Рецепта в четири фази как Григор да победи Гофен


Рецепта в четири фази как Григор да победи Гофен
Снимка: Getty Images/Guliver

2268 0

Григор Димитров срещу Давид Гофен – това е мачът от четвъртфиналната фаза на Australian Open, който най-силно вълнува всички българи. Срещата ще започне около 06:00 сутринта българско време.

Със сигурност на всички българи ни се иска да видим Григор в последния мач за тази година на „Род Лейвър Арена“, но все още дотам има две препятствия. Първото е Давид Гофен – играч, който е част от поколението на Димитров. Григор и Гофен обаче са играли само един мач в най-високото ниво на ATP – трети кръг на US Open през 2014 година, когато българинът спечели с 3:1 сета, но загуби първата част с шокиращото 0:6! На ниво „Чаланджър“ Григор има три победи в три мача срещу Гофен, като общо е загубил само два сета от белгиеца.

Всичко това показва, че Димитров знае каква е рецептата за победа и има известно психологическо предимство - след като в общо четири мача с дребничкия белгиец той вдига победно ръце. Но въпреки това Григор трябва да е много внимателен. Гофен изглежда в добра форма и ще е най-сериозното предизвикателство за нашето момче дотук. В никакъв случай Димитров не трябва да опитва да налага силово темпо, с много плоски удари – в мача на Гофен срещу Доминик Тийм от осминафиналите много ясно се видя, че такава тактика е изключително удобна за Давид. Когато е във форма и срещу него се играе постоянно с максимална сила, той буквално се превръща в гумен човек, който стига всичко и контраатакува безпощадно!

Тогава какво да се прави? На първо място, разбира се, е постановката на сервис. Гофен е сравнително нисък за съвременните стандарти в мъжкия тенис – 1,80 метра. Това изисква от Григор да не забравя да използва често кик сервис, особено от дюс полето. При добре насочени кикове, Гофен със сигурност многократно ще връща по-късо на ретур по диагонала от бекхенд и това ще позволява на Григор да атакува от форхенд – или по обратната права, или с контрапие по обратния диагонал, според ситуацията. Оптимизъм в елемента начален удар има – от началото на турнира тенденцията при процента вкаран първи сервис на Димитров е възходяща – 58 на сто в първи кръг (срещу Кристофър О'Конъл), 65 на сто във втори (срещу Хьон Чунг), 73 на сто в трети (срещу Ришар Гаске) и отново 73 на сто на осминафинала (срещу Денис Истомин). Гофен, от друга страна, е с доста по-нисък процент на вкаран първи сервис – 53 на сто в първия му мач, 55 на сто във втория, 59 на сто в третия и 56 на сто в четвъртия.

На второ място – ретур. Предвид неособено впечатляващия процент на първи сервис на Гофен, Димитров е задължен да бъде агресивен. По принцип Гофен обича да сервира по правата и това трябва да се вземе под внимание, но със сигурност в предстоящия мач ще опитва да сервира максимално много на бекхенда на Григор с идеята да експлоатира по-слабия му удар. При по-нисък процент първи сервис обаче българинът ще има възможност да настрои играта си и не бива да забравя сечените ретури от бекхенд, с които може да прилага тактика чип енд чардж т.е. моментално излизане на мрежата след ретур. А там, на мрежата, категорично Димитров е по-добрият.

На трето място – сеченият бекхенд. С този удар българинът ще може да контролира темпото. Изключително важно е в подходящи моменти Григор да пуска и по-скъсени сечени бекхенди, но не и да залага прекалено много на класически къси топки. Гофен е от този тип играчи, които са страшно бързи и пъргави, когато ги разкарваш от ъгъл в ъгъл по основната линия, но когато сменяш темпото и го караш да тича напред-назад, а не само настрани, това нарушава ритъмът му. Ако са добре изпълнени, ниските сечени топки ще позволяват на Григор да се нагласява за последващ мощен удар, с който да взема решително предимство.

На четвърто място – фитнес подготовката. В миналото Гофен е показвал слабости в това отношение, а сега мачът ще се играе в дневна сесия т.е. при горещо време. В момента Григор изглежда изключително добре във физическо отношение и не трябва да забравя да използва този си коз. Един по-дълъг първи сет, а дори и втори биха били предимство за Димитров. Досега Гофен не е показал да има физически проблеми, но що се отнася до издържливост – защо да не бъде тестван? Особено ще помогне, ако постоянно трябва да играе удари над рамото - спомнете си забележката за кик сервиса!

Със сигурност Григор и треньорът му Дани Валверду ще измислят най-добрата тактика за утрешния мач. Остава само Гришо да я приложи успешно. Нека си пожелаем и повярваме, че Димитров ще играе на полуфинал – той го заслужава.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички