Григор Димитров отпадна във втория кръг на Sofia Open след куп грешки и загубен тайбрек


Григор Димитров отпадна във втория кръг на Sofia Open след куп грешки и загубен тайбрек
Снимка: Lap.bg

6798 0

Първата българска ракета Григор Димитров отпадна от дългоочаквания тенис турнир Sofia Open още във втория кръг след поражение от Иля Ивашка с 3:6, 6:7(3) след 1 час и 53 минути игра. Това бе първи двубой за българина в надпреварата от триумфа му през 2017 г.

Срещата ще остане в спомена на българските привърженици с големия брой непредизвикани грешки от страна на Димитров. Това се превърна и в първа загуба за звездата ни на родна земя и втора от Ивашка в кариерата му, тъй като представителят на Беларус се наложи отново с тайбрек във Вашингтон през миналата година.

Впечатление направи и честите решения на хасковлията да взима топката рано от дъното на корта, което доведе до голяма част от грешките му. Димитров пропиля седем шанса за пробив и трябваше да приема негативния резултат от срещата.

ПЪРВИ СЕТ:

Българинът бе пробит още в първия гейм, въпреки че на него му се падна честта да "сервира". Той поведе за 15-0 пред екзалтиралата домакинска публика, но в последствие допусна две поредни непредизвикани грешки и се стигна до обрат. В последствие загуби и следващите две подавания, което му коства първия гейм.

Григор върна първото подаване и поведе с 15:0 през втория гейм, но в последствие бе обърнат до 15:40. Той от своя страна стигна до точка за пробив, но не съумя да затвори частта след чудесния пробив и след размяна на четири точки загуби втора поредна част.

Димитров показа класата си през третия гейм, когато стигна до успех на 0 по възможно най-бързия начин. Непредизвикана грешка от форхенд на Ивашка допринесе за бързо развитие на гейма при 40-0, а нов неотразен начален удар направи резултата 1:2.

Беларусът бе близо до това да върне "нулевия" гейм на българина, след като поведе с 40:0 в четвъртата част, но в крайна сметка хасковлията показа умения и достигна до 30:40. Неуспешен ретур обаче сложи край на гейма за 1:3.

Хасковлията си осигури аванс от 40-15 след чудесна къса топка с форхенд в петата част, а при следващото разиграване не пропусна да го затвори с излизане на мрежата след начален удар - 2:3.

Ивашка отвърна на българина с форхенд по обратния диагонал и поведе. След непредизвикана грешка се стигна до 30-15, но в последствие две грешки на сънародника ни затвориха поредния гейм - 2:4.

Димитров продължи да намалява общия резултат и взе седмата част за 3:4. Двамата си размениха по една точка, но в последствие не сгреши до края и намали само до гейм разлика.

Ивашка обаче напомни на какво е способен и не допусна грешка в следващата част. Българинът първо не успя да върне сервиса, а след това допусна още две неприятни грешки, като при първата бекхенд излезе в аут след контакт с филето. 3:5

Здрава защита на беларусеца доведе до повеждане в деветия гейм, като сгрешен форхенд на Димитров увеличи разликата в срещата. Нови грешки затвърдиха преднината и оформиха победата в първия сет на Ивашка. Резултат от гейма и срещата - 40-30, 1:0

ВТОРИ СЕТ:

Ивашка наложи волята си още в самото начало на втория сет, след като спечели първия възможен гейм. Те започнаха с размяна на две точки, като мощен сервис с 206 км/ч му осигури аванс от 40-30, който хасковлията намали. Той обаче допусна поредна непредизвикана грешка и още едно действие на чужденеца бе достатъчно за победа в първата част.

Вторият гейм бе много по-кратък след чудесно представяне на българина. Той започна с безгрешна сервис-форхенд комбинация, а ас и още две отигравания бе достатъчни за изравняване.

Димитров продължи с грешките от дъното на корта, което улесняваше сериозно съперника му при изпълнение на сервис. При 30-0 страхотен ретур на българина му донесе успех за 30-15, но след това дойде и ас за беларусина. Хасковлията завърши с неуспешен бекхенд за 1:2.

Двамата тенисисти стартираха четвъртия гейм с неуспешни форхенд по правата. Вторият ас за българина в срещата му даде аванс, а успешно воле и неотразен подсечен начален удар доведе до 2:2

Последвалият пети гейм бе един от най-оспорваните в срещата, който обаче бе спечелен от беларусеца след здрави нерви и куп разигравания. Ивашка поведе до 40-15 след силен начален удар и грешки от родната звезда, но Гришо стигна до още една точка след смач.

Двойна грешка на Ивашка доведе до точка за пробив на противника му, но топ тенисистът ни прати бекхенд в аут в неподходящ момент. Великолепен форхенд-ретур осигури нов брейк-бол на Гришо, но равенството бе възстановено. Бекхенд в мрежата и ас по диагонала сложиха край на напрегнатия гейм - 2:3.

Последва размяна от два гейма, в които тенисистите се наложиха над противника си на нула. Успехът първо дойде на сметката на Димитров, който поведе с ас, а после се нуждаеше от само един допълнителен форхенд след начален удар за 30-0. Два невърнати сервиси бяха достатъчни за успех. Ивашка също се представи на максимално високо ниво и взе частта без никакви проблеми.

Време беше за нова драматична част в "Арена Армеец", която обаче бе спечелена от Димитров. Той поведе с Форхенд-уинър, но равенството бързо бе възстановено. Грешките от форхенд се завърнаха за българина и бе обърнат до 15-40. Неотразен първи сервис свърши работа за елиминиране на първия брейк-бол, а ас номер 5 с 219 км/ч изпари и втория - дюс. Нов силен неспасяем сервис и чудесна комбинация бяха достатъчни. 4:4.

Ивашка започна отлично с точно подаване и завършващ удар, но Димитров отговори с добра контраатака. Неговият опонент обаче излезе на мрежата, за да поведе, а непредизвикана грешка и неотразен сервис доведоха до 4:5.

Десетата част започна с размяна на точки и неточност от Гришо, която доведе до 15-30. Воле в средата на корта доведе до грешка, докато поредни лифтирани бекхенда обърнаха резултата в полза на българина. Той завърши с неотрасен сервис и ас по диагонала - 5:5.

Чужденецът съумя да достигне до нова важна "малка" победа в 11-тия гейм, когато той продължи дълго, но борбата на нерви бе загубена от Димитров. Двамата си разменяха точки до 30-30, а възгласи от страна на публиката доведоха до грешка на противника. Той обаче отговори подобоващо и върна равенството. Дълга размяна на точки държеше под напрежение публиката, тъй като Димитров пропиля няколко възможности. Един от поредните сечени бекхенди на българина излезе в извън очертанията и той пропусна изгодна възможност за брейк-бол, а после сервис-мрежа гарантира на Ивашка поне тайбрек -5:6.

В един от решаващите моменти Григор издържа психически и поправи началните си грешки. Грешна преценка на българина му коства точката, мислейки, че ретурът е в аут, а всъщност той хвана линията за 15-30, а още едно недоразумение доведе до още една точка разлика. Чудесен бекхенд по правата на Димитров елиминира едната опасност, а втората беше неутрализирана с нова комбинация и форхенд-уинър за дюс. Добър сервид и бекхенд пратиха сервиса в тайбрек.

В последната част за втория сет всичко можеше да започне отлично за българина, но точката отиде на сметката на противника му. Два поредни форхенда разходиха съперника на българина и се стигна до 1-1, но подсечен бекхенд в мрежата осигури пробив на Ивашка.

Чужденецът стигна до сложното за Димитров - 1-4, но хасковлията не се отказа и намали до 3-4. Бекхенд в мрежата подари втора точка на противника на Григор, а още един форхенд-уинър в актива на Ивашка му осигуриха три мачбола. Форхенд в аут на Димитров сложи край на битката - 3:6, 6:7(3) за 1 час и 53 минути.

ПРЕДИ МАЧА

След 5 години отсъствие Григор Димитров отново се завръща на корта на родна земя. Именно през 2017 година той триумфира на турнира, побеждавайки белгиеца Давид Гофен.

Интереснтото е, че и това бе последният турнир, който нашата първа ракета спечели в годината, която завърши на третото място в световната класация на ATP.

На опонента на Димитров - Иля Ивашка, му бяха нужни три часа да отстрани Майкъл Имер в първия рунд на турнира в столицата. Той дебютира на родна земя по време на изданието през 2021, но бе принуден да се оттегли във втория рунд.

Димитров и Ивашка са се срещали два пъти преди сблъсъка им тази вечер. На 19 май миналата година, когато Григор победи с 6:4, 6:4 в Женева и 21 август, отново миналата година, но тогава тенисистът от Беларус надделя във Вашингтон с 6:2, 7:6(4).

ВИЖТЕ ОЩЕНевероятна изненада за първия мач на Гришо в София!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички