Мечтан финал на една приказка! Григор Димитров пребори себе си и Давид Гофен, за да стъпи на върха в Лондон!


Мечтан финал на една приказка! Григор Димитров пребори себе си и Давид Гофен, за да стъпи на върха в Лондон!
Снимка: Getty Images/Gulliver

24510 0

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (Пробив!) - Мачът стартира нервно за Григор, който сбърка първия си удар във финала. Бързо обаче той взе превес в сервис гейма си и поведе с 30:15. След пресилен форхенд по диагонала, който излезе в аут, българинът сам изравин резултата. Бекхенд в аут от ракетата на българина доведе до точка за пробив пред белгиеца, която бе отразена след помощ от мрежата за хасковлията. Нов удар в аут спечели нова точка за пробив на световния №7. Този път Гофен не сбърка и с печеливш ретур по обратен диагонал той взе първия гейм.

1:1 (Пробив!) - В подаването на Гофен също имаше интересни разигравания, стигна се и до 30:30, а секунди по-късно българинът си завоюва точка за пробив, която бе пропиляна след нова непредизвикана грешка. Бекхенд в мрежата на сервиращия доведе до втора точка за пробив в гейма и този път Димитров не прости.

1:2 (Пробив!) - Лош старт на втория сервис гейм на българина. Три поредни грешки от ракетата му направиха резултата 0:40. Първата бе спасена с добре пласиран начален удар, а при втората Гофен сбърка при ретура - 30:40. При третата Гришо опита да излезе на мрежата, като бе разминат по диагонала от посрещащия.

1:3 - Отново! Труден сервис гейм за сервиращия, в който се стигна до 30:30. С два мощни аса Гофен се превърна в първия тенисист, който задържа подаването си.

2:3 - Играта на хасковлията просто не бе познатата от последната седмица. Ударите му трудно намираха очертанията на корта, но въпреки това той стигна до точка за спечелването на гейма при 40:30, която бе отразена с нов блестящ ретур от световния №7. В крайна сметка българинът за първи път в мача взе подаването си и намали изоставането.

2:4 - Гофен също показа признаци на нервност и допусна двойна грешка за 30:30. Последва обаче страхотно разиграване, в което той разходи българина по корта и на края завърши, а след отлично изпълнение на сервис, той взе подаването си. Статистиката пък показа превъзходството на белгиеца - 9 уинъра срещу само 1 на Димитров.

3:4 - Първият спокоен сервис гейм за българина дойде в седмия гейм, който той спечели на 15, записвайки и първия си ас в мача.

4:4 (Пробив!) - Григор започна да притиска сервиращия и заслужено стигна до 0:30. Гофен обаче заличи с лекота изоставането си - с две успешни излизания на мрежата. След грешка на свеотвния №7 се стигна до точка за пробив, която бе материализирана след грешка от ракетата на сервиращия.

5:4 - Настроението в играта на българина се върна и той взе аванс в най-важния момент от сета. Димитров спечели подаването си на 30 и постави напрежението върху Гофен, който ще сервира за оставане в сета.

5:5 - Белгийският №1 показа здрава психика в 10-я гейм, който спечели с лекота с помощта на добре пласирания си сервис и изравни резултата.

6:5 - Две двойни грешки маркираха гейма на Димитров, но въпреки това той запази самообладание и след грешка на Гофен взе подаването си.

7:5 (СЕТ!!!) - Димитров стартира чудесно в 12-я гейм, като взе първите две точки и поведе с 0:30, а секунди по-късно стигна до два сетбола, след като тактично излезе на мрежата и накара Гофен да сбърка. Първата възможност бе отразена с изключително добре пласиран първи сервис, а при втората той диктуваше дългото разиграване и с прекрасно контрапие стигна до равенство. Рядко се случваше Гофен да е на мрежата и да сгреши, но точно това се случи в следващото разиграване, при което българинът стигна до 3-ти сетбол, който обаче също бе спасен. В крайна сметка, след близо 10-минутен гейм и 4 пропуснати сетбола, Димитров спечели 5-тата точка и триумфира в първия сет.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Чудесно начало за българина - гейм на 0!

1:1 - Отговорът на белгциеца бе същия, като той спечели своя гейм без да дава точка на Григор.

2:1 - Димитров отново имаше проблеми в своето подаване, като позволи да се стигне до 40:40. С два мощни начални удара обаче той измъкна подаването си.

2:2 - За втори пореден гейм в сета Гофен взе подаването си без да даде точка на посрещащия.

3:2 - Рутинен гейм и за сънародника ни, който загуби първата точка, но спечели следващите четири и отново поведе в резултата.

3:3 - За първи път в сета се стигна до точка за пробив и тя бе на сметката на Григор при 30:40, тя обаче бе отразена след като Гофен спечели най-дългото разиграване в мача. С два добре изпълнени сервиса той спечели подаването си.

3:4 (Пробив!) - Българинът започна с двойна грешка в така важия седми гейм от сета. Бързо изравни с помощта на сервиса, но веднага след това дойде и втората двойна грешка в гейма - 15:30. Бекхенд слайс в средата на корта даде възможност на посрещащия да атакува и той се възползва - 15:40, а при последвалото разиграване той стигна до пробив - първи във втория сет.

3:5 - Световният №7 имаше затруднения в гейма, като позволи да се стигне до 30:30, но след две грешки от ракетата на Димитров се стигна до 3:5.

4:5 - Нов труден гейм за българския №1, в който той навакса изоставане от 15:30, за да вземе подаването си.

4:6 (СЕТ!) - Гофен взе така важния 10-ти гейм на 0, с което изравни резултата в сетовете.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Решителният трети сет започна с грешка на Гофен и веднага след това двойна грешка от ракетата на Димитров - 15:15. Нова грешка на българина и ретур ас на белгиеца му спечелиха две точки за пробив - 15:40. Първата възможност бе спасена с ас. При втората възможност Гофен уцели топката с рамката на ракетата - 40:40. Отбранителен удар на Димитров излезе в аут и се стигна до нов шанс за пробив, който бе спасен след пореден страхотен първи сервис. Григор спаси и четвърта точка за пробив, като секунди по-късно спечели така трудния откриващ гейм. 

1:1 - Двамата видимо се измориха и нивото на игра спадна, като единственото, което се покачи бе продължителността на геймовете. Българинът стигна до точка за пробив след маратонско разиграване, която обаче бе отразена с нов добър сервис. Мощните начални удари по правата бяха големият коз на Гофен тази вечер. По този начин той измъкна трудния си сервис гейм.

2:1 - Вторият сервис гейм на Григор бе спечелен лесно, давайки само една точка на противника.

2:2 - Грешките на Гофен също личаха с напредването на времето. Той позволи да се стигне до 30:30, но отново добрата вариативност при начален удар му спечели геймбол. Веднага след това обаче той допусна двойна грешка, но това не му попречи да триумфира в подаването си.

3:2 - Страхотен отговор от ракета №1 на България, който спечели подаването си на 0.

4:2 (Пробив!) - Отново проблеми за Гофен. Той поведе с 30:0 на свой сервис, но последва двойна грешка и форхенд в аут, с което резултатът бе изравнен. Силата на ударите на белгийския №1 рязко спадна и след нов форхенд в мрежата той подари точка за пробив на Димитров. Тя бе отразена след силно подсечен бекхенд, след който българинът изкара удара си в аут. След нова порция от грешки от сервиращия се стигна до така бленувания за Гришо пробив!

5:2 - Грешките от ракетата на белгиеца заваляха една след друга и след гейм на 15 Григор се приближи на гейм от най-голямата победа в кариерата си!

5:3 - Григор започна по блестящ начин осмия гейм в решителния трети сет и заслужено стигна до три поредни мачбола при 0:40. Първата бе отразена след дълго разиграване и добре премерен бекхенд по диагонала. При втората възможност белгиецът реализира 10-я си ас за 30:40. Димитров избра да избяга от своя бекхенд и да завършва от форхенд, но за негово съжаление топката се спря в мрежата. В крайна сметка белгиецът спечели подаването си.

6:3 (МАЧ!!!!!!!) - Димитров отново започна гейма с точка и мощно "Come on", с което допълнително се мотивира. Сервис - мрежа доведе до грешка от ракетата на Григор - 15:15. Нови два мачбола за Гришо на собствен сервис при 40:15, като първата бе спасена след минаващ удар в аут на българина. Петата шампионска точка бе късметлийската за Григор Димтров - ПОБЕДА ЗА ГРИГОР ДИМИТРОВ!

ПЪТЯТ И СТАТИСТИКАТА

Българският тенисист се класира за финала без загубен мач, събирайки пълен актив от 1000 точки в надпреварата - най-високото му точково постижение в един турнир. Той стартира с труден успех над Доминик Тийм в три сета, но още в следващия мач разби Давид Гофен, давайки му едва два гейма. Подобно беше положението и в третия мач от групата, когато спечели с 6:1, 6:1 срещу Пабло Кареньо Буста. В полуфиналите Димитров успя да преодолее "черната котка" Джак Сок, и то записвайки умопомрачителен обрат, след като загуби първия сет, въпреки че водеше с пробив.

Давид Гофен стартира турнира с изненадваща победа над Рафаел Надал, който след това се отказа заради контузия. Загубата от Григор Димитров беше последвана от отличен успех с 2:0 над Доминик Тийм, но следващото препятствие изглеждаше непреодолимо - Роджър Федерер. Първият сет беше за Маестрото (6:2), но белгиецът заигра като прероден в следващите два сета, проби на два пъти Федерер и стигна до сензационен успех над швейцареца.

Григор Димитров срещу Давид Гофен вече може да бъде броено като тенис съперничество, след като само в рамките на тази година те изиграха 4 двубоя, а това ще е вторият финал помежду им след този в София. Тогава Григор беше категоричен - успех в два сета и втора титла за сезона. През годината той има 3 победи над Гофен срещу само една загуба - в Ротердам в три сета, която дойде най-вече заради умората в българския тенисист.

Финалът в Лондон носи 500 точки за световната ранглиста. Григор вече си осигури 3-ото място в света, но може да съкрати допълнително разликата с Роджър Федерер и Рафаел Надал, които са единствените тенисисти, които записаха по-добър сезон от родния представител.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички