Защо само Гришо и Тийм от младите удрят от бекхенд с една ръка?


Защо само Гришо и Тийм от младите удрят от бекхенд с една ръка?
Снимка: Guliver/Getty Images

5841 0

Спечелването на титла от Големия шлем е най-специалното нещо и няма значение на каква възраст ще го постигнеш, казва австриецът Доминик Тийм, който на 23 години е един от най-добрите тенисисти в света.

Той заема осмото място в ранглистата и е единственият играч под 26 години в топ 10, има седем титли в кариерата си, а миналата година игра за пръв път на полуфинал в турнир от Големия шлем - на любимия му "Ролан Гарос".

Тийм беше поставен под №1 в турнира Garanti Koza Sofia Open, но изненадващо загуби от грузинеца Николоз Басилашвили още в първия си мач. Въпреки поражението той се съгласи да разговаря с "Дневник" след двубоя.

Какво мислиш за играта си след първите четири турнира за 2017 г.?

- Представянето ми на Australian Open не беше толкова лошо, но играта ми със сигурност все още е далеч от това, което трябва да бъде. Все още опитвам да намеря най-добрата си игра.

Чувстваш ли се добре физически и защо не успя да се представиш добре в София?

- Нямам физически проблеми. Просто не успях да намеря ритъма си през целия мач. Съперникът ми сервираше много добре и се добрах до шансове за пробив едва в последния гейм. Не съм във формата, в която бях миналата година, но като цяло се чувствам добре.

За теб не е нещо ново да влизаш по-трудно в сезоните. Очакваш ли скоро играта ти да бъде на познатото ниво?

- Като изключим миналата година, винаги съм имал проблеми в началото на сезоните. Не е нещо ново за мен, така че съм сигурен, че нещата ще се подобрят. Може би няма да стане още следващата седмица, но очаквам с натрупването на мачове да заиграя по-добре и за сезона на клей да бъде на сто процента.

Мислиш ли, че проблемът е, че играеш твърде много турнири на година - само през 2016 г. бяха 28, и почивката ти между сезоните е прекалено кратка?

- Да, определено миналият сезон беше много дълъг и тежък. Почивката ми беше много кратка. Със сигурност ще променя това в бъдеще, за да мога да имам малко повече време за почивка.

Работиш с един и същ треньор (Гюнтер Бресник) още от дете, което се случва рядко в тениса. Как успявате?

- Познавам го вече почти 15 години. В това време сме преминали заедно през всички добри и лоши моменти. Имаме много специална връзка с него. До този момент съм се развивал само във възходяща линия, така че не е имало нужда да правя промяна. Отношенията ни като играчи и треньор са страхотни и се надявам да продължи да бъде така занапред.

Той ли реши да преминеш от бекхенд с две ръце към бекхенд с една ръка, което също е нещо изключително рядко срещано?

- Да, той взе това решение, защото бекхендът ми с две ръце не беше много добър. Техниката ми беше грешна, захватът ми беше грешен. Затова решихме да сменим абсолютно всичко в бекхенда ми.

Колко време ти отне да започнеш да играеш добре бекхенд с една ръка?

- Страшно много време. В продължение на две-три години не печелех абсолютно нищо, дори в Австрия. Може би след около три години и половина започнах да печеля титли на международно ниво и да се развива много бързо. За да стигне до там обаче трябваше да мине доста време.

Наблюдава се един ренесанс на играещите бекхенд с една ръка. Такива бяха трима от полуфиналистите в Австралия. Мислиш ли, че повече играчи ще започнат да играят бекхенд с една ръка?

- Има много играчи, които играят бекхенд с една ръка, но повечето от тях вече са на години. Аз и Григор сме може би единствените млади играчи с бекхенд с една ръка. Вероятно това ще се промени в бъдеще. Но ако имаш добър бекхенд, няма значение дали го изпълняваш с една или с две ръце.

Защо сте толкова малко младите играчи, практикуващи бекхенд с една ръка?

- Ретурите са по-лесни с две ръце. Освен това, ако се изправиш срещу левичари, те играят с много агресивен топспин към бекхендите с една ръка, пращат много високи топки, които са трудни за контролиране. Оттам нещата стават по-трудни за форхенда ти.

В началото на 2015 г. смени ракетата си и премина от Head към Babolat. Колко дълъг и труден беше процесът на свикване?

- Естествено, не беше никак лесно. Въпреки че ракетите са сходни, започнах да използвам друга марка и имаше разлики. Отне ми около три-четири месеца да свикна. Беше тежък период, направих кошмарен старт на 2015 г., отпадах в първи кръг на повечето турнир. След това обаче дойдоха няколко добри резултата, започнах да вярвам на ракетата си и след три-четири месеца се влюбих в нея.

Тази година ще навършиш 24 години. Колко близо си до титла от Големия шлем?

- Надявам се да спечеля поне една титла от Големия шлем в кариерата си. За мен няма значение дали ще се случи на 23, на 24 или на 30 години. Чувството винаги ще е много специално.

Източник: Дневник

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички