Краля на клея обезкуражи Григор Димитров и го спря в Монте Карло


Краля на клея обезкуражи Григор Димитров и го спря в Монте Карло
Снимка: Guliver/GettyImages

33906 0

Световният №5 Григор Димитров даде всички от себе си срещу Рафаел Надал в полуфинала от "Мастърс" турнира в Монте Карло, но силите му стигнаха да се противопостави само в първия сет и след 4:6, 0:6 Краля на клея се класира за поредния си финал в Княжеството.

Първият сет се разви изключително драматично, като Димитров показа отлична игра и двамата си размениха по един пробив в първата половина на сета. При 4:5 обаче Григор Димитров обаче допусна пробив след силна игра на Надал и много дълбоки удари от негова страна.

Силната игра на Гришо не му помогна срещу титана на клей кортовете, което очевидно обезкуражи българския тенисист. Димитров допусна рязък спад в играта си, което позволи на Надал съвсем рутинно да спечели с 6:1 във втория сет, класирайки се за пореден път на финал в Монте Карло.

За пръв път в кариерата си Димитров стигна до полуфинал на Мастърса в Княжеството. Той си заработи 250 точки за световната ранглиста, но най-важното е че спря серията си от тежки поражения от турнира в Ротердам насам.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

Двамата тенисисти вече са на корта. На сервис ще започне Рафаел Надал.\

ВТОРИ СЕТ

0:1 - Надал поведе с 40:15, но допусна две поредни грешки и позволи на Гришо да изравни. Перфектен сервис по правата му даде ново предимство. Аут от форхенд на Димитров и гейм за Надал.

0:2 (пробив) - Нови две непредизвикани грешки и Надал поведе с 0:30. Гришо не успя да вкара и първи сервис, което позволи на Надал да атакува от ретур. Атаката сполучи и Димитров изостана с 0:40. Нова грешка и пробив на 0 за световния №1.

0:3 - Гришо достигна до ситуация 30:30, но Надал нямаше проблем да спечели следващите две точки.

0:4 - Григор Димитров изглеждаше обезкуражен от доминацията на Надал и позволи втори пробив на 0 в полза на испанеца.

1:5 - След гейм на 15 Димитров все пак успя да запише гейм срещу името си във втория сет.

1:6 - Сет за Рафаел Надал.

ПЪРВИ СЕТ

0:1 - Григор Димитров спечели първата точка след страхотно разиграване от основната линия. Надал обърна до 40:15, но при 40:30 във фантастично разиграване, при което и двамата излязоха по два пъти на мрежата Григор успя да спечели точката след грешка при смач от задно поле на Рафа. Следващите две точки обаче бяха за испанеца.

0:2 (пробив) - Димитров откри своето подаване с ас, но въпреки добрия му начален сервис се стигна до 30:30. Аут от форхенд на Димитров пък означаваше шанс за пробив в полза на световния №1. Димитров се защити с комбинация от сервис по дългия диагонал и форхенд по бекхенд правата - равенство. В следващото разиграване Надал действа много агресивно прати страхотен бекхенд по диагонала, който Гришо не успя да върне - втори шанс за испанеца. С успешна комбинация от форхенд и бекхенд Надал разби защитата на световния №5 и успя да пробие.

0:3 - Магическа къса от бекхенд на Григор Димитров даде аванс на българина от 15:30. Три поредни непредизвикани грешки обаче позволиха на Надал да затвърди пробива.

1:3 - Първи гейм в полза на Григор Димитров, който печели на 15.

2:3 (пробив) - Ситуация 0:30 в полза на българина. След грешка на Надал той получи 3 шанса да пробие, като при първата прати ретура си в мрежата - 15:40. Последва дълго разиграване, в което на няколко пъти Димитров върна тежки удари на Надал и в крайна сметка Рафа прати бекхенд в аут - връщане на пробива.

3:3 - Двойна грешка даде аванс от 15:30 на лидера в световната ранглиста. При 30:30 Димитров прати бекхенд по правата в аут и даде шанс на Рафа за пробив. С отлична защита и "разхождане" на Надал по двете страни на корта Григор принуди Матадора да прати бекхенд в мрежата за 40:40. Надал "повика" Гришо на мрежата с къса топка, но при последвалата размяна на удари край филето Димитров надделя - гейм точка за него. Аут от ракетата на Рафа означаваше и гейм за българина.

3:4 - При 40:0 Димитров се отличи с отличен минаващ удар при мрежата срещу Рафа, но това беше и единствената точка, която той завоюва в 7-ия гейм.

4:4 - Форхенд в мрежата даде предимство на Надал на старта на гейм №8. Последваха две точки за българина, но и грешка от негова страна след атака от форхенд - 30:30. Още една неточност на българина и Надал получи нов шанс за пробив. Рафа обаче прибърза с опит за уинър по правата от форхенд и прати топката на сантиметри в аут - 40:40. С дълбоки удари испанецът взе предимство в разиграването и Григор се опита да завърши с атака при мрежата, но топката с малко не премина в полето на Надал - второ равенство. Димитров отново взе предимство, но след това допусна двойна грешка за равенство №3. Грешка на Надал и уинър на Гришо означаваха 4:4 в сета.

4:5 - Гейм на 15 за Надал.

4:6 (пробив) - 15:30 в полза на Надал при сервис на Григор. Рафа се стараеше да вкарва възможно най-дълбоки удари, а това принуди Димитров да прати нов удар от форхенд в аут - две точки за пробив в полза на световния №1. При 30:40 последва много тежко разиграване, при което Димитров пусна малко по-къс удар и НАдал се възползва - топовен форхенд по правата и пробив.

ГЛЕДАЙТЕ МАЧА:

 

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Димитров имаше сериозни трудности в първите си два мача в надпреварата. След като записа няколко поредни слаби сезона на "клей", той стартира надпреварата с мач срещу Пиер-Юг Ербер, който му взе първия сет, но Димитров съумя да обърне и да спечели битката. Упражнението се повтори срещу Филип Колшрайбер, за да дойде време за четвъртфинал срещу Давид Гофен.

След като взе първия сет с 6:4, Григор изостана с 1:5 във втората част. Оттам нататък обаче българинът записа най-силните си минути на червен корт от години, след като успя да вземе следващите 5 гейма и вкара сета в тайбрек. Там той беше безкомпромисен и спечели със 7:5.

Надал от своя страна е загубил едва 11 гейма и все още е без загубен сет. В четвъртфиналите той буквално прегази Доминик Тийм с 6:0, 6:2 и гледа уверено към 11-а титла от турнира в Монте Карло.

В двубоите между Димитров и Надал испанецът има пълно превъзходство, като е спечелил 10 от 11 мача помежду им. 3 пъти те са играли на клей, като и трите мача бяха спечелени от Надал, който е дал един сет на Григор.

Къде да гледате Григор Димитров - Рафаел Надал - вижте в Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички