Тенис спец от Австралия: Феновете правят Григор 20см по-висок


Тенис спец от Австралия: Феновете правят Григор 20см по-висок
Снимка: Guliver/GettyImages

2691 0

Крейг Гейбриъл е сред най-авторитетните тенис журналисти в Австралия. Отразява турнирите по всички точки на земното кълбо вече 35 години. Работи за радио и телевизионни канали в родината си и не само. Медиен директор на надпреварите в Сидни и Шанхай, съветвал е звезди като Серина Уилямс, Виктор Троицки, Анди Родик и Александър Долгополов. Рио 2016 е седмата лятна олимпиада, която отразява в кариерата си. Гейбриъл прие поканата на bTV и анализира представянето на Григор Димитров в Мелбърн.

Григор е фантастичен в Австралия - с победата в Бризбейн, с невероятния тенис, с втория си полуфинал на турнир от Големия шлем. От гледна точка на Роджър Федерер, Димитров е по-добрият вариант за съперник на финала. Не го казвам в негативен аспект – имам предвид статистиката на швейцареца срещу Рафаел Надал и същевременно сериозното му преимущество срещу българина. Именно този въпрос бе зададен на Федерер след мача му с Вавринка и той отговори: „На кого му пука, наистина няма значение.”

Да, на пръв поглед Григор е по-лесният съперник, но когато стане дума за истинската битка, всичко е възможно. Роджър наблегна на това, че няма предпочитания за противник на финала.

Ситуацията на „Аустрелиън Оупън” е впечатляваща. Сякаш се връщаме назад във времето. Имаме ретро финал при жените с Винъс и Серина, вече имаме със сигурност наполовина ретро финал при мъжете с Роджър. А ако срещу него е Рафа, ще си е ретро отвсякъде. Никой не е очаквал това в началото на турнира. Това е фантастично за спорта. Старите кучета отново се надигат и определено се забавляват.

Аз съм влюбен в играта на Григор. Обожавам начина, по който играе. Толкова е красиво за гледане, с такава лекота. Заради този стил сравненията с Федерер са неизбежни. Самият Роджър обаче припомня, че в началото на неговата кариера имаше съпоставки с Пийт Сампрас. И призова това да спре.

Димитров е самият себе си. Признава, че е получавал съвети от Федерер, но има свой собствен стил. Роджър не крие подкрепата си към Григор. Който и да видим на финала, ще бъде невероятно.

Григор е пораснал, вече е на 25 години. През 2014-а все още беше доста млад. Отличаваше се, вече беше част от голямата игра, представеи се добре на Куинс и достигна полуфинал на „Уимбълдън”. Тогава всеки очакваше от него да е следващата голяма звезда. Не е лесно да се справиш с подобно напрежение, когато си много млад и неособено опитен.

Да, той смени няколко треньори. Дани Валверду, който преди работеше с Анди Мъри и Томаш Бердих, успя да развие най-добрите му качества, помогна му да ги показва. Българинът изглежда фокусиран и много силен психически. Подобрил е сервиса си и форхенда. Вече може да погледне към развитието и на други елементи от играта си. Мисля, че сътрудничеството му с Дани, който е наистина страхотен човек, е една от основните причини за формата му.

Не знаех, че има толкова много българи в Австралия. Определено са шумни, знамената винаги са вдигнати, скандиранията са чудесни. Когато имаш фенове зад гърба си, привърженици от собствената ти страна, това помага. Увереността се увеличава. Чувстваш се с 20 сантиметра по-висок. Мисля, че това също е голям бонус за Григор в Австралия.

Той е доста популярен тук, особено сред младите дами. Предполагам, че в мача с Рафа публиката няма да е срещу него, но въпреки това очаквам Надал да получи по-силна подкрепа, защото хората искат да видят ретро финал срещу Роджър. Но това не означава, че те не харесват Григор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички