Нова трудна победа за Григор Димитров в Торонто


Нова трудна победа за Григор Димитров в Торонто
Снимка: Getty Images/Guliver

15992 0

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на Мастърс турнира в Торонто. Българинът победи трудно със 7:6 (1), 3:6, 7:6 (4) младият американец Франсис Тиафо.

Гледай на живо Григор Димитров и мачовете от турнирите ATP Masters 1000 и ATP 500 само по MAX Sport 1.

Срещата премина през множество обрати, като на два пъти Григор трябваше да обръща развоя на сетовете, за да стигне до успеха. Американецът първи стигна до пробив в средата на първия сет, но още в следващия гейм Гришо върна пробива, за да се стигне до тайбрек. Там "наказателната акция" на световния №5 започна от началото, като той стартира с минипробив и до края даде само една точка на 20-годишния си съперник и спечели тайбрека със 7:1.

Във втората част нивото на игра на хасковлията драстично спадна и Тиафо бързо записа частта на своята сметка след 3:6.

Третата решителна част започна с пробив за тенисиста от САЩ, който обаче бе върнат, за да се стигне до нов тайбрек. Отново Григор бе по-добрият на корта в този важен момент и след смяната на полетата при 3:3 Тиафо спечели само една точка и Григор Димитров спечели след 7:4. 

В 1/4-финалите сънародникът ни ще играе с победителя от двойката Кевин Андерсън - Илия Ивашка.

Първи сет

1:0 - Григор Димитров започна отлично мача, заби един ас и поведе с 40:0, но Франсис Тиафо направи две добри разигравания на втори сервис на българина и намали до 40:30. Българинът обаче в крайна сметка спечели подаването си без да се стига до изравняване.

1:1 - Световният №5 продължи със силната си игра и във втория гейм, като стигна до три поредни точки за пробив. Първата бе спасена от американеца след добра къса, след което премерено излезе на мрежата, за да спаси втората, а грешка на Димитров направи 40:40. В крайна сметка 20-годишният тенисист взе подаването си и изравни.

2:1 - Само няколко минути, след като стигна до три поредни точки за пробив, самият Димитров трябваше да спасява такава, която бе спасена с форхенд по острия диагонал. Все пак сънародникът ни се справи и спечели подаването си.

2:2 - Първият лесно спечелен гейм бе за 41-я в света, който даде само една точка на Гришо в подаването си.

2:3 (пробив) - Тиафо показа агресивна игра и това му спечели две точки за пробив, като още първата бе материализирана.

3:3 (пробив) - Димитров се справи отлично с тежката задача и върна пробива веднага.

4:3 - Отново имаше проблеми за българина в подаването му, като се стигна и до равенство. В крайна сметка 5-ят в света намери начин да спечели така важния седми гейм и да си върне водачеството в сета.

4:4 - Американецът обаче показа добра психика и лесно се върна в сета, като спечели бърз гейм на сметката си.

5:4 - Българинът показа стабилна игра и спечели първи гейм на 0.

5:5 - Тиафо обаче не остана по-назад и също бързо спечели подаването си.

6:5 - Димитров продължи стабилната игра от начален удар, което му гарантира нов лесен гейм.

6:6 - Лесно спечелените геймове продължиха и Тиафо доведе нещата до тайбрек.

7:6 (СЕТ!) - Тайбрекът започна с два минипробива за Гришо, с което той поведе с 3:0. Силната игра на хасковлията продължи и той стигна до пет поредни сетбола при 6:1, като още първият бе превърнат в точка за Гришо.

Втори сет

1:1 - След един час игра двамата тенисисти продължаваха да играят еднакво стабилно при свой начален удар.

2:2 - Силната игра на двамата в сервис геймовете им продължи и равенството се запази.

2:4 (пробив) - Подобно на първия сет, и тук Тиафо първи стигна до точка за пробив. Това се случи в гейм №6, когато американецът проби подаването на Гришо, за да си гарантира преднина от пробив на сметката си.

2:5 - 20-годишният американец бързо спечели седмия гейм, за да затвърди постигнатия пробив.

3:5 - Димитров спечели подаването си и намали изоставането си, но тежката задача бе да стигне до втори пробив в мача.

3:6 (СЕТ!) - Григор поведе с 0:30 в деветия гейм, но атакуващата игра на Тиафо даде резултат, с което изравни резултата. Последва обаче неочаквана грешка от ракетата на сервиращия и това доведе до точка за пробив. 20-годишният тенисист обаче намери "лека" за противопоставянето в случая и спечели гейма и сета.

Трети сет

0:1 (пробив) - Решителният трети сет започна ужасяващо за Димитров, който допусна пробив на 0.

0:2 - Американецът продължи да играе играта си и спечели и втория гейм в сета.

1:2 - В третия гейм на сета се върна мощният начален удар на българина и той спечели подаването си, за да намали изоставането си.

2:2 (пробив) - Димитров намери начин да се върне в сета, като стигна до две точки за пробив, а с двойна грешка сервиращият предаде подаването си.

3:2 - В петия гейм Гришо отново се озова в неприятна позиция, след като трябваше да спаси точка за пробив, а след остра реакция получи предупреждение от супервайзъра на корта и последва скандал между двамата. Все пак сънародникът ни успя да се измъкне от деликатната ситуация и да спечели подаването си.

4:3 - Двамата спечелиха по един бърз гейм на свой сервис и битката в сета продължаваше с пълна сила.

5:4 - Нивото на началните удари се покачи рязко и това свали от нивото на разиграванията, като двамата продължаваха с лекота да печелят геймовете си.

6:5 - Българинът направи две безобразни грешки и изостана с 0:30. Последва изравняване, но Тиафо си заслужи скрит мачбол, след като извика Григор на мрежата и след това го размина. Последва ас обаче за 40:40. Все пак българинът успя да вземе подаването си за 6:5.

6:6 - Сравнително лесно Тиафо се справи с тежката задача да се задържи в мача и спечели подаването си.

7:6 (СЕТ!) - В "дългия гейм" Тиафо първи стигна до минипробив за 2:3, след като отправи страховит форхенд в обратния ъгъл и не остави шанс на Димитров да играе с топката. Непредизвикана грешка на Тиафо обаче върна интереса в сета, а веднага след това страхотен минаващ на Гришо направи резултата 4:4. До края на сета Гришо не остави шанс на американеца и спечели срещата след 7:4 в решителната част.

Преди мача

Ракета №1 на България Григор Димитров ще играе днес следващия си мач от Мастърс-а в Торонто. Българинът победи трудно Фернандо Вердаско в първата си среща в Канада с 2:1 сета и си осигури участие в следващата фаза.

20-годишният Тиафо е смятан за една от бъдещите звезди на мъжкия тенис, а в предишния кръг прикова вниманието към себе си с победата над Милош Раонич, която също дойде в три сета. Това ще е първата среща между Димитров и Тиафо.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички