"Ролан Гарос" - под знака на Джокович и Надал


"Ролан Гарос" - под знака на Джокович и Надал
Снимка: Getty Images/Guliver

2730 0

Поредното сказание от „Легендата за червената земя” вече трепти на устните на разказвача. В неделя, 24 май, от 12:00 часа българско време, то ще почне да се лее и да чертае нови чудни краски в романите с тенис приказки. Защото – започва „Ролан Гарос”!!!

Вторият за годината турнир от Шлема ще предложи уникални емоции – особено предвид изтегления вече жребий и при мъжете, и при жените. А една от най-големите сладости на толкова големи спортни събития, особено и като участват българи, са прогнозите. Едва ли е имало човек, който да не е искал да надникне в бъдещето за нещо, което му скъпо, интересно, любопитно. Нека заедно направи този опит – с анализа нa Sportline.bg и Actualno.com на схемата при мъжете.

Българското участие


И да беше го мислила предварително, едва ли Мария Шарапова можеше да постави на по-лошо място в схемата своя любим Григор. Нашата първа ракета при мъжете е поставен под номер 10 в турнира, след вчерашното отказване на Милош Раонич, като е в горната част на схемата – точно при Новак Джокович и Рафаел Надал!

Определено дотук годината не е успешна за Григор, който претърпя няколко сериозни разочарования, макар че на клей постигна нелоши резултати – четвъртфинали в Монте Карло и Мадрид. Димитров, обаче, не успява да напипа постоянен ритъм, все още допуска резки спадове на сервис и това го разбалансира сериозно. Българинът безспорно работи и опитва, в момента е в процес на подбор на нова ракета, а само тези, които са играли на по-високо ниво, знаят колко е важно каква е ракетата и че много трудно се постига исканото – тя да е перфектното продължение на ръката.

Григор започва с американеца Джак Сок, с когото досега играха веднъж – в Стокхолм, където Гришо направи два поредни „горещи” удара – зад гърба и между краката, които и досега са на челно място в YouTube. Интересен факт е, че Сок е втори в света в класацията за най-въртелив форхенд след Рафаел Надал. Американецът взе титла на клей в Хюстън и има нелошо представяне на червено в Европа дотук, така че със сигурност ще е сериозно препятствие, макар че безспорно Григор е по-талантливия и с повече опит от двамата. Ако спечели, във втори кръг Димитров ще се изправи срещу типичен клей специалист – Пабло-Карено Буста или Виктор Естрея-Бургос. В трети кръг пък е възможен мач с Томи Робредо, а на осминафинал идва Рафаел Надал. Двамата играха на четвъртфинал в Мадрид и там Григор подходи прекалено предпазливо в ключови моменти, след като е ясно, че на клей срещу Рафа е необходимо да си ментално подготвен да бъдеш по-агресивен и да инкасираш няколко невероятни контраатаки от уж невъзможни позиции. Защото в тениса на най-високо ниво психиката, подготвеността, че трябва да се отпуснеш да твориш в най-важния момент показва кой е велик шампион! А Григор може – всеки има своите лутания, българинът просто трябва да ги преживее.

Прогноза: Осминафинал/Трети кръг

Фаворитите

Новак Джокович


Световният номер едно идва в Париж със само две загуби дотук през сезона – на четвъртфинал в Доха от Иво Карлович и на финала в Дубай от Роджър Федерер. Ноле е в брутална форма, спечели четири от петте изиграни дотук през сезона Мастърс-а, като само в Мадрид друг взе титлата, но там сърбинът въобще не игра – иначе кой знае. При тази поредица от невероятни резултати Джокович успя да победи Рафаел Надал на полуфинал в Монте Карло, пречупи и на два пъти Роджър Федерер на финалите в Индиън Уелс и Рим. Световният номер едно игра процентен тенис на изключително ниво и определено е във върхова форма.

Жребият се оказа доста жесток към Джокович – той е в една четвъртина с деветкратния шампион в Париж Рафаел Надал, за когото „Ролан Гарос” остана последната крепост. Мач между двамата може да има на четвъртфинал – истински финал преди финала, а на всичкото отгоре победителят би имал много сложен полуфинал срещу Анди Мъри, може би Давид Ферер, особено при факта, че който и да надделее от Ноле и Рафа най-вероятно ще го стори след продължителен и епичен мач. Иначе до четвъртфиналната фаза Джокович не е заплашен от абсолютно нищо, освен може би малко по-емоционален мач на осминафинал с представителя на домакините Ришар Гаске.

Прогноза: Шампион/Полуфинал

Анди Мъри


Кой би си го помислил – шотландецът идва в Париж без загуба на клей през сезона, с две титли – от Мюнхен и от Мастърса в Мадрид, където на финал премаза Рафаел Надал в два сета. А най-окуражаващото за всички фенове на Мъри е, че той е променил нагласата си към клея. Като характеристики играта му има всичко необходимо, за да може шотландецът да постига добри резултати на клей, но преди тази година той нямаше трофей на червена настилка. Основната причина за това беше негативното ментално отношение на Мъри към землената настилка, който излизаше с идеята, че ще загуби задължително срещу най-добрите. С представянето си през този сезон, особено в Мадрид, Анди вече изглежда е преодолял тези демони в главата си.

Шотландецът влиза на „Ролан Гарос” в по-тежката горна половина на схемата, като първият му мач е срещу Факундо Аргуельо от Аржентина. Във втори кръг Мъри вероятно ще играе с клей експерта Жоао Соуса, който стигна до финал в Женева, след невероятен обрат срещу Пабло Андухар от 1:6 точки в тайбрека на решителния сет. В трети кръг любопитен би бил мач на Мъри с Ник Кирьос, който победи в три тайбрека във втори кръг в Мадрид Роджър Федерер. А на четвъртфинал може да се стигне до крайно интересен сблъсък с Давид Ферер – финалист на „Ролан Гарос” от 2013 година.

Прогноза: Полуфинал/Финал

Неизвестните фактори

Роджър Федерер


Швейцарецът може само да благодари на леката ръка на Мария Шарапова, която не прати нито един от тежите фаворити за крайната победа в турнира в неговата част от схемата. Вече на почти 34 години, Федерер все още показва, че има тенис в него и уверено стои под номер 2 в света, но е ясно, че на клей е най-уязвим. Землената настилка изисква много повече физически сили и поддържане на висок ритъм, а Роджър в сърцевината си винаги е бил шотмейкър, което на клей може да носи успех само ако тенисистът е в разцвета, а не към залеза на кариерата си.

Федерер идва в Париж с една титла на клей – в Истанбул, където победи Пабло Куевас на финала, като стигна и до финал на Мастърса в Рим, но там Новак Джокович беше безмилостен. Точно мача с Ноле показва, че вече има не толкова малко играчи в света, които биха могли да победят Федерер на червено, ако той не показва най-високото си ниво. А за един почти 34-годишен тенисист да е постоянно на най-високо ниво, при това в 3 от 5 сета в продължение на две седмици – дори за гений като швейцареца това е много, много трудна задача.

Роджър тръгва срещу стария си познайник Алехандро Фая, с когото направиха паметен петсетов мач в първи кръг на „Уимбълдън” през 2010 година, когато швейцарецът направи пълен обрат от 0:2 сета пасив. Във втори кръг Федерер най-вероятно би играл с Марсел Гранойерс, а всички по-възрастни фенове биха изпаднали в носталгично настроение при мач на Федерер с Иво Карлович, Маркос Багдатис или Михаил Южни в трети кръг. Големият ребус за Роджър идва на осминафинал – там 99% ще чака Гаел Монфис. Пред домашна публика и предвид факта, че в последните им два мача Гаел победи, при това на клей, при това на финала за Купа Дейвис с 3:0 сета, то за Федерер такъв сблъсък ще е истински финал. На четвъртфинал най-вероятният противник е Стан Вавринка, но може и да има някой изненадващ съперник като Гийермо Гарсия-Лопес, защо не и Жил Симон, макар французинът да е в слаба форма. Вече на полуфинал ще е чудо, ако Федерер не играе с един измежду Томаш Бердих и Кеи Нишикори.

Прогноза: Осминафинал/Финал

Томаш Бердих


Поставеният под номер 4 в схемата чех има уникалният шанс да стигне дори до финала на турнира предвид жребия. Бердих е в долната половина на схемата, като е позициониран в третата четвъртина, където най-голям проблем изглежда Кеи Нишикори – но чак на евентуален четвъртфинал.

Томаш идва в Париж със самочувствието – финал в Монте Карло, загубен в три сета от Новак Джокович, полуфинал в Мадрид, където падна от изигралия най-добрия си мач дотук за годината Рафаел Надал, четвъртфинал в Рим, където преклони глава пред Роджър Федерер, след като явно вече му се понасъбра и повечко тенис. Бердих безспорно нанесе корекции в играта си, откакто в треньорския му екип дойде Дани Валверду. Томаш вече използва повечко топспин на форхенд, сервисът му е далеч по-стабилен и доста по-често използва сервис по диагонала на дюс полето, с който да отваря корта, а не да търси непременно и постоянно ас.

Във френската столица Бердих ще стартира с квалификанта от Япония Йошихито Нишиока. В трети кръг се очертава първото по-сериозно препятствие за чеха – ексцентричния италианец Фабио Фонини, когото Бердих победи в трети кръг в Рим. Фонини обаче има две победи на клей над Бердих, макар и едната да е през вече далечната 2009 година, като италианецът през годините записа някои паметни мачове на „Ролан Гарос”, като например петсетовата победа над Гаел Монфис през 2010 година. Затова и Бердих много трябва да внимава срещу Фонини. На осминафинал чехът вероятно ще игра с Жо-Вилфред Цонга, но определено французинът не е играчът, който беше преди контузията на финала за Купа Дейвис миналата година. На четвъртфинал вече 99% би имало мач с Кеи Нишикори.

Прогноза: Полуфинал/Трети кръг

Приятните изненади

Гаел Монфис


В мъжкия тенис нещата отдавна стават все по-предвидими по отношение на титлите – Джокович, Федерер, Надал, Мъри обират почти всичко стойностно от най-големите турнири. Затова и истински големите изненади стават все по-голяма рядкост. Но изглежда, че номер 13 в схемата Гаел Монфис, който е бивш номер 1 при младежите, е напълно способен да се възползва от жребия и да стигне далеч.

От лятото на миналата година Монфис определено показва по-зряла игра и е позабравил циркаджилъците, с които е известен. В Монте Карло Гаел успя да играе полуфинал на Мастърс турнир, като победи Роджър Федерер на осминафинал и Григор Димитров на четвъртфинал. За съжаление и през този успешен за него период французинът не беше подминат от контузии – болки в дясното бедро преди старта на клей сезона, болки в коляното, които го извадиха от турнира в Мюнхен.

На „Ролан Гарос” Монфис започва със сънародника си Едуард Роже-Васлен, а във втори кръг може да играе с опасния Диего Шварцман. Третия мач на Монфис най-вероятно ще е или с Пабло Куевас, или с Доминик Тием, а вече на осминафинал – Роджър Федерер. Това ще е големият тест – след като победи Федерер на финала на Купа Дейвис с 3:0 сета на клей и след победата в Монте Карло с 2:0, може ли Монфис да избухне на голямата домашна сцена?

Прогноза: Полуфинал/Четвъртфинал

Стан Вавринка


Да се разглежда шампион от турнир на Големия шлем като потенциална добра изненада изглежда кощунство, но е факт, че „тиранията” на Джокович, Федерер и Надал е на такива висоти, че дори за утвърдени играчи като Вавринка доброто представяне на турнир от Шлема предизвиква учудване.

Стан тръгна добре тази година, с две титли в Ченай и Ротердам, но сякаш позаспа от американските Мастърс-и насам. Чак в Рим Вавринка се посъбуди и записа гръмка победа над Рафа Надал, след като в първия сет спаси четири поредни сетбола, но загуби на полуфинал много тежко от Роджър Федерер. Вавринка обаче обича клея в Париж и със страховития си бекхенд ще е опасен за всеки, стига ментално да е настроен за битка докрай.

Втората ракета на Швейцария започва турнира с мач срещу Марсел Илхан, а в трети кръг много интересен мач може да се получи с Гийермо Гарсия-Лопес. Миналата година испанецът наказа Вавринка с 3:1 сета точно на „Ролан Гарос”, но в първи кръг. Вече на осминафинал Стан най-вероятно би играл с Жил Симон, а на четвъртфинал – швейцарско дерби с Роджър Федерер или мач с Гаел Монфис.

Прогноза: Финал/Четвъртфинал

Потенциалните разочарования

Рафаел Надал


За Надал „Ролан Гарос” е като Страната на чудесата – ако той не спечели турнира, значи се е провалил. През годините тази мантра се насади много дълбоко и няма как да е иначе, след като имаш девет титли от десет участия. И говорим за един от турнирите на Шлема, не за някое си треторазрядно домашно състезание.

Сега Рафа е по-уязвим отвсякога – той идва в Париж без нито една титла от европейския клей. Това е нечувано, но още по-болезнено е, че Надал загуби тежко на любимия клей от големи съперници като Джокович в Монте Карло и от Мъри в Мадрид. На всичко отгоре испанецът допусна две поредни поражения от Фабио Фонини тази година – първите победи на червено за италианеца над Матадора, а на четвъртфинал в Рим загуби за пръв път на клей и от Стан Вавринка. При всички тези неуспехи, оптимистичната нотка за Рафа е, че той губеше обикновено във вечерна сесия, когато е по-студено и топката става малко по-тежка. На „Ролан Гарос” вечерни сесии няма, а особено към края на турнира се очаква хубаво, слънчево време, което ще позволи на уникалния топспин на Рафа да хапе жестоко всеки противник.

Жребият се оказа жесток за Надал, защото го хвърля в битката доста рано. В първи кръг Рафа излиза срещу квалификанта Куентин Халис, но още във втори ще срещне сериозен противник в лицето или на Никола Алмагро, или на коварния Александър Долгополов. На осминафинал за Рафа предстои мач или с Григор Димитров, или с Томи Робредо, преди чакания от всички епичен двубой с Новак Джокович на четвъртфинал. Ранната фаза, на която ще играят двамата тенис гиганти, изглежда малко по-неудобна точно за Надал, който става най-силен точно за полуфиналите и финалите на най-големите турнири.

Прогноза: Четвъртфинал/Шампион

Ернест Гулбис


Колкото талантлив, толкова и безотговорен – това представлява латвиецът. Той записа победа след цели два месеца суша в Ница, над Александър Долгополов в два сета – и това на фона на миналата година, когато игра полуфинал на „Ролан Гарос”, след петсетова победа на осминафинал над Роджър Федерер и трисетов успех на четвъртфинал над Томаш Бердих. Затова и сега никой няма да се изненада на ранно отпадане на Гулбис.

Поставен под номер 24, латвиецът тръгва с холандеца Игор Сайслинг, а във втори кръг вероятно ще чака Никола Маю. Ако успее да мине през тези препятствия, идва Жил Симон.

Прогноза: Втори кръг/Трети кръг

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички