Опитът надделя над младостта! Зверев "прегоря" срещу Роджър Федерер


Опитът надделя над младостта! Зверев "прегоря" срещу Роджър Федерер
Снимка: Getty Images/Guliver

8660 0

Роджър Федерер оцеля в престрелката срещу Александър Зверев от втория кръг на Финалите на ATP. Швейцарският феномен спечели след 7:6 (6), 5:7, 6:1 в мач, който демонстрира, че Зверев категорично ще е фактор в следващите 10 години, но специално в този двубой определено прегоря. 

Федерер откри двубоя, защитавайки 3 точки за пробив. В първия сет нямаше пробиви и всичко се реши в тайбрек, в който световният №3 поведе с 4:0, но не успя да задържи концентрацията си и загуби с 6:8.

Във втория сет Федерер записа ранен пробив и всички мислеха, че мачът е приключил - не и Зверев. Младокът върна бързо пробива, а в края на сета регистрира още един, за да измъкне изненадващо сета от ръцете на Федерер.

В третия сет обаче Федерер показа най-доброто от себе си, играейки с голяма агресия, за да пробие в третия гейм. В този момент съпротивата на Зверев рухна, след като той допусна цели 5 непредизвикани грешки от форхенд и беше пробит за втори път. До края Федерер регистрира още един пробив и спечели с 6:1.

Това беше втора победа за световния №2, който се превърна в първия полуфиналист в турнира.

ПЪРВИ СЕТ

1:0 - Още в първия си сервис гейм Роджър Федерер стартира с три непредизвикани грешки - три шанса за пробив в полза на Зверев. Два аса и сгрешен ретур обаче дадоха шанс на Роджър да се върне в гейма, а след това и да го спечели.

1:1 - Федерер на свой ред поведе с 0:30, но отново допусна две грешки, позволявайки на Зверев да изравни. Младокът натисна от бекхенд по диагонала и стигна до предимство, но Федерер успя да изравни за 40:40. След непредизвикана грешка от бекхенд на Зверев световният №2 стигна до точка за пробив, но с два силни сервиса германецът се измъкна от тежката ситуация, а завърши гейма с бекхенд драйв воле.

2:1 - Никакви проблеми за Федерер, който печели на 0.

2:2 - Подобен развой и в полза на Зверев, който взе гейма на 15.

3:2 - №3 в света влезе отлично в няколко разигравания срещу Федерер и дори стигна до 15:30 в своя полза. Мощта на Роджър обаче си каза думата - тежки удари в двата края на корта и гейм на 30.

3:3 - Гейм на 0 за Александър Зверев.

4:3 - Федерер продължи да е убедителен от начален удар и ретурите на Зверев така и не намериха очертанията на корта.

4:4 - Федерер продължава да не намира отговор на отличната игра, която представя Зверев в своите сервис геймове.

5:4 - Подобно е и положението със Зверев - основните точки, които той записва, са след грешки на световния №2. Този път той не допусна такава и спечели на 0.

5:5 - Перфектна комбинация от скъсен бекхенд и атака по диагонала от същия удар даде аванс от 0:15 за фаворита в турнира. Зверев обаче не остави шанс на съперника с безпогрешния си сервис и записа следващите 3 точки на своята сметка. Все пак Федерер успя да върне следващия сервис и атакува при мрежата, а лобът на Зверев не проработи - 40:30. Ас по правата даде гейма на младока.

6:5 - Отличните бекхенди на Зверев му позволиха да стигне до 30:30, но Федерер не трепна - форхенд уинър по правата и грешка на Зверев дадоха гейма на Маестрото.

6:6 - 30:30 и в сервис гейма на Зверев, но Саша с добър сервис успя да си спечели предимство. Той обаче не успя да влезе директно в тайбрек, след като Федерер записа фамозен уинър от бекхенд по диагонала. Федерер стигна и до сет пойнт, който обаче не успя да реализира след силна атака от форхенд на германеца - второ равенство. Последва фантастично разиграване, в което отлична атака на Федерер към мрежета му даде втори сет бол, но мрежата спаси Зверев в следващото разиграване - трето равенство. Реутр в аут даде шанс за Зверев да затвори гейма и той го направи след много слаб бекхенд на бившия шампион в турнира.

7:6 (6) - Федерер откри тайбрека на сервис и прати форхенд в аут за първи мини пробив в полза на Зверев. Грешка на Федерер и ас дадоха категоричен аванс от 3:0 на претендента, който записа и втори минипробив за 0:4. Нервите му обаче не издържаха в следващите разигравания, като той също допусна няколко грешки, което позволи на Федерер да върне и двата мини пробива. Благодарение на мрежата, Роджър изравни за 4:4, след като филето направи топката неспасяема. Той взе и следващото си подаване, за да поведе с 5:4 - 5 поредни точки в негова полза. Зверев спря пропадането си, благодарение на два удара на Федерер в мрежата и в аут - 5:6. Подобно беше изпълнението и на Зверев при сервисите на съперника - два форхенда в аут и сет пойнт за Роджър. В решаващия момент ръката на Зверев трепна и той прати форхенд в мрежата - сет за Федерер.

ВТОРИ СЕТ

1:0 (пробив) - Обратът от 0:4 определено се отрази на Зверев, който изостана с 0:30 в подаването си, а след това допсусна и двойна грешка - три точки за пробив за старт на втория сет, подобно на първия, но тогава на сервис бе Федерер. След тежко разиграване Саша взе предимство с два отлични бекхенда, отразявайки първия брейк пойнт. При втория обаче Федерер атакува от форхенд и принуди съперника да прати топката в мрежата - 1:0.

2:0 - Перфектен сервис гейм за Федерер - спечели на 0, за да затвърди пробива си.

2:1 - Зверев спря пропадането си с отлични удари от основната линия и гейм на 15.

2:2 (пробив) - Двойна грешка на швейцарския тенисист направи резултата 30:30, а след това последва и форхенд в мрежата при опит на Федерер да излезе на мрежата - точка за пробив в полза на Зверев. В тежкото разиграване при брейк-пойнта Федерер игра много внимателно и с премерена къса "повика" съперника на мрежата. След това с бекхенд минаващ удар отрази точката. Той опита това и в следващото разиграване, но този път печеливш бе германецът - втори шанс за Зверев, но ас по правата върна равенството. Удар с рамката от бекхенд даде и трета възможност за световния №3 и този път той се възползва - слаба атака на Федерер към мрежата и уинър от форхенд.

2:3 - При 0:15 Зверев заложи на атака при мрежата и направи 4 стоп волета срещу минаващите удари на Федерер - страхотна точка, която даде допълнителна увереност на Зверев - гейм на 15.

3:3 - Гейм на 15 за Федерер.

3:4 - Зверев отговоря по абсолютно същия начин, давайки само една точка на съперника си.

4:4 - Нова точка за пробив на Зверев, след като той се възползва от грешките на Федерер, а при 30:30 записа страхотен смач. Със сервис Федерер неутрализира опасността, а Саша не успя да атакува втория начален удар на швейцареца, пращайки топката в мрежата. Федерер затвори гейма с атака при мрежата.

4:5 - Зверев печели сервис гейма си на 15.

5:5 - Федерер печели на 0.

5:6 - Зверев отговаря също толкова категорично, въпреки че все пак предаде една точка на своя съперник след непредизвикана грешка.

5:7 (пробив) - Опасност за Федерер, след като Зверев поведе с 0:30. Следващият ретур на германеца беше страхотен и последва разиграване, в което той се движеше по-добре - удар в аут на световния №2 и 3 шанса за пробив в полза на Зверев. Първите два бяха отразени от Федерер, но при третата той беше натиснат с дълбок форхенд от Зверев и изпрати своя удар в аут.4

ТРЕТИ СЕТ

0:1 - Федерер имаше своите шансове след двойна грешка на Зверев и дълго разиграване при 40:30, но прати бекхенд в мрежата.

1:1 - Гейм на 15 за новия №1 в схемата.

2:1 (пробив) - Опасност за Зверев, който изостана с 0:30. Той записа ас за 15:30, но след това остра атака по форхенд страната на Федерер принуди Зверев да сбърка - две точки за пробив. Аут от бекхенд означаваше, че Федерер повежда с пробив, подобно на втория сет.

3:1 - Федерер затвърждава пробива на 0.

4:1 (пробив) - След като поведе с 40:0, Зверев допусна три непредизвикани грешки от форхенд - равенство. Той допусна 4-а поредна такава и Федерер получи нов шанс за пробив. 5-ата грешка от форхенд означаваше и нов пробив.

5:1 - Зверев записа 2 уинъра за аванс от 0:30, но Федерер набързо изравни, благодарение на силния с начален удар. Той отново вкара първи сервис, но комбинацията му начален удар по диагонала и форхенд в дъното на корта се оказа грешен избор - точка за връщане на пробива. Федерер обаче спечели следващото разиграване, а след това стигна до предимство след спиращо дъха разиграване и отлична защита на Зверев. С фантастичен лоб в следващото разиграване обаче Зверев остана в гейма. Равенството се задържа още няколко разигравания преди Федерер да избухне с два форхенд уинъра за 5:1.

6:1 (пробив) - Зверев можеше да остане в мача поне още малко, но след 40:30 в негова полза, Федерер спечели следващите 3 точки и записа третия си пробив, с което спечели и мача.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Швейцарецът изживява същински ренесанс през настоящата година, печелейки две титли от Големия шлем. Той е големият фаворит в Лондон, но мнозина смятат, че днес той се изправя срещу бъдещия носител на званието "най-добър тенисист".

Александър Зверев впечатлява с превъзходното си представяне през последните две години, като той достигна №3 в световната ранглиста. Той също дебютира в турнира, подобно на Григор Димитров, и успя да се справи със солидния Марин Чилич. Федерер от своя страна се справи с  Джак Сок в два сета.

Очаквайте още интересни факти!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички