Уимбълдън 2016: С очаквания за изненада при жените и тривиалност при мъжете


Уимбълдън 2016: С очаквания за изненада при жените и тривиалност при мъжете
Снимка: Getty Images/Guliver

3397 0

Точно преди 139-тото издание на най-стария турнир от Големия шлем „Уимбълдън” интересът към Великобритания е подчертано засилен заради Brexit. Самият турнир някак остава в сянка, а интересът специално към мъжката надпревара е понижен заради смазващото превъзходство на Новак Джокович и липсата на младата алтернатива, която да му се опълчи така, както преди десетина година Рафаел Надал посмя да хвърли ръкавицата на Роджър Федерер във времената, в които швейцарецът упражняваше подобен диктат. По-непредвидимо и оспорвано е при жените – кралицата Серина Уилямс губи почва под краката си, загуби и на Australian Open, и на „Ролан Гарос” на финал и всички се питат дали тя вече не свърши горивото – точно преди да изравни рекорда от 22 титли от Големия шлем на „вечната” Щефи Граф.

В следващите редове Sportlive.bg ще хвърли кратък поглед върху жребия при мъжете и жените – защото традицията „Уимбълдън” не може просто така да бъде подмината!

Българското участие


Започваме с дамите – най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова изтегли много тежък жребий. Тя е в горната половина на схемата, като почва срещу номер 7 в схемата и номер 8 в света Белинда Бенчич. Миналата година Цвети отпадна точно от Бенчич в първи кръг на най-успешния си турнир от Големия шлем – с 6:3, 1:6, 3:6. Сега обаче Бенчич изпусна цялата пролет от тура заради контузия в гърба и определено няма игрови ритъм. Нещо повече – превантивно тя се оттегли още в първи кръг на подготвителния турнир в Бирмингам, след като губеше с 4:6, 3:4 от Ирина-Камелия Бегу. Швейцарката все пак игра полуфинал в Хертогенбош, но загуби сетове в първите си три мача от номер 132 Алисън Ван Утванк и номер 108 Виктория Голубич, които едвам победи в тайбрек в решителен трети сет. За сравнение Цвети стигна четвъртфинал в Бирмингам, като мина през квалификации и победи точно Ирина-Камелия Бегу на осминафинал с 6:3, 6:3. На трева Пиронкова е най-добра – затова Sportlive.bg ще се довери на нашето момиче, което показа отлична форма на „Ролан Гарос” и прогнозираме, че Бенчич ще си събере куфарите още в първи кръг. Ако това стане, Цвети спокойно може да стигне поне до осминафинал, където ще най-вероятно би играла с опасната и много агресивна чехкиня Барбора Стрицова, която я победи на четвъртфинал в Бирмингам. Цвети може да играе и с номер 10 в схемата Петра Квитова на тази фаза, но Квитова е крайно нестабилна и нищо чудно да изхвърчи при сблъсък със Стрицова.

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал


При мъжете всички погледи са вперени в Григор Димитров. Шест поредни загуби за първата ни ракета обаче не навяват на много хубави мисли. Димитров все пак победи Давид Гофен в демонстративния турнир The Boodles и вече е време да се очаква победа и в официален мач – още повече, че играе с номер 113 в света Бьорн Франтанджело. Още във втори кръг обаче Димитров най-вероятно ще се изправи срещу Жил Симон. Обнадеждаващо е, че Симон също не е в цветущо състояние – загуба още във втори кръг в Щутгарт, от Хуан-Мартин Дел Потро, който преди това победи Григор, а в Куинс Симон загуби от номер 85 в света Кайл Едмънд още в първи кръг. Това дава надежди, но психическото състояние на Димитров е такова, че надеждата не може да е твърде силна – още повече, че балансът му със Симон е 1:5! Ако все пак Димитров успее, в трети кръг вече ще го чака или Гаел Монфис, или приятеля му Жереми Шарди.

Прогноза: Втори кръг/Трети кръг

Фаворитите


Както вече написахме при жените нещата са по-непредвидими. Логично е да се очаква, че Серина Уилямс ще е едната финалистка. Интересен факт е, че номер едно и при жените, и при мъжете избраха да не играят подготвителни турнири и ще видим дали това няма да попречи на ритъма им в началото. Специално за Серина по-сериозните противнички идват чак от трети кръг – евентуално Кристина Младенович, на осминафинал пък Слоун Стивънс, защо не и Каролине Вожнячки. Оттам-насетне обаче не се вижда кой би спрял Уилямс, която би трябвало „да е влязла вече в турнира”.

В долната половина на схемата кандидатки за слава много. Шампионката на „Ролан Гарос” и миналогодишна финалистка на „Уимбълдън” Гарбине Мугуруса със сигурност се надява на нов хубав за нея турнир. Испанката може да се притеснява от Луцие Шафаржова при мач в трети кръг, но все пак чехкинята не е в чак толкова добра форма. Истинска наслада за окото би трябвало да е полуфинал с Мадисън Кийс/Симона Халеп, а не трябва да се подценява и ветеранката Винъс Уилямс, която отива към край на кариерата си, но е номер 8 в схемата. Кийс е трети фаворит на букмейкърите за титла в Лондон, след като направи отлична подготовка с титла в Бирмингам.

Прогноза за финал: Серина Уилямс – Мадисън Кийс, титла за Серина


При мъжете сме изправени пред огромната вероятност за трети пореден път да видим финал от Шлема между Новак Джокович и Анди Мъри. Джокович се цели в Календарен Голям шлем и макар да не игра подготвителен турнир преди „Уимбълдън”, това едва ли ще му повлияе – той вече е печелил титлата в Лондон и преди по този начин. Ноле би срещнал по-сериозно трудности чак на четвъртфинал, евентуално срещу някой измежди Милош Раонич и Кевин Андерсън, който миналата година на „Уимбълдън” направи мача на живота си точно срещу Ноле и загуби с 2:3 сета. На полуфинал вече Джокович най-вероятно може да очаква среща със седемкратния шампион Роджър Федерер, който се завърна след контузия, но определено изглежда вече по-бавен от основна линия и в 3 от 5 сета срещу Ноле ще трябва да сервира изумително – над 65% със сигурност, и да играе в светкавично темпо и с огромна ефективност на мрежата, за да може да спечели – мисия твърде малко вероятна към момента. Освен това Федерер ще има със сигурност повече трудности от Джокович по пътя към полуфинала – Александър Долгополов в трети кръг с нестандартния си стил може да е много опасен, Гаел Монфис на осминафинал също, а Кеи Нишикори или Марин Чилич на четвъртфинал няма да са приятни съперници.

В долната половина другият фаворит Мъри, който традиционно загря за турнира с титла в Куинс, ще има по-сериозни трудности чак на осминафинал – срещу Ник Кирьос най-вероятно. На четвъртфинал Мъри би засякал някой измежду Жо-Вилфред Цонга или Ришар Гаске, но и двамата едва ли биха го спрели – най-много да има красив мач, но с предизвестен краен резултат. На полуфинал обаче нищо чудно Мъри да излезе срещу някоя изненада – третата четвъртина при мъжете предлага най-много неизвестни и възможност някой да се възползва от истинската касапница, която се очертава в първите кръгове с мачове като Доминик Тийм – Флориан Майер, Бърнард Томич – Фернандо Вердаско, евентуално във втори кръг Стан Вавринка – Хуан-Мартин Дел Потро. Силен кандидат за излизане на полуфинал е Томаш Бердих, който е финалист от 2010 година. Много интересен ще е негов мач с друг силен кандидат за пробив - младия Александър Зверев, в трети кръг, като Зверев може да играе с Доминик Тийм на осминафинал, ако младият австриец преодолее Майер още в първия си мач – в Хале германският ветеран показа на Тийм, че на трева има доста да учи. Именно заради настилката с по-големи шансове като че ли е Зверев, който спокойно може да стигне до полуфинал и е фаворит на Sportlive.bg да го стори.

Прогноза за финал: Новак Джокович – Анди Мъри, титла за Джокович

Приятните изненади


При жените изненада може да има отвсякъде. И все пак – поглед към Винъс Уилямс, която е номер 8 в схемата и започва срещу Дона Векич. Американката е съвсем близо до края на кариерата си, освободена е психически, познава и чувството да е шампион на „Уимбълдън”. Винъс е в най-долната четвъртина на схемата и като игра на трева няма равностойна в непосредствена близост. Любителите на залозите може да погледнат смело към четвъртфинал Уилямс – Мугуруса, а кой знае дали опитът и адреналинът от последното участие на Винъс няма да стигнат за някой подвиг!

Номер 24 в схемата Барбора Стрицова също е силен кандидат за изненада. Открит, атакуващ стил, финал в Бирмингам, жребий във втората четвъртина на схемата, където най-голямото име е колебливата Петра Квитова – Стрицова спокойно може да излезе на четвъртфинал срещу Агниешка Радванска или Доминика Цибулкова.

При мъжете внимание към завръщащия се Хуан-Мартин Дел Потро. Аржентинецът спокойно може да се справи с номер 4 в схемата Стан Вавринка, който хич не обича да играе на трева, а техен сблъсък се очаква във втори кръг. Всъщност Вавринка още в първи кръг излиза срещу коварен съперник – младият американец Тейлър Фриц, който е способен да даде отпор и ако швейцарецът е разсеян, което му се случва нерядко, сензацията може и да е факт! При отстраняване на Вавринка, Дел Потро има път до четвъртфинал, където може би вече мачовете ще му станат повечко и сблъсък с някой измежду Зверев/Бердих/Тийм би му дошъл повече.

Шампионът от Хале Флориан Майер също е в тази част на схемата и може още в първи кръг да вземе голям скалп – на номер 8 в схемата Доминик Тийм. Майер го стори в Хале, а на още „прясната” трева в първи кръг залог за него е съвсем обоснован. Оттам-насетне осминафинал е най-малкото, което може да се очаква от него – и мач със Зверев или Бердих. Ако Зверев и Бердих се вкарат в някоя драма в трети кръг, Майер може да се възползва от умората и да изкочи напред до четвъртфинал, а апетитът, знаем, идва с яденето – в крайна сметка защо не Анди Мъри да види на полуфинал германско присъствие!

Потенциалните разочарования

Петра Квитова изглежда кандидат номер едно при жените! Още в първи кръг номер 10 в схемата ще играе с коварната Сорана Кърстя, която има по-мек стил и често вкарва в капаната на пресилените удари съперничките си с уж удобни топки за атака. При сегашното си състояние Квитова спокойно може да изпадне в една от сериите си на купища непредизвикани грешки.

При мъжете, освен Стан Вавринка, за когото стана въпрос, внимание и към Кеи Нишикори. Японецът най-вероятно ще играе още във втори кръг с Жил Мюлер, а тенисистът от Люксембург обожава тревата и при все още неизтърканите кортове сервисът му ще е могъщо оръжие!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички