си. Тиафо се отчете с няколко отлични дълбоки ретури, а това му позволи да води в разиграванията и да играе основно на форхенд - 15:40. И двете точки обаче бяха неутрализирани с мощни сервиси - равенство. Поредицата продължи, като Гришо завърши със смач за предимство, а след това Тиафо прати бекхенд в аут.

5:5 - При 30:30 Тиафо отново направи отлична серия от сервиси, с която си гарантира успеха в гейма.

6:5 - Бърз гейм за българина, който си гарантира минимум тайбрек.

6:6 - Гейм на 30 за Тиафо и ще се играе решаващ 13-и гейм.

6:7 (6:8) - Димитров поведе с 2:0, но пропусна да поведе с 3:0 след слабо изпълнение на форхенд. При 3:1 Димитров направи грешка и, вместо да завърши със смач, изчака топката да тупне. Последва бекхенд, чиято посока Тиафо отгатна и спечели - 3:2. Още в следващия сервис на Тиафо Гришо си върна предимството за 4:2. Той задържа аванса си в следващите разигравания, като при 4:6 получи две точки за затваряне на сета. Тиафо успя да направи изумителна къса за 5:6 - сервис за Григор. Димитров прати топката от бекхенд в аут и резултатът беше изравнен. Последва тотален срив за Григор, който загуби и втория си сервис, а Тиафо затвори сета категорично - 8:6 в тайбрека.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Страхотен старт на Григор Димитров, който спечели на 0 първия си сервис гейм.

1:1 - Единственият случай, в който се стигна до разиграване, Гришо успя да спечели, но това се случи само веднъж - уверен севис гейм за Тиафо и гейм на 15.

2:1 - Гейм на 0 за хасковлията.

2:2 - След почивката Григор спечели първата точки при подаването на Тиафо, а след това американеът прати топката 2 пъти поред в мрежата - 0:40 и три точки за пробив в полза на Димитров. При ппървата дойде време и за първата непредизвикана грешка на №20 в схемата. С хубав сервис Тиафо намали на 30:40, а след това атака от форхенд на Григор излезе в аут - три изпуснати шанса за българина. Той пропиля още един шанс за пробив, а след това със сърцата игра и невероятна защита американецът стигна до точка за спечелване на гейма. Перфектен минаващ удар на Димитров доведе до ново 40:40.

Няколко отлични разигравания и престрелки видяха зрителите на корта, но никой не се възползваше от шансовете си да спечели гейма - равенство №5. С две прекрасни комбинации и брилянтна къса Тиафо сложи край на драмата и изравни.

3:2 - Дългият гейм, в който посрещаше, не притесни Григор, който загуби първата точка, но след това взе категорично следващите 4 точки.

3:3 - При 30:30 Григор Димитров опита къс бекхенд, но прати топката в мрежата. Силен сервис на Тиафо от бекхенд полето по правата приключи гейма.

3:4 (пробив) - Григор за първи път имаше проблем в сервис гейма си, като стигна до 30:30. Последва типична комбинация от сервис и атака от форхенд към бекхенд полето, но българинът прати топката в аут. Тиафо с мощен форхенд спечели още първата точка за пробив.

3:5 - Удар по топката с рамката на ракетата на Тиафо даде аванс от 15:30 на Димитров. В следващото разиграване българинът показа отлична защита, а след това мрежата му помогна да построи атака при мрежата - 15:40 и два шанса за пробив. Непредизвикана грешка от бекхенд направи резултата 30:40. Американецът записа форхенд уинър със 150 км/ч и изравни - 40:40. Грешка на Гришо и атака при мрежата сложиха край на гейма.

4:5 - Гейм на 15 за Димитров.

5:5 (пробив) - При 30:30 Димитров изуми с отличен "замаскиран" бекхенд слайс по правата - нова точка за пробив в полза на Григор. Тиафо атакува мрежата след втори сервис, но волето му не сполучи след отличен нисък ретур на българина - пробив след 8-ия шанс на хасковлията.

5:6 (пробив) - Лошо начало за Григор, който изостана с 0:30, а след това допусна и пробив след няколко неточности.

5:7 - Този път Тиафо нямаше проблем да завърши сета.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българинът определено показа, че е научил грешките си от минали турнири, като започна по-умерено в началните кръгове, пестейки част от силите си. Това доведе до загуба на сет в първия кръг срещу завърналия се на корта Янко Типсаревич. Последва трудно изпитание срещу Пабло Куевас, което завърши също с 3:1, а най-убедителното представяне на Димитров беше срещу Фабиан (3:0 в миналия кръг).

Тиафо изненада всички във втория кръг, когато отстрани №6 в света Кевин Андерсън в 4 сета, а след това победи Андреас Сепи в епична 5-сетова битка. Той е прекарал повече време на корта от Димитров, а и все още няма опита, който Гришо е придобил в турнирите от Големия шлем.

До момента двамата имат 2 сблъсъка помежду си, като и двата бяха през миналогодишния тенис сезон. Димитров първо спечели на Мастърса в Канада, а след това и в неофициалния турнир "Laver Cup".

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички