Григор Димитров надделя над Яник Синер на Мастърса в Рим и е на 1/4-финалите


Григор Димитров надделя над Яник Синер на Мастърса в Рим и е на 1/4-финалите
Снимка: Getty Images/Gulliver

12208 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров надделя над младата звезда на Италия Яник Синер след пълен обрат и победа с 2:1 сета (в отделните части 4:6 6:4 6:4). Така хасковлията се класира за 1/4-финалите на "Мастърса" в Рим.

Първият сет бе спечелен от 19-годишния италианец, след като успя да пробие още при откриващия сервис-гейм за Григор, а след това задържа преднината си, като сервираше убедително. Втората част отново започна с пробив в полза на представителя на домакините, но Димитров го върна моментално, а в края на сета реализира още един, за да изравни резултата.

В третата част Синер започна да допуска още повече грешки и Гришо се възползва. Въпреки това, българинът не успя да вземе гейма, в който сервираше, а с него и мача и трябваше да го прави по трудния начин. В крайна сметка след 4 изпуснати мачбола, той проби Синер и спечели мача. 

На 1/4-финалите ще се изправи срещу победителя от сблъсъка Юго Умбер - Денис Шаповалов.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - и в третия сет българинът бе този, който сервира първи. Неговият начален удар заработи идеално и той нямаше проблеми да за първи път в двубоя да спечели откриващото си подаване за частта.

1:1 - добър шанс за Григор, който имаше точка за пробив и дори водеше в разиграването, но тогава Синер показа своята класа и обърна посоката рязко с форхенд. В крайна сметка италианецът спечели подаването си от втория опит.

2:1 - този път българинът изпита леки затруднения при своя сервис-гейм, като се стигна до "дюс". След това обаче последваха два удара в аут (вторият, от които, непредизвикан) за италианеца.

3:1 (пробив) - забеляза се срив при младия италианец, който започна да бърка все по-често. Григор добре се възползва от това и взе нещата в свои ръце и проби без да даде и точка на своя съперник.

4:1 - пробивът е затвърден със стабилен сервис-гейм за Григор Димитров.

4:2 - 19-годишният тенисист се съвзе и взе категорично подаването си, за да съкрати изоставането си.

5:2 - Гришо даде две точки на съперника, но въпреки това контролираше събитията и бе стабилен, за да накара италианеца да сервира за оставането си в мача.

5:3 - Синер взе категорично своето подаване и така Димитров ще трябва да сервира за спечелването на двубоя.

5:4 (пробив) - за съжаление Яник Синер значително вдигна нивото, а Григор не успя да се справи с неговите отигравания и пропусна "златен" шанс да спечели мача.

6:4 (пробив) - отново по трудния начин! Гришо проби след 4 пропуснати мачбола и спечели срещата!

ВТОРИ СЕТ

0:1 (пробив) - дежа вю! За съжаление отново още в първия гейм от частта Димитров допуска пробив и то отново без да запише нито една точка на свой сервис. Той започна с непредизвикана грешка, а след това и мрежата помогна на италианеца.

1:1 (пробив) - този път Гришо се поправи и моментално върна пробива. Той поведе с 40:0 след добър ретур и грешка на Синер. Първият шанс за пробив бе отразен, но вторият - реализиран след излизане на мрежата на българина.

2:1 - Димитров видимо повиши качеството в играта си, като вече и бекхендът заработи. Гейм на нула за българина.

2:2 - геймът вървеше точка за точка, но при 30:30 италианецът направи две поредни и взе подаването си.

3:2 - непредизвикани грешки за Гришо доведоха до 2 брейкпойнта за Синер, но те бяха неутрализирани след вдигане на оборотите от българина. Той демонстрира малко магия и се измъкна с добри отигравания.

3:3 - страхотна игра и от двамата тенисисти. Стигна се до по-дълго разиграване, в което Гришо просто достигаше всяка топка, която се изпращаше към него. За съжаление, италианецът си спечели подаването в крайна сметка.

4:3 - подсечени бекхенди и излизания на мрежата помогнаха на Григор да вземе този труден гейм, в който се стигна до "дюс".

4:4 - този път безпроблемен сервис-гейм за Синер, който отново изравнява резултата.

5:4 - перфектен сервис-гейм на 0 и Григор Димитров принуждава младия си италиански съперник да сервира за оставането в сета.

6:4 (пробив) - българският тенисист изравнява в сетовете, след като проби в най-добрия възможен момент. Геймът вървеше точка за точка, но при 30:30 Гришо взе нещата в свои ръце. Слайс бекхенд му осигури точка за спечелване на частта, а след това дойде грешка от форхенд за Синер, която бе фатална за него.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 (пробив) - възможно най-кошмарното начало за Григор Димитров. Българинът загуби своето подаване, като дори и не спечели точка поради непредизвиканите грешки, които направи. Мечтан старт за младия италианец.

0:2 - гладиаторски гейм, от който за съжаление Синер излезе победител. Хасковлията поведе с 40:15 чрез страхотни ретури, но италианецът изравни, въпреки че и двата пъти игра на втори сервис. Гришо стигна до нов шанс за пробив, но отново неуспешен. Така от 4-ия път италианецът спечели подаването си и затвърди пробива.

1:2 - българинът взе първия си гейм в двубоя, като и този път срещна сериозна съпротива. Все пак, бекхенд по диагонала се оказа ключов за Гришо.

1:3 - Димитров изостана с 0:40, като след това успя да запише две безответни точки, но силите му не стигнаха за повече и Синер отново взе своето подаване.

2:3 - този път хасковлията се спаси. Започна убедително и поведе с 30:0, но след това последваха много грешки, които осигуриха шанс за пробив през 19-годишния тенисист. Той не се възползва нито от него, нито от втория такъв. Димитров записа първи уинър в мача в ключов момент и се спаси.

2:4 - Григор търсеше разнообразие чрез подсечени бекхенди, но Синер играеше стабилно и контролираше разиграванията.

3:4 - най-сетне! Убедителен сервис-гейм на 0 за българина.

3:5 - за съжаление, младият италианец отговари подобаващо и също не даде точка на посрещащия. Освен това, ударите му продължават да се приземяват върху линията, което прави задачата на Григор изключително трудна.

4:5 - трети пореден сервис-гейм на 0 за сервиращия и така българинът принуждава Синер да сервира за спечелването на сета.

4:6 - обещаващо начало за Григор, който поведе с 30:0. Последва обаче поредната непредизвикана грешка. След това добър сервис на италианеца изравни резултата. Слаб сервис-гейм за Синер, но ретурът на Димитров също не бе на ниво и така първият сет е за 19-годишния тенисист.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Срещата е първа от днешната програма на корт "Гранд стенд". Българинът се изправя срещу този съперник за първи път в кариерата си. Италианецът е под номер 81 в световната ранглиста.

За да достигне до днешния двубой, Димитров се пребори с Джанлука Магер (Италия) в първи кръг, а след това разпиля японеца Йошихито Нишиока. При успех днес Григор ще се класира за четвъртфиналите на Мастърса.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички