Вездесъщ Джокович не остави шанс на Циципас и триумфира за десети път на Australian Open (ВИДЕО)


Вездесъщ Джокович не остави шанс на Циципас и триумфира за десети път на Australian Open (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5452 0

Новак Джокович спечели Australian Open за 10-ти път в своята кариера, след като победи Стефанос Циципас на финала в Мелбърн. Сърбинът се наложи с 3:0 сета (6:3, 7:6 (4), 7:6(5) над своя противник и спечели 22-ата си титла от Големия Шлем след 2 часа и 55 минути игра.

Само 36 минути бяха нужни за Новак Джокович, за да спечели първия сет. Сърбинът направи ранен пробив още в четвъртия гейм, което му беше достатъчно до края на сета. Циципас влезе доста по-неуверено във финала и допускаше повече грешки. Ноле имаше две точки за пробив още във втория гейм, докато Циципас така и не стигна до такава възможност.

Вторият сет протече по доста различен начин от първия. Циципас имаше превъзходство, като няколко пъти се наложи на Ноле да се задържи в сета. В десетия гейм гръцкият тенисист стигна до първата си възможност за пробив в срещата, но тя бе спасена от Джокович за 5:5. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където и двамата допуснаха много грешки, но при размяна на удари от форхенд сърбинът бе по-добрия от двамата.

Третият сет бе доста оспорван. Двмата тенисисти показаха максимука от своята игра. Ноле спечели няколко гейма на 0, а Циципас показа отлична игра на сервиз, регистрирайки ас след ас на корта в Мелбърн. Стигна се до тайбрек, в който по-малко грешки допусна Джокович и се поздрави с 10-ата си титла от Откритото първенство на Австралия.

Развой на срещата

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Джокович пръв сервира в двубоя и стартира перфектно, като заложи на силен начален удар и даде само на точка на Циципас за 40:15.

1:1 - Циципас допусна грешка още при първото разиграване, като опита да "натисне" Джокович, но агресивната игра му изигра лоша шега и прати топката в аут. Грешка от форхенд и 30:0 за сърбина. Ас донесе една точка на Циципас, но все пак бившият номер 1 стигна до две точки за пробив. И двете бяха неутрализирани, а след последвалото равенство дори стигна до предимство след бекхенд по диагонала. Нов ас и Циципас измъкна първото си подаване.

2:1 - Бърз гейм на 0 за Джокович.

3:1 (пробив) - И този гейм не би никак лесен за гръцкия тенисист, като Джокович отново стигна до точка за пробив. При 30 равни Циципас не се справи на сервиса си, а при 40:30 за Джокович - направи двойна грешка.

4:1 - Ноле бързо дръпна с 40:0, но търсейки директна точка по правата сгреши за 40:15. После отново сгреши с форхенд в аут, но не направи повече подаръци на Циципас и затвърди пробива си.

4:2 - Световният номер 3 продължи с непредизвиканите грешки от форхенд и се стигна до 30:15, но този път с добри сервиси се измъкна и спечели гейма.

5:2 - Джокович допусна непредизвикана грешка с правия си удар за 30:15, но това не стресна Ноле и затвори при следващите разигравания.

5:3 - Сравнително бърз гейм за Циципас, в който даде само точка на съперника си. Гръцкият тенисист подобри сервиса и с това затрудни Джокович при посрещането.

6:3 - Със страхотни сервиси Джокович успя без напрежение да затвори сета в своя полза след 36 минути игра.

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Циципас определено подобри играта си, както показа и към края на първия сет. Първият му гейм за втората част бе доста убедителен, като единствената точка за Ноле дойде при по-дълго разиграване между двамата.

1:1 - Сърбинът отговори подобаващо и записа гейм на 0.

1:2 - Поредна размяна на сервис гейм, в който почти не се стигаше до разиграване. Нещо, от което имаше нужда Циципас.

2:2 - Това бе първият по-сложен гейм за Джокович, като за първи път трябва да навакса изоставане от 15:30. С излизания на мрежата и силни форхенди успя да върне Циципас в защита и с последвал ас успя да затвори подаването си.

2:3 - Циципас се реши и заигра доста по-атакуващо, като бекхенд по диагонала му донесе успех, но нова грешка от форхенд даде преднина на Джокович - 30:15. Двойна грешка доведе до равни 40, но отново се измъкна и взе гейма.

3:3 - След късмет за Стефанос при къса топка Джокович не успя да спаси за 0:15. Отново добрите сервиси бързо помогнаха на Ноле да запише гейма в своя полза.

3:4 - Много напрегнат гейм, в който Джокович искаше да търси точки за пробив, но Циципас отговори с много добри удари.Гръцкият тенисист имаше две поредни много добри излизания на мрежата, но след грешка от бекхенд-воле се стигна до равни 40. Агресивната игра на Циципас даде резултата и Ноле сгреши за успех в гейма за Стефанос.

4:4 - Ноле бе поставен под леко напрежение при равни 30, но Циципас сбърка при топка на мрежата, а след това направи и непредизвикана грешка от бекхенд.

4:5 - Циципас бързо направи резултата 40:0 в своя полза, но направи поредна грешка от форхенд, а след това прати и топката в мрежата след излизане на Джокович на мрежата. Непредизвикана грешка от форхенд на Ноле позволи на гърка да вземе гейма си.

5:5 - В доста подходящ момент от двубоя Циципас стигна до първия си шанс за пробив. Геймът вървеше равностойно, като при равни 30 Ноле сгреши изненадващо от бехкенд. Последва по-дълго разиграване, което  завърши с форхенд по правата - 40:40. Циципас бе по-активният, но в крайна сметка Новак изненада с удар, който не бе насочен към бекхенда на Стафанос. Джокович затвори подаването и реагира доста бурно към гръцките фенове, които му пречеха по време на гейма.

5:6 - Гейм на 0 за гръцкия тенисист.

6:6 - Джокович дръпна с 40:0, но допусна двойна грешка, а и след това не успя да успя да отговори на форхенд о правата. Повече драма обаче нямаше и Ноле взе гейма, за да се стигне до тайбрек.

7:6 (4) тайбрек - И двамата бяха изключително напрегнати в този тайбрек, в който преобладаваха минипробивите. Две грешки от страна на Циципас обаче дадоха сериозен аванс от 4:1 на Джокович. Сърбинът обаче изненадващо се поддаде на напрежението и допусна последователни непредизвикана и двойна грешка. При 4:4 двамата си размениха силни удари от форхенди и Циципас не издържа. Точка по-късно Новак вече имаше сетбол, който бе реализиран след ретур в мрежата.

ТРЕТИ СЕТ

0:1 (пробив) Изглеждазагубения тайбрек не се отрази на Циципас, който започна с пробив. Ноле стартира с двойна грешка, а Циципас влезе в разиграването и направи форхенд уинър по късия диагонал за 0:30. Джокович заложи на форхенд и бе агресивен, а Циципас не успя да върне последния му удар - 15:30. В крайна сметка Циципас имаше два шанса за пробив и се възползва от втората, като Ноле излезе на мрежата и сгреши.

1:1 (пробив) - След две нескопосани отигравания на Джокович, Циципас поведе с 30:0, Ноле обаче се върна в гейма и успя да обърне до 40:30 след две грешки на гръка. Сърбинът бе под пара и успя да затвори гейма.

2:1 - Безпогрешен Джокович поведе 40:0, две грешки след това обаче за малко да "вгорчат" гейма, но сърбинът успя да го затвори впоследствие. 

2:2 - Чудесният форхенд на Циципас му донесе успеха в този гейм. Разиграванията отзад бяха ключови, а гръкът продължава да избягва да излиза на мрежата.

3:2 - Ноле спечели подаването си на нула.

3:3 - Циципас хвана своя съперник неподготвен и избра да играе на къси топки, а това решение му донесе успех, тъй като поведе с 30:0. Безпощаден бекхенд на гръка обаче сецна Ноле и уби ритъма му, затваряйки гейма с 40:15.

4:3 - Отново гейм на нула за сърбина, чиито сервизи не оставиха шансове на Циципас.

4:4 - Циципас успя да изравни, оставяйки Ноле на нула.

5:4 - Трети пореден гейм на нула, този път в полза на Джокович. Циципас ще сервира за оставането си в мача.

5:5 - Циципас показа, че може да играе под напрежение. Гръкът поведе с 30:0, Ноле успя да изравни, но с отличен ас Стефанос не позволи срещата да приключи. 

6:5 - Пореден гейм на нула за Ноле. Изглеждаше така сякаш Циципас не знае как да отговори на подаванията на сърбина.

6:6 - Циципас продължи да залага на силните си сервизи и успя да се добере до тайбрек за оставането си в мача.

7:6 (5) (тайбрек) - Ноле поведе успешно с 5:0, като допускаше много по-малко грешки от Циципас. В крайна сметка, гръкът се върна, но бе твърде късно и Джокович затвори мача със 7:5.

ПРЕДИ ФИНАЛА

По пътя си до финала Новак се справи с Григор Димитров в двубой, продължил над 3 часа. След това не срещна никакви трудности срещу Алекс Де Минор, Андрей Рубльов и Томи Пол. Освен статистиката му във финалите в Австралия е безупречна - 9 от 9.

Стефанос Циципас се класира за финала на Australian Open 2023, след като победи руснака Карен Хачанов с 3:1 сета в първия 1/2-финал в Мелбърн. За Циципас това е първи финал в Австралия и втори в турнирите от "Големия шлем", след като през 2021 година загуби мача за титлата на Ролан Гарос срещу Новак Джокович.

Интересно е да се отбележи, че Джокович и Циципас са играли 12 пъти помежду си, а преимуществото категорично е на страната на Жокера - 10:2 победи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички