Неизбежният край на едно ключово партньорство


Неизбежният край на едно ключово партньорство
Снимка: Getty Images / Guliver

1763 0

Григор Димитров и Роджър Рашийд вече не са екип. Дуото, което помогна на българина на пробие в топ 20 и дори в топ 10, вече няма да работи заедно. Месеци наред специалисти, журналисти и фенове бяха обединени около тезата, че австралийският треньор е изчерпан и няма какво повече да даде на Гришо. "Уимбълдън" се оказа преломният момент и само няколко дни след отпадането си Димитров се раздели с Рашийд.

В цифри партньорството изглеждаше изключително успешно, поне преди точно година. Гришо взе 4 титли от ATP, стигна до четвъртфинал на Australian Open и достигна полуфиналите в "Ол Инглънд Клъб" миналата година, когато разби Анди Мъри с 3:0, а след това отпадна от бъдещия шампион Новак Джокович в невероятен четирисетов трилър.

Преди година и девет месеца Рашийд се появи в лагера на Григор Димитров, който все още се подготвяше в шведската тенис академия "Good to Great" - необяснимо решение за талант от ранга на Григор. Австралиецът обаче взе хасковлията под крилото си, а резултатите не закъсняха. След силна физическа подготовка през зимата Димитров подобри в пъти кондиционното си състояние - най-големият проблем на българина. Той заякна в краката, увеличи мускулната си маса, а от това спряха безумните крампи, които му пречеха в по-тежки двубои, особено в турнирите от Големия шлем.

Играта на българина също претърпя известни промени, като той стана по-обран, атакуваше по-качествено, а в същото време се научи на търпение и по-добро предвижване в защита. Всичко това доведе до страхотния възход в играта му, донесъл силна първа половина на 2014 година.

Оттогава насам обаче спадът е очевиден. Сервисът му спря да носи дивиденти, форхендът се превърна от летално оръжие в удар, който затруднява играчи единствено извън топ 20. Бекхдндът е може би единственият удар, който не е позагубил от блясъка си, но разнообразието от форхенд винаги е бил основен аргумент на специалистите, които го слагаха в топ 5 след успешния Уимбълдън преди година.

Спадът във формата през 2014 година можеше да се обясни с леко главозамайване, ако изобщо е имало такова от страна на Гришо. Но през 2015 той трябваше да вдигне нивото си и да направи следващата стъпка в развитието си, която да го изведе до топ 10 за постоянно. И именно любимият му турнир "Уимбълдън", а преди това и тревата в "Куинс", показаха, че това няма да стане. Поне не с Роджър Рашийд.

А за да обосновете сами за себе си смяната на треньора, просто изгледайте още един път двубоя на Григор срещу Ришар Гаске. Френският тенисист, с когото имат подобна игра, доминираше по всеки показател, а това дойде от липсата на каквото и да е разнообразие в играта на българина. В първите два сета Димитров рядко използваше правата от форхенд и постоянно натискаше на бекхенд страната на Гаске т.е. на най-силния му удар, който това и чакаше - уинър след уинър обезкуражиха Димитров, който леко настрои играта си в средата на третия сет, но вече беше твърде късно.

Този двубой е абсолютно показателен за настоящата игра на Димитров и ограничените умения на Рашийд да работи с играчи с подчертан офанзивен стил. Григор не е играч, който може да се осланя на силната си защита, за да печели мачове. Той притежава огромен арсенал от удари, които обаче не използва, следвайки напътствията на своя треньор за сигурност в разиграванията. Именно това търпение и залагането на дефанзивен стил обрекоха Рашийд с Гаел Монфис и Жо Вилфред Цонга, чиято сила е в атака, не в защита. Това е и причината днес да се правят анализи за раздялата между българина и австралийския треньор.

Сега е ред за нова ера в развитието на Григор Димитров. Той вече има безупречна физика и търпение да продължава да се развива - всичко това придобито от работата с Рашийд, която, въпреки спада в играта на Гришо през настоящия сезон, трябва да бъде оценена положително. Но е време Григор да усъвършенства играта си - да намери разнообразието при своя форхенд, да изгражда по-добре атаките си, когато излиза на мрежата, да стабилизира колебливия си бекхенд и да се научи да дирижира още по-добре темпото в отделните геймове. Качества, чиято основа положи Рашийд, но някой друг ще трябва да доразвие.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички