А помните ли като казаха: Кариерите на Федерер и Надал приключиха!


А помните ли като казаха: Кариерите на Федерер и Надал приключиха!
Снимка: Sportlive.bg

2489 0

Сезон 2017 в тениса е към своя край, като през годината видяхме повече от интересни и изненадващи резултати. Някои от топ тенисистите се сринаха в ранглистата на АТР, други пък впечатлиха с изявите си.

Вчера приключи и последния за годината турнир от Големия шлем - US Open, а трофеят отиде във витрината на испанския тенисист Рафаел Надал, който във финала надделя над изненадващия финалист от долната половина на схемата Кевин Андерсън с 3:0 сета.

2017-та година всъщност поднесе четирите най-приятни изненади за феновете на величествения спорт. След края на Уимбълдън 2016 носителят на 19 титли от Голямата четворка Роджър Федерер обяви, че пропуска остатъка от сезона поради травма. Веднага започнаха коментарите, че с кариерата на Маестрото е свършено, че той няма да може да се възстанови напълно и ще остане със 17 титли от Големия шлем в кариерата си. А какво се случи всъщност - ФедЕкс шокира всички в Мелбърн по време на Australian Open с невероятната си игра и темпото, което поддържаше по време на целия турнир. В крайна сметка той се изправи във финала срещу най-големия си противник през годините Рафаел Надал... и го победи.

Последва почивка за швейцареца, като той обяви, че няма да играе на Ролан Гарос, а ще се подготви за любимия си Уимбълдън. Отново имаше коментари, че идеята на Федерер е грешна, че по този начин ще изгуби игрова практика, а какво се случи? Най-успешният тенисист в историята на спорта се справи с всички препятствия на "Ол Инглънд Клъб", за да вдигне рекордна 8-ма титла на "свещената трева" и 19-та в своята кариера.

Другата приятна изненада на турнирите от Големия шлем бе Рафаел Надал. Испанецът се бореше с множество травми през последните години и трудно задържаше формата си преди отново да падне в плен на поредната контузия. Той обаче показа страхотен тенис в Мелбърн, стигна финала и дори можеше да спечели, след като имаше пробив аванс в петия сет срещу Федерер. Загубата обаче не повлия на представянето му в хода на сезона. 

Испанецът завоюва 10-та титла на Ролан Гарос и се превърна в единствения тенисист, който печели повече от 9 трофея в един турнир от Големия шлем. Последва и страхотната му игра в Ню Йорк, където вчера се поздрави с успех във финала и спечели 16-та титла от Мейджър турнирите.

Всъщност, двамата най-велики, които тенисът някога е виждал, поставиха интересен рекорд през 2017-та година. За четвърти път, от както и двамата са на голямата сцена, и за първи път от 2010 година, те печелят всички титли от Големия шлем през годината. 

За първи път те го постигат през далечната 2006 година, когато швейцарецът триумфира в Мелбърн, Лондон и Ню Йорк, а Рафа в Париж. Година по-късно двамата отново постигат този успех, като си "поделят" успехите по същия начин. За последно, преди тази година, те печелят всички турнири от Големия шлем през 2010 година, когато Маестрото от Базел вдига над глава трофея от Australian Open, а Матадора взима останалите три титли.

Освен прекрасното си представяне през 2017 година, Рафаел Надал и Роджър Федерер се върнаха на върха в мъжкия тенис, като испанецът поведе ранглистата на АТР.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички