Григор Димитров стартира с трисетова победа на Ролан Гарос


Григор Димитров стартира с трисетова победа на Ролан Гарос
Снимка: Getty Images/Guliver

6758 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира с победа в три сета в тазгодишното си участие на Ролан Гарос. Българинът трябваше да играе с Виктор Троицки, но сърбинът се отказа малко преди началото на срещата и така египтянинът Мохамед Сафуат се възполва от правото "lucky looser" и получи право да влезе в основната схема. Той обаче бе надигран от световния №5 след 6:1, 6:4, 7:6 (1).

Григор стартира ударно срещата, като с два пробива спечели първия сет. Във втората част Димитров продължи със силната си игра и на бърза ръка поведе с 4:0. В този момент обаче 182-ят в света заигра по-освободено и с повече риск, което му донесе успех. Той върна един от пробивите и въпреки че загуби и втория сет, в третата част бе напълно равностоен на Григор. Двамата не се пробиха и така се стигна до тайбрек, в който обаче класата и опитът на сънародника ни си казаха думата. Сафуат спечели първата точка, но последва серия от 7 такива за Григор, което му донесе и победата в срещата.

Във втория кръг на Ролан Гарос Димитров ще играе с победителя от двойката Джаред Доналдсън и Никола Джари.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Сафуат стартира третия сет със спечелването на откриващия гейм. Григор успя да "докара" нещата до 30:30, но грешка от бекхенд и добра игра от основната линия помогнаха на египтянина.

1:1 - Григор бързо върна равенството с лесен гейм на сметката си.

1:2 - 182-ят в света отговори на огъня с огън и поведе след бърз гейм на 0.

2:2 - Гришо започна четвъртия гейм с двойна грешка, но в крайна сметка направи необходимото, за да спечели гейма си.

3:3 - Двамата продължаваха да печелят без особени затруднения подаванията си и равенството в сет №3 се запазваше.

3:4 - Двойните грешки от ракетата на Сафуат във важния гейм №7 бяха цели две и това помогна на Димитров да изравни за 40:40 и дори да стигне до точка за пробив. Последва ас на сервиращия и ново равенство, а веднага след това той спечели и две поредни точки, за да излезе отново напред в резултата.

4:4 - Гришо започна гейма с двойна грешка, но бързо поправи това и стигна до геймбол за 40:30 и с прекрасно пласиран форхенд отново изравни.

4:5 - Серия от грешки в началото на деветия гейм доведоха нещата до 0:40 и три скрити мачбола за Гришо. Египтянинът обаче стовари три мощни начални удара, с които изравни резултата, а веднага след това направи и още две точки, за да спечели гейма си.

5:5 - Българинът от своя страна бързо изравни резултата, без да дава шанс на съперника.

5:6 - Сафуат отново имаше леки затруднения, но спечели поледния си сервис гейм в сета и си гарантира минимум тайбрек.

6:6 - Григор моментално отговори на предизвикателството с пореден гейм на 0.

7:6 (мач) - Тайбрекът започна с продължително разиграване, което в крайна сметка бе спечелено от Сафуат след прекрасен форхенд по диагонала. Последваха обаче две бързи точки след сервис на Гришо и той поведе с 2:1. Веднага след това дойде и първият минипробив, при който египтянинът сгреши форхенд, като го прати в мрежата, а нова грешка направи преднината на Гришо 4:1. Смяната на полетата дойде при 5:1 след форхенд в аут на Сафуат, а до края на дългия гейм сънародникът ни нямаше проблеми да затвори частта и да спечели срещата.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Сафуат допусна няколко грешки и Димитров се възползва от това, стигайки до ранен пробив.

2:0 - Липса на концентрация от страна на Григор Димитров доведе до точка за пробив в полза на Сафуат. Египтянинът обаче не съумя да реализира рядката си възможност, а с уверен сервис българинът спечели подаването си.

3:0 (пробив) - Сафуат не може да открие сметката си все още. При 30:30 той допусна непредизвикана грешка и прати топката в аут, а след това Димитров реализира поредния си пробив в мача.

4:0 - Гейм на 0 за Димитров.

4:1  - Сафуат откри 5-ия гейм с уинър и смач за 30:0. Григор не прояви особен интерес към следващите разигравания и египтянинът спечели на 0.

4:3 - Димитров определено изпусна сета от контрол, след като позволи на Сафуат не просто да спечели още няколко гейма, но и да го пробие за 4:2, а след това да затвърди пробива за 4:3.

5:3 - Проблемите за българина продължават. При 30:30 египтяниът пусна отлична къса топка и стигна до нова точка за пробив. Този път обаче Димитров не трепна и след серия от хубави сервиси и удари от форхенд успя да спечели подаването си.

6:4 - Двамата си размениха по един убедителен сервис гейм, като Григор не допусна нова изненада и съумя да вземе подаването си на 0, с което взе и втория сет.

Първи сет

1:0 - Абсолютно безпроблемен първи гейм в мача за Григор, при който той не даде никакъв шанс на съперника.

2:0 (ПРОБИВ) - Класите между двамата тенисисти си проличаха още в началото на мача, като веднага след спечеления гейм, сънародникът ни направи и пробив.

3:0 - Авансът на Гришо набързо набъбна до 3:0 след поредния лесно спечелен гейм. Тук също си пролича, че класите между двамата са големи, след като Сафуат нямаше отговор за отиграванията на четвъртия в света.

3:1 - Григор не даде всичко от себе си в гейм №4, след като вече има пробив в аванс и това доведе до първи гейм за Сафуат.

4:1 - Димитров продължи да играе с настроение, започна да излиза на мрежата и да експериментира с ударите си, като в същото време задържа аванса си и продължаваше лесно да печели геймовете, в които сервираше.

5:1 (ПРОБИВ) - Силната игра на Димитров и грешките на Сафуат продължаваха от двете страни на мрежата и така се стигна до нов пробив и още по-комфортен аванс за Гришо - 5:1.

6:1 - Безпроблемен гейм на 0 за Димитров и той печели на 0, с което взе и сета.

ПРЕДИ МАЧА

Григор Димитров ще стартира във втория за годината турнир от Големия шлем срещу Мохамед Сафуат. Египтянинът е 182-и в света и получи право на участие в турнира като "щастлив губещ". По-рано днес Виктор Троицки, с когото Гришо трябваше да играе, се отказа в поселдния момент и така на централния корт ще излезе 27-годишният египтянин.

Вижте къде можете да гледате мача на живо ТУК.

Повод за неувереност от страна на българския тенисист дава серията, в която той се намира. Световният номер 5 загуби последните си три срещи във всички турнири - загуби в осминафиналите на турнира в Барселона, провали се на старта в Мадрид и падна в първия си мач в Рим.

80 точки делят българина от това да си върне четвъртото място в момента. Предишната му позиция е заета от Марин Чилич.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички