Григор Димитров сам се постави под голямо напрежение, но след много драма продължава на "Ролан Гарос"


Григор Димитров сам се постави под голямо напрежение, но след много драма продължава на "Ролан Гарос"
Снимка: Getty Images/Gulliver

9017 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров мина през много трудности, но все пак отстрани опитния сърбин Янко Типсаревич в първия си мач на "Ролан Гарос". Първата ни ракета победи с 6:3, 6:0, 3:6, 6:7(4), 6:4. В следващия кръг Димитров ще изправи срещу Марин Чилич.

Първият сет бе сет на пробивите, като имаше 5, а два пъти Григор трябваше да наваксва. Все пак се справи, като в осмия гейм стигна до решаващ пробив за 5:3. И двамата тенисисти бяха много несигурни на своите подавания, но все пак Димитров успя да затвори първата част с 6:3. Вторият сет бе перфектен за Григор, като дори не даде гейм на опонента си. Серията му от поредни спечелени геймове пък стигна до 11 и не се виждаше как сърбинът може да затрудни Димитров.

Това обаче се случи и в третия сет Димитров загуби устрема си и Типсаревич моментално усети колебанието му. Въпреки че сърбинът видимо изпитваше болки и няколко пъти имаше намеса на медицински щаб, това не му попречи и успя да сътвори обрат в частта. Още в първи гейм Григор направи пробив, но той бе върнат още в следващия гейм. За 5:3 сърбинът отново проби, а на последвалото подаване затвори частта.

В четвъртия сет играта бе равностойна, като двамата си размениха по един пробив, а в последвалия тайбрек 34-годишния сърбин показа по-уверена игра и го спечели, за да изравни сетовете. За радост на Григор в петия решаващ сет успя да стигне до обрат в деветия гейм, като преди това нито един от двамата не предприемаше излишно рискове. На своето подаване Димитров не сгреши и затвори срещата.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 Експресен начален гейм за Григор, който след малко повече от минута взе подаването си на 0.

1:1 Грешка от форхенда на Григор даде първата точка в срещата на Типсаревич. До края на гейма българинът взе само една точка и се стигна до равенство в резултата.

1:2 (пробив) Продължително разиграване завърши с топка в мрежата след бекхенд на Григор за равни 15. След двойна грешка от страна на българина сърбинът си осигури точка за пробив, от която той се възползва и след по-малко от 10 минути Типсаревич вече имаше преднина.

2:2 (пробив) Типсаревич си осигури бързи две точки, но все пак Григор съумя да вземе следващите две и да изравни резултата, и дори да си осигури точка за връщане на пробива. След блестящ уинър от форхенда при по-дълго разиграване Григор бързо върна пробива.

2:3 (пробив) Трети пореден пробив в първия сет. Сърбинът дръпна в резултата с 40:15, като първата точка за пробив бе отразена, но при втората Димитров отново прати топката в мрежата. 

3:3 (пробив) Определено това е сет на пробивите, като българинът за втори път успя да се измъкне от трудна ситуация. Първата точка в шестия гейм бе за хасковлията, след като Типсаревич направи първата си двойна грешка в срещата. Подобно на миналия гейм, този път първата ни ракета си осигури предимство от два брейк пойнта, като вторият се оказа успешен за него след бекхенд на линията.

4:3 Най-сетне Григор успя да вземе подаването си, като даде само точка на съперника си.

5:3 (пробив) Типсаревич отново бе доста несигурен на свое подаване и Григор се възползва от това. Той се справи със силните сервиси и дълбоките форхенди на сърбина и още при първата възможност затвори гейма в своя полза.

6:3 Григор направи нова двойна грешка, с която сръбският тенисист спечели две точки за нов пробив в срещата. Въпреки това Димитров не се разколеба и направи три поредни точка, за да затвори сета в своя полза.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) Страхотно начало за българина и във втория сет. Григор се справи с началните удари на Янко и бързо си осигури две точки за пробив. Първата бе отразена, но при втората Димитров показа по-агресивна игра и принуди сърбинът да сгреши.

2:0 Експресен гейм за тенисиста ни, в който Типсаревич взе само точка.

3:0 (пробив) Григор спечели седми пореден гейм в двубоя, а играта на опонента му определено изпитваше затруднения.За 40:30 Григор изпълни страхотен лоб от воле за един от най-красивите удари в срещата. А при брейкбола Типасаревич допусна непредизвикана грешка.

4:0 Сърбинът получи медицинска помощ в паузата между геймовете заради болки в глезена. Отново без затруднения Григор спечели подаването си.

5:0 (пробив) Отново първата ни ракета владееше събитията на терена, като бе доста прецизен в ударите си, а след пресилен форхенд на сърбина си осигури трети пореден пробив в сета.

6:0 Димитров не даде никакви възможности на Типсаревич да запише дори гейм на сметката си в този сет и затвърди доминацията си в тази част.

ТРЕТИ СЕТ

1:0 (пробив) Димитров продължи добрата си серия, като този път пробивът бе дори на 0, спечелените поредни геймове станаха 11.

1:1 (пробив) В този гейм сърбинът показа малко повече съпротива на корта, като дори поведе с 15:30, но след излизане на мрежата Григор успя да изравни резултата. След това последва двойна грешка за Димитров, която осигури точка за пробив за Типсаревич и се възползва от нея.

1:2 Типсаревич поведе в резултата за първи път от началото на първия сет. Въпреки това, сърбинът видимо изпитваше страхотни болки, но все пак продължи срещата.

2:2 Гейм на 0 за българина.

2:3 Много по-лесен гейм за сърбина, който затвори подаването си без да даде точка на Григор.

3:3 Още един по-спокоен гей, който българинът затвори на 15.

3:4 След двойна грешка на сърбина се стигна до равни 40. Все пак обаче той успя да измъкне подаването си, а след невърнат сервис затвори гейма, възползвайки се от първото предимство.

3:5 (пробив) За първи път в сета Григор изпита доста трудности. Двойна и непредизвикана грешка направи резултата 0:30 за Типсаревич. Още при първия си шанс за пробив не сгреши и направи страхотрн обрат.

3:6 34-годишният сърбин се възползва от спада на играта на Григор и още при първия шанс затвори сета - първи в негова полза.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

1:0 Григор спечели първия си гейм на свой сервис, макар отново да имаше леки затруднения, като се стигна до 30:30. След хубави сервиси, включително и един ас обаче успя да вземе подаването си.

1:1 Сърбинът изравни резултата без да даде точка на Димитров.

2:1 Гейм на 0 и за българина.

2:2 Първият сет от началото на срещата, който толкова дълго няма пробив. Типсаревич бързо си осигури преднина, която не изпусна до края.

2:3 (пробив) Спадът в играта на Григор продължи и в този гейм, допускайки пробив. След грешка от бекхенд на Григор се стигна до равни 30, а с агресивната си игра Типсаревич му осигури шанс за брейк. Отново сбъркан бекхенд на Димитров и преднина за сърбина.

2:4 Вече няма и помен от нерешителността, която доскоро изпитваше Типсаревич. Макар и след много битка успя да затвърди пробива си.

3:4 Григор взе трудно подаването си, като допусна да се стигне до 40:40. В крайна сметка благодарение на ас затвори частта.

3:5 Осмият гейм на сета бе най-оспорваният от началото на срещата. Григор изпусна невероятен шанс, след като имаше пред себе си три брейкпойнта. При първите две нямаше какво да направи, тъй като Типсаревич се спаси с ас и мощен форхенд, но при третия пропиля добра възможност за минаващ удар. Григор след това стигна и до четвъртата възможност, но сърбинът отново бе непробиваем. Сърбинът сгреши при следващата точка, давайки пети шанс на българина, но се спаси с добър форхенд. До повече възможности за Григор не се стигна и Типсаревич взе гейма.

4:5 Григор поведе с 30:0, но впоследствие не успя да затвори частта, а дори допусна да се стигне дори до сетбол за Типсаревич. Все пак българинът се спаси и остана в сета.

5:5 (пробив) В последния възможен момент Димитров успя да изравни резултата, като върна пробива. Българинът стори това на 0 и се задържа в четвъртия сет.

5:6 Въпреки че Григор направи осмата си двойна грешка в срещата, това не го спря да си вземе подаването, с което си осигури поне тайбрек.

6:6 Много бърз гейм на 0 за сърбина, който прати сета в тайбрек.

Тайбрек: Типсаревич влезе много по-уверен в тайбрека, като направи минипробив още в първото разиграване. При 3:4 34-годишният тенисист също загуби на свой сервис, но вместо Григор да се възползва, то още на следващата точка на свой сервис не успя да спечели и изостана с 3:5. След това взе следващата, но на свой ред сърбинът не сгреши при ниро една от последвалите и затвори частта - 6:7 (4).

ПЕТИ СЕТ

0:1 Григор се бори до последно, за да почне с пробив решаващата част, но не успя. Стигна се до равенство 40:40, след което с голям късмет и с намеса на мрежата сърбинът стигна до геймбол, който реализира.

1:1 Гейм на 15 за Димитров.

1:2 Още един труден за Типсаревич гейм. В него дори трябваше да отрази и точка за пробив, която Григор си осигури с минаващ удар. Тя обаче бе отразена и след 7 минути игра сърбинът взе гейма си. След края му отново поиска медицинска пауза.

2:2 Бърз гейм за българския тенисист, спечелен на 15.

2:3 Гейм на 0 за сърбина.

3:3 Бързите геймове продължиха, като и Григор записа такъв на 0.

3:4 Типсаревич спечели бързо първите три точки и макар Григор да намали до 30:40, но не успя да вземе нещо повече.

4:4 Надлъгването между двамата предложи, като нито един не предприемаше излишни рискове, а Григор затвори и това свое подаване на 0.

5:4 (пробив) Типсаревич най-накрая се пропука, въпреки че имаше преднина от 30:0. След много грешки, които допусна се стигна до брейкбол за българина. Той се възползва веднага и си осигури важна преднина.

6:4

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Играта на този корт започва в 12:00 часа българско време с мач от женската схема на надпреварата между Петра Мартич и Онс Жабер, след което на него ще излязат Димитров и Типсаревич. Това трябва да се случи около 13:30-14:00 часа.

Димитров и Типсаревич имат общо шест мача помежду си, като 34-годишният сърбин води с 4:2 в общия баланс. На клей кортове двамата са се срещали само веднъж и Димитров победи в Монте Карло през 2013 г. Типсаревич в момента е е 317-и в света, а българинът е 47-и в ранглистата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички