След мощното начало - кошмарен край: Григор Димитров рухна и отпадна от Ролан Гарос


След мощното начало - кошмарен край: Григор Димитров рухна и отпадна от Ролан Гарос
Снимка: Getty Images

6663 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров загуби от аржентинеца Диего Шварцман с 3:0 сета (3-6, 1-6, 2-6) и отпадна още в третия кръг на турнира от Големия шлем Ролан Гарос. Българинът видимо изпитваше някакви проблеми, които не му позволиха да разгърне играта си, а с това се сбогува и с надеждите си за по-предно класиране в надпреварата.

Още в началото на мача се видя, че Гришо има затруднения на свой сервис - хасковлията допусна три пробива само в първия сет, макар и Шварцман да пропиля куп брейкболи. Първата част се оказа и най-равностойна - в следващите два сета Шварцман доминираше почти през цялото време и спечели с лекота, за да си осигури място на 1/8-финалите в Париж.

Тежката загуба за Григор бе до голяма степен изненадваща, след като българинът започна много силно на Ролан Гарос. Той постигна последователни победи над Маркос Гирон и Борна Чорич, в които бе много убедителен. Срещу Чорич българинът поиска медицински таймаут заради проблем, който е възможно да се е "обадил" и днес срещу Шварцман.

Само преди няколко седмици Григор разби Шварцман на 1/8-финалите на Мастърс турнира в Мадрид, където го победи с 6-0, 6-3. Сега обаче българинът въобще не успя да се противопостави на аржентинеца, с което балансът от срещите помежду им стана 3:3.

РАЗВОЙ НА МАЧА ГРИГОР ДИМИТРОВ - ДИЕГО ШВАРЦМАН

СЕТ 1

0:1 (пробив) - Двубоят започна на сервис на Григор, а Диего Шварцман показа много агресивна игра на сервиса на българина. С мощни удари от основната линия аржентинецът се добра до 0:40 и три точки за пробив. Гришо отрази първия брейкбол, а след това направи скъсен бекхенд по късия диагонал, който нямаше хващане, за да спаси втората точка за пробив. Григор отрази и третия брейкбол, при това на втори сервис. След това обаче Димитров пресили бекхенд и го изкара в аут, давайки четвърти брейкбол на Шварцман. И той бе отразен от българина с комбинация сервис-мрежа. Аржентинецът изненада Гришо с къса топка, която българинът стигна, но след това я изкара в аут. От петата точка за пробив Шварцман проби след неуспешен форхенд по правата от Гришо.

0:2 - Диего Шварцман успя да затвърди пробива със сравнително безпроблемен сервис гейм. Григор стигна до 30:30, но след това Шварцман взе следващата точка за 40:30. Гришо опита да отрази геймбола за аржентинеца с къса топка, но придаде твърде въртеливо движение, което изкара удара му в аут.

0:3 (пробив) - Григор продължи да сервира колебливо и във втория си сервис гейм в мача и този път Шварцман го наказа на мига. Аржентинецът поведе с 0:40 и още с първия си брейкбол успя да запише втори пробив.

1:3 (пробив) - Четвъртият гейм се оказа изключително завързан и ключов за развоя в сета. Шварцман сервира, за да затвърди втория си пробив, но Григор показа отлична игра на ретур и поведе с 0:40. Аржентинецът обаче съумя да отрази и трите брейкбола и да изравни резултата. След това Гришо се добра до нови четири точки за пробив, като първите три Шварцман отрази, но при четвъртата вече българинът проби, връщайки един от двата пробива в сета.

2:3 - Пореден труден сервис гейм за Григор, но този път българинът успя да спечели подаването си. Шварцман стигна до няколко равенства 40:40, но Гришо съумя да измъкне гейма и да се доближи на един пробив от изравняване на резултата в сета.

2:4 - Григор се опитваше по някакъв начин да пречупи играта на Шварцман, поемайки повече риск. Това обаче водеше и до повече непредизвикани грешки, от които аржентинецът печелеше. Лесен сервис гейм за Шварцман, спечелен на 15.

3:4 - Още един много труден сервис гейм за Гришо, който обаче показа характер и се измъкна. Българинът изостана с 15:40 и трябваше да възстановява два брейкбола, с които се справи. След това Шварцман се добра до още една точка за пробив, но и тя бе отразена. В крайна сметка Димитров спечели подаването си и се задържа в сета.

3:5 - В осмия гейм Григор имаше златен шанс да изравни резултата в сета. Първо българинът изостана с 15:40, но успя да се върне в гейма за 40:40, а след това стигна и до точка за пробив. Българинът стоеше по-добре в разиграването, но накрая Шварцман изпълни отличен минаващ удар, а дори и плонж не помогна на Григор да го върне. След това аржентинецът стори достатъчно, за да спечели подаването си.

3:6 (пробив) - Григор Димитров сервираше за оставане в сета, но отново се пропука на началния си удар. Българинът изостана с 15:40 и осигури два сетбола на Шварцман. Първият бе отразен от Гришо, но при втория аржентинският тенисист успя да пробие и да спечели сета.

СЕТ 2

0:1 - Втората част започна на сервис на Шварцман, който спечели лесно подаването си, давайки само точка на съперника си.

1:1 - Григор най-после стабилизира сервиса си и успя да спечели гейма на 30.

1:2 - В този гейм Димитров стигна до равенство 40:40 на сервис на Шварцман, но аржентинецът веднага стигна до геймбол и спечели подаването си.

1:3 (пробив) - Пореден кошмарен сервис гейм за Григор, който изостана с 15:40 на свой сервис. Шварцман не чака втора покана и още с първия си брейкбол в гейма съумя да пробие и да вземе инициативата в сета.

1:4 - По излъчването си на корта Григор даваше признаци, че не се чувства добре. Това позволи на Шварцман да спечели с лекота подаването си на нула.

1:5 (пробив) - Гришо продължи да изглежда като мъченик на корта, а Шварцман не показа милост. Аржентинецът стигна до нов пробив на 15.

1:6 - Григор дори не тръгна да се противопоставя на Шварцман, като видимо вече мислеше за третия сет, и най-вече за това по-бързо да се прибере в съблекалните. Шварцман спечели подаването си на нула и затвори втория сет.

СЕТ 3

1:0 - Григор Димитров започна оптимистично третата част, като започна да пуска сериозно ръката, нанасяйки мощни удари от основната линия. Българинът по нищо не показваше, че изпитва проблеми и спечели откриващия сервис гейм на нула.

2:0 (пробив) - Добрата игра на Гришо продължи и на сервис на Шварцман. След равенство 30:30 българинът стигна до брейкбол и успя да го реализира, за да поведе с пробив в третия сет.

2:1 (пробив) - В третия гейм от третия сет Григор трябваше да затвърди пробива, но Шварцман не му позволи. Двамата вървяха точка за точка, като Гришо пръв стигна до точка за спечелване на гейма. Шварцман обаче изравни за 40:40, а след това стигна и до брейкбол, който обаче бе отразен от Димитров. След това българинът имаше три шанса да спечели подаването си, но опонентът му все го спираше. Накрая аржентинецът стигна до брейкбол и върна пробива.

2:2 - Бърз сервис гейм за Диего Шварцман, в който не даде точка на съперника.

2:3 (пробив) - Григор окончателно се пропука в петия гейм, когато Диего Шварцман успя да го пробие на нула.

2:4 - Шварцман затвърди пробива, след като поведе с 40:15 и от втория опит успя да спечели подаването си.

2:5 (пробив) - Димитров доиграваше срещата, като изостана с 0:40 на свой сервис, но някак съумя да отрази и трите брейкбола и да изравни. След това обаче Шварцман отново стигна до точка за пробив и този път успя да спечели.

2:6 - В заключителния гейм Григор стигна до равенство 30:30, но след това Шварцман си осигури мачбол и го реализира, за да затвори срещата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички