Загубен първи сет не попречи на Григор Димитров да започне успешно на Australian Open


Загубен първи сет не попречи на Григор Димитров да започне успешно на Australian Open
Снимка: Getty Images/Gulliver

11110 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров започна успешно участието си на Australian Open. Той победи Хуан Игнасио Лондеро с 4:6, 6:2, 6:0, 6:4 след около 2 часа и половина игра. Това е победа номер 60 за българина в турнирите от Големия шлем. Така Димитров очаква във втория кръг победителя от срещата между Леонардо Майер и Томи Пол.

Григор изпитваше сериозни затруднения през първия сет, като не съумяваше да отговори на начина на игра на аржентинеца. Димитров имаше затруднение още в първия гейм, като успя да го спаси, но по време на целия сет не успя да стигне и до точка за пробив. Лондеро пък проби в най-точния момент, в деветия гейм, като още в следващия успя да затвори и да вземе частта.

Високият процент на вкаран първи сервис (87%) бе един от факторите, които изведоха аржентинеца до успеха, но 16-те непредизвикани грешки на бившия №3 също оказаха влияние. Съперникът му имаше само 6. Вторият сет започна равностойно, но Григор постепенно свикна на играта на аржентинеца и все по-често го принуждаваше да греши. В шестия гейм Димитров успя с разнообразна игра да затрудни Лондеро и стигна до първия си пробив в двубоя. След този гейм влезе в невероятна серия, като спечели следващите 8 гейма, без да даде нито един на аржентинеца в третия сет. В четвъртия сет двамата подходиха доста предпазливо, като Григор дочака в своя шанс и в десетия гейм стигна до пробив, за да затвори сета и двубоя - 6:4.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Тежък откриващ гейм, който продължи шест минути и българинът трябваше да спаси две точки за пробив. Григор сервира първи в двубоя, като дръпна с 30:0, но след две топки в аут и една двойна грешка допусна аржентинецът да обърне до 30:40. Българинът изравни, но нова двойна грешка осигури втора точка за пробив пред Лондеро. Точно тогава обаче първият сервис на Григор проработи и успя да измъкне от тежката ситуация, като добро обжалване от страна на аржентинеца го остави малко по-дълго гейма.

1:1 - Бърз гейм на 0 за Лондеро.

2:1 - Този път Григор не допусна напрежение по време на подаването си го спечели с лекота, без да даде точка на съперника си.

2:2 - Първата ни ракета успя да спечели една точка при подаването на Лондеро след форхенд уинър, но не успя да затрудни опонента си.

3:2 - Продължи размяната на геймове, като Димитров отново взе подаването си.

3:3 - При 30 равни Григор изкара бекхенд в аут и макар да стигна два пъти до дюс след първа двойна грешка на аржентинеца, така и не си осигури точка за пробив и геймът бе спечелен от световния номер 51.

4:3 - Гейм на 15 за българина.

4:4 - Геймът започна отлично за Григор с 30:0, но с последвала топка по правата бе затруднен - 30:15. Аржентинецът заигра малко по-настъпателно и българинът сгреши, пращайки топката в мрежата. Ас за Лондеро и четири поредни точки, които му спечелиха подаването.

4:5 (пробив) - Отново се стигна до сложна ситуация за българина и две точки за пробив пред Лондеро. Този път Григор не съумя да се спаси и още първата бе реализирана от аржентинския тенисист, след като форхенд на Димитров намери мрежата.

4:6 - Аржентинецът се възползва от пробива в предния гейм, като още при първата възможност при 15:40 затвори гейма си благодарение на много добър сервис. Заради него двамата почти и не влязоха в разиграване.

ВТОРИ СЕТ

1:0 - Много бе важно за Григор да спечели бързо и лесно откриващия гейм във втория сет. За щастие, той успя и го затвори на 15.

1:1 - Първата точка отиде в сметката на Димитров, като излезе на мрежата, но неговият удар бе отразен от противника му. Лондеро обаче този път не бе достатъчно прецизен и изпрати топката в аут. За 30:15 Григор успя да затрудни с форхенда си аржентинеца, но след негов добър първи сервис бе лесно да завърши разиграването. С отличен ретур по правата Димитров стигна до равни 40, а двойна грешка осигури точка за пробив пред първата ни ракета. Григор обаче не се възползва, като сгреши на лесна топка на мрежата. Димитров отново бе принуден да излезе на мрежата, като отново не успя да завърши от там, но този път от по-неудобна позиция. Силен сервис и Лондеро спаси гейма си.

2:1 - Аржентинецът спечели първите две точки, но благодарение на добър първи сервис Григор изравни - 30:30. Бекхенд в аут от страна на българина осигури шанс за пробив, който обаче бе пропилян от Лондеро след ретур в аут. Ощ един сгрешен ретур от форхенд и Григор взе подаването си.

2:2 - След двойна грешка на аржентинеца резултатът стана равни 30, а след не много успешна къса от негова страна Григор се възползва, насочвайки топката точно в ъгъла и си осигури втора точка за пробив в сета, а и в мача. Тя обаче бе спасена, като след това Лондеро вложи много сила в ударите си, за да затрудни максимално Димитров и успя.

3:2 - Григор бързо дръпна с 40:0, но след две непредизвикани грешки върна надеждите на Лондеро. Последва двойна грешка и сам усложни ситуацията си - 40:40. Все Димитров съумя да вземе подаването си и грешките му не се оказаха фатални.

4:2 (пробив) - След сечен бекхенд Григор стигна до две възможности за пробив, като този път се възползва още от първия път. След дълго разиграване Лондеро изпрати топката в мрежата след бекхенд, като Димитров успя да затрудни съперника си с разнообразна игра.

5:2 - Най-сетне Григор показа, че влиза в ритъм и успя да затвърди пробива си на 0 след класно завършване на мрежата.

6:2 (пробив) - Григор видимо вдигна темпото, което затрудни съперника му. Гришо поведе 30:0 от посрещане, като оонентът му съумя да изравни, но намери мрежата при 30-30 и даде сетбол на Григор. Първата ни ракета успя да влезе в разиграване въпреки силния сервис на съперника си и това бе достатъчно след удар на Лондеро.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 - Бърз гейм на 15 за Димитров.

2:0 (пробив) - Видно бе, че Григор се нуждаеше от време, за да се приспособи към играта на Лондеро. Когато това се случи, то грешките на аржентинеца зачестиха, а Димитров заигра много по-уверено. Още във втория гейм успя да пробие съперника си и то още при първата възможност.

3:0 - Експресен гейм за българина.

4:0 (пробив) - Отличната серия за Григор продължи. Непредизвиканите грешки на аржентинеца отново му изиграха лоша шега, докато Димитров просто изчака търпеливо за тях и стигна до втори пробив в сета.

5:0 - Григор поведе с 40:0, но липса на концентрация и грешка от бекхенд осигуриха възможност за пробив пред Лондеро. С два аса Димитров си осигури предимство и ретур в аут му донесе и петия гейм.

6:0 (пробив) - Двойна грешка донесе три последователни сетбола на българина, като при първия съперникът му се спаси с изумително воле, а при втория – с ас. Третата възможност също бе спасена. Димитров получи нова възможност, но и този път Лондеро се справи с нея. При сетбол номер 5 Димитров надделя в размяната на бекхенди и се приближи до победата.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 - Девети пореден спечелн гейм от страна на Григор. Доминацията му продължи, като Лондеро спечели две точки.

1:1 - Аржентинецът най-сетне успя да спечели гейм. Въпреки че се стигна до равни 30, Лондеро не допусна фатални грешки, а след бекхенд в мрежата от страна на Димитров подаването бе затворено.

2:1 - Григор продължи с мощните и разнообразни сервиси, за да вземе гейма бързо на 0.

2:2 - Нещо, което отдавна не се бе случвало, Лондеро успя да спечели подаването си на 0.

3:2 - Григор умело блокира опита за бекхенд на аржентинеца за равни 15, а след дълбок сервис, който след това завърши с форхенд си осигури преднина - 30:15. След това Григор бързо затвори гейма.

3:3 - След страхотен къс диагонал от страна на Гришо разликата бе намалена до 40:30, но след форхенд в аут Лондеро взе подаването си.

4:3 - Геймът бе доста оспорван. При равни аржентинецът имаше добра възможност да завърши, но изпрати топката в мрежата. След това не получи нова и Димитров взе подаването си.

4:4 - Благодарение на агресивната си игра Лондеро успя да вземе гейма на 15.

5:4 - Без особено напрежение Григор спечели гейма, като в този сет и двамата са доста предпазливи и не вземат излишни рискове.

6:4 (пробив) - Григор завърши по перфектен начин, като аржентинецът отново допусна грешки от форхенд, които българинът не пропусна да затвори мача след малко повече от 2 часа и половина игра.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Програмата на Melbourne Арена ще бъде открита от Матео Беретини и Андрю Харис в 02:00 ч. българско време, а след това трябва да приключи и двубоят между Каролин Вожняки и Кристи Ан, преди Димитров и Лондеро да излязат на корта. Това означава, че срещата едва ли ще започне около 06:00 часа българско време.

Двамата не са се срещали досега на корта. Ако преодолее 26-годишния Лондеро, във втори кръг българската звезда, който е 18-и поставен в основната схема, ще срещне друг аржентинец. Това е Леонардо Майер, който е на място номер 100 в ранглистата.

Това е 11-о участие на Димитров на Australian Open. Миналата година той достигна четвърти кръг, където отпадна от Франсис Тиафо. Най-доброто му представяне в Мелбърн е през най-добрата му година в кариерата - 2017-а. Тогава Григор бе елиминиран от Рафаел Надал на крачка от финала.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички