Отписан и зачеркнат - неразказаната история как един сбъркан смач промени съдбата на Григор


Отписан и зачеркнат - неразказаната история как един сбъркан смач промени съдбата на Григор
Снимка: Guliver/GettyImages

3714 0

Григор Димитров направи забележителен край на сезон 2016, който го върна в топ 20 на световния тенис. 2017 година е още по-успешна за него, след като вече има 2 титли на своята сметка и полуфинал на Australian Open - успехи, които върнаха позагубилия се интерес към най-добрия тенисист в историята на България. Съществуват куп теории, които посочват откъде настъпи огромната промяна у Григор и на какво се дължи неговият възход. Но за следващата история едва ли сте чували... а тя е превъзходна. Разказва Джон Вертийм от Sports Illustrated...

Ето ви една история - първи кръг в Канада миналата година. Димитров е към края на ужасна година. Всички видяхме свободното му падане и избухването на финала в Истанбул, но след това стана още по-зле. В предишния турнир във Вашингтон беше отпаднал в първия кръг. И в Торонто на някой от кортовете играеше с Юши Сугита - японски квалификант. Димитров, безидеен и бесен, падаше с 5:7. Вторият сет влезе в тайбрек и Григор падаше с 4:5. Загуба тогава пращаше Григор извън топ 40 и той нямаше да е поставен на US Open. На две точки от победата, Сугита има лесен смач за 6:4 - удар, който всеки професионалист прави в 80% от случаите. Притиснат от очакванията, той предава точката след грешка.

Григор печели тайбрека, а след това и двубоя. След това всичко става по-добре - Димитров вади късмет и играе срещу Шаповалов. Нервен тийнейджър, играещ мача на живота си, който издържа само 1 час. Следва Карлович, който сервира далеч под нивото си, и Григор отново печели. На четвъртфиналите взима сет на Кей Нишикори, но отпада. Въпреки това той напуска Торонто с малко повече самочувствие, поредица от победи и 100 хиляди долара в сметката си. В Синсинати той само надгражда върху това, стига полуфиналите и взима над 200 хиляди долара. Поставен на US Open, той играе осминафинал, където отпада от Анди Мъри. Следва турнир в Пекин, където стигна финал след успехи над Надал и Лука Пуи, завършвайки годината в топ 20 и близо 1 милион от наградни фондове от турнирите в края на сезона.

Разбира се, през 2017 година той остава "по-горещ от Самсунг Ноут 7", в момента е в серия от 16 победи и 2 загуби и заема 13-о място в световната ранглиста.

Не искам да драматизирам излишно. Мисля, че е прекалено лесно да се каче, че Ренесансът при Димитров започна от грешката при смача на Сугита. Но това само показва колко бързо може да се промени ситуацията и как едно малко нещо, колкото и да е незначително, може да бъде повратна точка и да мотивира промяна.

Освен това, какво стана с Димитров? Неговият талант просто проби и неговите дарове от съдбата - за които знаем от години, прогресираха. Взима по-добри решения по време на точките, избира една опция и се придържа към нея, когато работи. Що се отнася до неговия темперамент, засега е успял да го овладее. Очевидно има и много здрава връзка с настоящия си треньор Дани Валверду, който е добър човек, напълно разбиращ Димитров.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички