"Ролан Гарос" - битката за короната на Мария Шарапова


"Ролан Гарос" - битката за короната на Мария Шарапова
Снимка: Getty Images/Guliver

2801 0

Поредното сказание от „Легендата за червената земя” вече трепти на устните на разказвача. В неделя, 24 май, от 12:00 часа българско време, то ще почне да се лее и да чертае нови чудни краски в романите с тенис приказки. Защото – започва „Ролан Гарос”!!!

Вторият за годината турнир от Шлема ще предложи уникални емоции – особено предвид изтегления вече жребий и при мъжете, и при жените. А една от най-големите сладости на толкова големи спортни събития, особено и като участват българи, са прогнозите. Едва ли е имало човек, който да не е искал да надникне в бъдещето за нещо, което му скъпо, интересно, любопитно. Нека заедно направи този опит – с анализа нa Sportline.bg и Actualno.com на схемата при дамите.

Българското участие


Първата ни ракета Цветана Пиронкова изтегли доста тежък жребий. Още на старта тя ще трябва да играе с поставена – номер 22 в схемата, чехкинята Барбора Захлавова-Стрицова.

Преди срещата Цвети няма особени поводи за оптимизъм. Тя има само две победи на клей този сезон – срещу Олга Говорцова в Прага и срещу Камила Джорджи в Мадрид. Успехът срещу италианката е всъщност единственият качествен мач на Цвети на червено дотук. Все пак добрата новина за Цвети е, че досега има две победи в четири мача срещу чехкинята, като последната беше на тазгодишния Australian Open с категоричното 6:4, 6:1. Стрицова също не показва някаква велика форма, но все пак направи един по-силен турнир в Мадрид, където спечели срещу Южени Бушар и Варвара Лепченко.

Ако все пак Пиронкова спечели, то тя има шанс за нещо по-съществено, защото във втори кръг би играл с непоставена състезателка и чак в трети може евентуално да засече Винъс Уилямс, Слоун Стивънс или някоя изненадваща съперничка. Супер успех вече би бил мач във втората седмица, където най-вероятно би играла с някоя измежду Серина Уилямс и Виктория Азаренка.

Прогноза: Първи кръг/Трети кръг

Фаворитите

Мария Шарапова


Настоящата шампионка и номер 2 в света и схемата не се наслаждава на особено добър сезон, но точно преди надпреварата в Париж идва с титла от Рим. Шарапова показа градация във формата си, след като преди турнира в италианската столица стигна до полуфинал в Мадрид, където падна в два шокиращо бързи сета с 2:6, 4:6 от сънародничката си Светлана Кузнецова.

Определено на по-бавните кортове във френската столица Мария се чувства удобно, тъй като има време да се нагласи по-добре за чудовищен удар по топката – а тя умее да удря здраво. За старт Шарапова има коварен съперник – мощната естонка Кая Канепи, но точно мач с такъв тип съперник може да вработи добре рускинята за по-тежките изпитания нататък. Чак на осминафинал Шарапова може да срещне следващ тежък противник – втората чешка ракета при жените Луцие Шафаржова. Вече на четвъртфинал картината ще е неясна – някоя измежду Карла Суарес-Наваро, Гарбине Мугуруса, защо не и Анжелик Кербер. А на полуфинал – най-вероятно Симона Халеп.

Прогноза: Финал/Шампион

Петра Квитова


За чехкинята важи на практика същото като постановка за игра, каквото важи и за Шарапова. Тя спечели титлата в Мадрид, където най-голямо впечатление направи гръмкото 6:2, 6:3 над Серина Уилямс. Факт е обаче, че Квитова не е толкова повратлива на червено, а и обича малко по-студените условия, когато топката е по-тежичка и не отскача толкова. Неслучайно в Рим Квитова падна от клей експерт като Карла Суарес-Наваро.

Петра започва срещу Кристина Младенович, а първият по-коварен съперник се очертава да е Ирина-Камелия Бегу в трети кръг. Чак на четвъртфинал за Квитова вече идва истинска опасност – Светлана Кузнецова, която чехкинята премаза на финала в Мадрид с 6:1, 6:2, но пък миналата година точно на „Ролан Гарос” Петра загуби със 7:9 гейма в третия сет от Кузнецова. Вече на полуфинал кандидатките са Каролине Вожнячки, Виктория Азаренка, Серина Уилямс – истинско тото.

Прогноза: Финал/Шампион

Неизвестните фактори

Серина Уилямс


Единствено заради огромния си опит, заради харизмата и заради факта, че дори на 33 години Уилямс е неотразима, когато й върви сервисът и си е наумила, че иска нещо, ни кара да не я поставим в категорията „Потенциалните разочарования”.

Серина идва в Париж без титла на червено и със само два изиграни турнира. В Мадрид тя едва успя да стигне до полуфинал, след като Виктория Азаренка профука три поредни мачбола на свой сервис в третия сет от осминафиналния мач между двете. На полуфинала обаче Уилямс отнесе 2:6, 3:6 от Петра Квитова. В Рим Серина се отказа още преди втория си мач заради болки в десния лакът и не е ясно в какво състояние ще играе в Париж.

Жребият не беше особено благосклонен за американката. Тя започва с квалификантка, но още в трети кръг 99% ще играе пак с Азаренка. А белорускинята със сигурност ще е зверски амбицирана да си върне за огромната глупост, която направи в Мадрид. Нататък пътят на Серина също е труден – четвъртфинал с винаги упоритата Каролине Вожнячки, полуфинал с Петра Квитова.

Прогноза: Полуфинал/Трети кръг

Симона Халеп


Номер 3 в света и схемата на турнира не изглежда в оптималната си форма. Халеп побеждава по-ниско ранкираните състезателки, но губи от топ 10. Симона идва в Париж без титла и определено изпитва трудности, когато се наложи да играе срещи, в които физически трябва да пречупи съперника  - с темпо и премерена агресия, каквато Халеп безспорно притежава.  Най-силният турнир на клей на румънката тази година беше в Рим, където на полуфинал допусна обрат – 6:2, 3:6, 5:7 от Карла Суарес-Наваро.

Жребият на Халеп съвсем не е лош – тя тръгва срещу Елена Родина, но в трети кръг ще има неприятен съперник – някоя измежду Ализе Корне, Роберта Винчи или Александра Дюлгеру, като французойката е кандидат номер едно. А Корне, пред френска публика, е способна да накаже много лошо когото и да е, особено в по-ранен етап на турнира, когато още няма натрупана умора. На осминафинал вероятно Халеп би срещнала Агниешка Радванска, а на четвъртфинал сериозен кандидат е Екатерина Макарова, защо не и талантливата млада французойка Каролин Гарсия. А на полуфинал – 99% Мария Шарапова.

Прогноза: Полуфинал/Трети кръг

Приятните изненади

Каролин Гарсия


Младата французойка впечатлява все повече и повече с играта си. Тя е на само 22 години и расте от мач на мач, показвайки смес от агресивна игра от основна линия и хитроумни отигравания. През 2011 година името на Гарсия за пръв път стана известно на повечето тенис фенове, след като тя поведе с 6:3 и 4:1 на тогавашната номер 1 Мария Шарапова. Гарсия има и титла от турнира в Богота, където би в два сета бившата номер 1 Йелена Янкович.

Сега Гарсия е номер 31 в схемата на „Ролан Гарос” и започва срещу Дона Векич. Потенциално тя би срещнала Ана Иванович в трети кръг, а предвид статистиката, която показва три победи за французойката срещу сръбкинята, можем да очакваме на домашна територия Каролин да спечели отново – особено и заради лошата форма на Хубавата Ана. Вече на осминафинал Каролин може да играе с Екатерина Макарова, която е номер 9 в схемата, а на четвъртфинал – най-вероятно Симона Халеп, защо не и Агниешка Радванска.

Прогноза: Осминафинал/Четвъртфинал

Светлана Кузнецова


Шампионката на „Ролан Гарос” от 2009 година показа, че все още има тенис в нея. Тя направи отличен турнир в Мадрид, където стигна до финала след гръмка победа над Мария Шарапова с 6:2, 6:4. По-впечатляващото беше, че успехът дойде след три поредни дълги, трисетови мача, в които Кузи победи Гарбине Мугуруса, Саманта Стоусър и Луцие Шафаржова, като спаси мачбол на чехкинята.

Кузнецова е призната клей специалистка – тя има типичния за обичащите тази настилка топспин от форхенд, обича да влиза в дълги разигравания и много често зрителите виждат страхотни нейни изпълнения след използване максимално на ширината и дължината на корта.

Жребият отреди на Кузнецова, която е номер 18 в схемата, мач с Кики Бертенс в първи кръг. Във втори тя може да играе със старата си познайница Франческа Скиавоне, също бивша шампионка в Париж. Рускинята и италианската изиграха смразяващ кръвта мач на Australian Open през 2011 година, когато Скиавоне спечели 6:4, 1:6, 16:14 за 4:44 часа – рекорд при жените за турнири от Шлема. Нататък Светлана няма никакви сериозни препятствия до четвъртфинал, където вече 99% ще срещне Квитова. Интересен би бил и мач на Светлана с Южени Бушар на осминафинал, но канадката тази година буквално не е на себе си и въпреки липсата на някакви по-известни имена в нейната част, освен Кузи, нищо чудно и да не стигне до втората седмица на турнира.

Прогноза: Четвъртфинал/Полуфинал

Потенциалните разочарования

Ана Иванович


Хубавата Ана е неузнаваема. Шампионка на „Ролан Гарос” от 2008 година, сръбкинята записа серия от разочарования на клей тази година. Тя падна в Щутгарт в първи кръг от Каролин Гарсия и също в първи кръг в Рим от квалификантката Дария  Гаврилова, а в Мадрид загуби от Карла Суарес-Наваро.

Иванович няма никаква стабилност в играта, а форхендът, който е марковият ѝ удар, редовно дава дефект. Като добавим и нестабилния сервис, картинката за лабилната психически Ана се изяснява.

Сръбкинята е номер 7 в схемата и започва с винаги трудната Ярослава Шведова. Ако се справи с нея, вероятно следващата съперничка ще е опасната Петра Цетковска, а вече в трети кръг 99% чака познатата Каролин Гарсия, от която Ана ниже загуба след загуба.

Прогноза: Първи кръг/Трети кръг

Южени Бушар


Какво се случва с младата канадка? Миналата година Бушар игра полуфинал на „Ролан Гарос”, който загуби в три сета от бъдещата шампионка Мария Шарапова, но сега е далеч от онова ниво. Бушар се срина след тежката загуба на финала на „Уимбълдън” от Петра Квитова и не успява засега да покаже пълния си потенциал оттогава насам. На клей тази година Джини, както е известна сред тенис феновете, има три мача и две загуби. Бушар загуби в Мадрид от Барбора Захлавова-Стрицова след като взе първия сет с 6:0 (!!!), а в Рим отпадна в три сета, с два тайбрека, от Карла Суарес-Наваро.

В схемата Южени е номер 6 и започва с французойката Кристина Младенович – неособено приятен жребий. Във втори кръг канадката вероятно ще играе с Клара Кукалова, ако спечели първия си мач, а в трети може би ще има двубой със Зарина Диас. На осминафинал най-вероятно пък ще чака Светлана Кузнецова.

Прогноза: Осминафинал/Първи кръг

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички