Пет рекорда на Рафаел Надал, които никога няма да бъдат подобрени


Пет рекорда на Рафаел Надал, които никога няма да бъдат подобрени
Снимка: Gulliver/GettyImages

6915 0

В близкото бъдеще Рафаел Надал ще се откаже от тениса, но ще го направи с високо вдигната глава. Носителят на 14 титли от Големия шлем има огромен брой титли във витрината си, а и никой не може да каже какво щеше да се случи с кариерата му, ако нямаше такъв голям брой контузии, които да го преследват през годините. Със сигурност обаче той винаги ще бъде помнен като Краля на клея.

През дългата си кариера Левичарят от Манакор е поставил много рекорди, като сега Ви представяме пет от тях, които едва ли някога ще бъдат подобрени.

Най-много титли в един турнир от Големия шлем

Рафаел Надал е печелил Откритото първенство на Франция цели 9 пъти. Освен това той има цели 72 победи в тази надпревара, а единствените, които са успявали да го победят на кортовете в Париж са Робин Сьодерлинг и Новак Джокович. Не се вижда как някой от настоящите играчи ще успее да подобри това постижение. Разбира се, в бъдеще може да се появи и друг тенисист, който да доминира на една настилка, но това са девет титли на турнир от Големия шлем - нещо немислимо.

Статистиката показва, че най-великият тенисист за всички времена Роджър Федерер има "едва" 7 титли на любимия си Уимбълдън, колкото успя да спечели и Пийт Сампрас.

Най-много титли спечелени като тийнейджър

Рафаел Надал бе смятан за феномен в тениса още преди да започне кариерата му при мъжете. Едва на 19 той участва за първи път на Ролан Гарос и... го печели - през 2005 година. Освен това до като все още е 19 годишен, той вече има спечелени 10 трофея и с титлата от Откритото първенство на Франция - 11. Освен това той има страхотната серия от 24 поредни победи на същата възраст. 

В днешно време това е немислимо да се случи, като в Топ 20 има едва един тийнейджър - Александър Зверев, който е много далеч от постиженията на Рафа.

Най-много последователни победи на клей

Истинският Крал на клея - 81 поредни победи на любимата си червена настилка, които дойдоха в периода април 2005 - май 2007 година. 

Надал може да се похвали със страхотна успеваемост на клей - 365 победи и 34 загуби с успеваемост от 91,48%.

Постиженията му на клей безспорно са много, но най-интересното от тях е Клей Шлемът през 2010, когато печели турнирите в Монте Карло, Рим, Мадрид и Ролан Гарос.

Най-младият тенисист с Кариерен Златен Шлем

Рафа успява да спечели всички трофеи от Големия шлем (не в една година), като също така има и злато от Олимпийски игри през 2010, когато печели US Open след успех над Новак Джокович. Тогава испанецът се превръща в най-младия тенисист, който печели поне по веднъж всеки от турнирире от Голямата четворка, като същото са постигали още Роджър Федерер (на 27 години) и Андре Агаси (на 29 години).

Печели по един турнир от Големия шлем в най-много последователни години

Рафаел Надал печели поне по един трофей от Големия шлем всяка година и то в продължение на цяло десетилетие. Преди това рекордът е държан от Роджър Федерер, Пийт Сампрас и Бойрн Борг, които правят това 8 поредни години.

2005 - Ролан Гарос

2006 - Ролан Гарос

2007 - Ролан Гарос

2008 - Ролан Гарос, Уимбълдън

2009 - Australian Open

2010 - Ролан Гарсо, Уимбълдън, US Open

2011 - Ролан Гарос

2012 - Ролан Гарос

2013 - Ролан Гарос, US Open

2014 - Ролан Гарос

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички